Jinan dvoulaločný (Ginkgo biloba) je velmi zajímavý opadavý strom, jelikož se jedná o žijící fosilii. Roste na naší planetě totiž již z dob prvohor, přičemž se jedná o posledního zástupce tohoto dříve početného rodu. Strom se může dožívat věku až několika tisíců let, např. v Číně existuje exemplář, který se prý dožil 2500 let. Jde o rostlinu dvoudomou, což znamená, že existují samčí a samičí stromy, a běžně dorůstá do výšky několika desítek metrů.
Jeho původní domovinou je nejspíše Čína, kde se dodnes ctí velké úctě. První strom byl do Evropy přivezen v roce 1730, do Ameriky zavítal o půl století později. Dnes je rozšířen a oblíben prakticky po celém severním americkém kontinentu. V České republice je zařazen mezi vzácné druhy.
Zajímavým faktem je jeho odolnost, kdy často jako jediný přežívá nejrůznější kalamity a působení destruktivních vlivů, ačkoliv ostatní stromy jsou zničeny.
Rostlinu prakticky nikdy nenapadají škůdci, snad i to je jeden z důvodů její dlouhověkosti. Pro tyto vlastnosti se dřevo stromu hojně využívá v Asii při stavbě domů či v knihovnách proti knižním škůdcům.
Vnitřní část semene se přidává do asijských jídel, obzvláště během významných příležitostech.
Je hojně využíván v čínské medicíně, ajurvédě, lidovém léčitelství, ale i medicíně některých vyspělých zemí. Často se přidává do tradičních léčiv.
Předmětem sběru je list (Folium ginkgo bilobae), sbíraný na jaře a v časném létě, nejlépe kolem čtrnácté hodiny. V době plné zralosti se někdy sbírá i plod, ovšem ten má dosti zvláštní vůni.
Ginkgo obsahuje široké spektrum účinných látek – flavonoidy, fenolické látky, organické kyseliny, karotenoidní barviva, vitamíny a další.
Účinky

    Hlavní oblastí účinků tohoto stromu je cévní soustava. Rozšiřuje cévy, řeší jejich praskání (fragilita), žilní problémy včetně křečových žil, je vhodný při náchylnosti na krvácení z nosu. Bylina výborně pomáhá při ischemii (nedokrvení) dolních končetin, ale i při srdeční arytmii.

Používá se i jako prevence proti náhlým příhodám mozkovým a infarktu myokardu. Při léčbě následků mozkové příhody terapii doplňujeme masáží postižených míst yzopovým olejem.

    Při dlouhodobém užívání pomáhá při tinnitu neboli šumění a pískání v uších. Ginkgo je vhodný i při náhle vzniklé hluchotě.
    Druhou významnou oblastí působení jinanu je určitě nervová soustava. Příznivě působí při bolestech hlavy a migrénách, snížené koncentraci, únavě, zapomnětlivosti, poruchách paměti, úzkosti.

Italský odborný výzkum potvrdil zlepšení stavu pacientů s migrénami již po 3-měsíčním užívání ginkgo biloby, přičemž v dalších měsících užívání zlepšování pokračovalo.
Doporučuje se i na otoky mozku, pomatenost. Mnohé klinické studie též potvrdily významné zlepšení stavu po užívání jinanové kúry délkou alespoň 1 rok u pacientů s Alzheimerovou chorobou.

    Americké a francouzské výzkumy poukazují i na významnou pomoc jinanu v oblasti horské nemoci.
    Jinan je znám i svými antioxidačními a protizánětlivými účinky.
    Dále podporuje zdraví pokožky, přičemž výzkumy z Univerzity v Torontu poukázaly na zlepšení symptomů i u vitiligo (depigmentace).
    Některé výzkumy též poukázaly na příznivý efekt jinanu na zrak a oči.
    K léčbě dýchacích onemocnění využívali listy a semena jinanu již staří Číňané. Výtažky z listů i ze semene (plodů) mají poměrně široké antibiotické spektrum – používají se při plicní tuberkulóze, výtažek ze semen a pecek je vhodný při bronchiálních potížích. Semena se užívají i při astmatu, prsním kašli a zahlenění.
    Ginkgo se může využívat i jako afrodiziakum.

Formy
Z listů je možné připravovat nálev nebo krátkodobě vařený odvar, ovšem na základě dlouhodobých zkušeností mnohých léčitelů je určitě nejvhodnější formou tinktura. Ta se dávkuje po 20 kapkách 2 až 3 krát denně u žen, 2 až 3 krát denně po 25 kapkách u mužů.
Je důležité vědět, že nástup účinku lze očekávat teprve za 4 – 6 týdnů od zahájení kúry. Užívání by mělo být dlouhodobé, doporučuje se alespoň tříměsíční aplikace.
Bylina se též velmi často podává v kombinaci s pravým zeleným čajem.
Ačkoli z odborného hlediska nelze proti míchání jinanových listů do čajových směsí nic namítat, doporučujeme raději samostatnou aplikaci jinanových přípravků.

Jinan dvoulaločný nežádoucí účinky

Nežádoucí účinky nebyly zjištěny a nejsou známy ani kontraindikace použití této byliny. Ovšem i přesto doporučujeme se držet doporučeného dávkování jednotlivých produktů s obsahem ginkgo, aby došlo k maximálnímu využití potenciálu této rostliny. Opatrnosti a snížení dávek je třeba využít při užívání těchto preparátů během těhotenství a přípravky s obsahem ginkgo biloby by neměly být podávány velmi malým dětem.

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account