Těhotenství přináší pro ženské tělo řadu změn, které vyžaduje úpravu jídelníčku. Proč? Jelikož některé potraviny mohou plodu uškodit. Proto jejich příjem nejenom minimalizujte, ale raději zcela vynechte. A potom jsou tu ty, které naopak vašemu dítěti prospívají. Ty byste měla začít jíst. Kdy je na ně správný čas?

Počátek těhotenství

V tomto období se zaměřte hlavně na potraviny, které jsou bohaté na kyselinu listovou. Prospěje jak vašemu dítěti, tak díky hořčíku i vašemu tělu, jelikož zmírníte nevolnost. Ideální jsou různé saláty, vejce a také luštěniny. Díky nim prospějete vývoji dítěte po fyzické stránce a zajistíte dostatečnou nutriční rezervu.

4. až 12. týden těhotenství

Tady se určitě zaměřte na potraviny bohaté na železo. To proto, že se plodu začínají tvořit červené krvinky, a tak je třeba podpořit jejich množství. Tedy hlavně maso a mořské plody. Dále nezapomínejte na mléko, vejce, ale i ovoce a další potraviny bohaté na vitamín C. přidejte také jídla bohatá na takzvané omega 3 mastné kyseliny.

13. až 28. týden těhotenství

V tomto období bude potřeba dost živin, beta karoten, vápník, vitamín D, ale i zinek. To vše pro zdravé oči, pevné a kvalitní kosti, ale i pro správný vývoj po genetické stránce. Proto začněte s konzumací mrkve, brambor, špenátu, mléčných výrobků, dejte si tučné ryby, fazole, ořechy, celozrnné potraviny a další podobné rostlinné a živočišné potraviny.

 

29. až 40 týden těhotenství

Hlavní je zaměřit se na příjem vitamínu K, ale také na příjem hořčíku. To vše opět pro posílení kostí, pro správný krevní oběh, ale i pro bezproblémovou funkci plic. Do jídelníčku zařaďte kapustu, špenát a brokolici, mléko sýry, luštěniny, banány, ořechy, ale i vajíčka nebo hnědou rýži, či zelí, maliny a také mangold.

Konec těhotenství

V tomto období nezapomínejte hlavně na sezamová semínka, mandle, kešu, mrkev, ořechy i brambory. Toto jezte jak pár dní před narozením, tak i po něm, abyste měla kvalitní mateřské mléko.

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account