velikonoční tvarohový mazanec
Ingredience
- 200 g celozrnné pšeničné mouky nebo vanilkové ovesné, pokud použiješ prášek do pečiva
- 200 g hladké bílé pšeničné mouky
- 15 g sušeného droždí nebo 2 prášky do pečiva – 25 g
- 300 g nízkotučného tvarohu nebo 200 g tvarohu a 100 ml řepkového oleje
- 2 lžičky rumu nebo rumového aroma 10 ml
- 2 vejce 100 g
- 1 lžička citrónové kůry 5 g
- sladidlo bez kalorií 1 odměrečka
- špetka soli
- 60 g rozinek brusinek nebo goji (ideálně bez cukru)
- 1 žloutek na potření 17 g
- 20 g mandlových plátků
Instrukce
- Všechny ingredience vytáhni hodinu předem a nechej je zahřát na pokojovou teplotu.
- Smíchej oba druhy mouky a droždí.
- Zvlášť smíchej tvaroh, vejce, rum, sladidlo a citrónovou kůru.
- Pak smíchej sypké a mokré ingredience dohromady a vyhnětej těsto tak, aby bylo dobře spojené. Práci si usnadníš kuchyňským robotem.
- Nakonec přidej špetku soli a rozinky a ještě pořádně zapracuj do těsta.
- Popraš trochou mouky, přikryj potravinářskou fólií a utěrkou, aby těsto neokoralo, a nechej na teplém místě kynout 1 – 3 hodiny. Celozrnné těsto kyne totiž o dost hůře. Je potřeba, aby se zvětšilo alespoň dvakrát. V průběhu kynutí doporučuji jednou za hodinu těsto prohňést.
- Až těsto vykyne, rozděl ho na poloviny a vytvaruj 2 pěkné bochánky, které dej na pečícím papírem vystlaný plech dostatečně od sebe. Opět dobře zakryj fólií a utěrkou a nechej kynout dalších 20 – 30 minut na teplém místě.
- Mezitím rozehřej troubu na 180 °C.
- Před pečením udělej na každém mazanci nožem zářezy ve tvaru křížku, potři mazance rozkvedlaným žloutkem a posypej mandlemi.
- Sniž teplotu trouby na 160 °C a peč 35 – 45 minut. V průběhu pečení mazance hlídej, pokud by se začaly připalovat, přikryj je alobalem. Po upečení otestuj zapíchnutím špejle doprostřed mazance, pokud se těsto nelepí, je hotovo.
Mazanec s tvarohom je omnoho chutnejší.
Povedený mazanec. Pekla jsem kynutý nebo s kypř. práškem nebo s tvarohem. Všechny byly dobré.
Jojo, Velikonoce se, ač to nevypadá, pomalinku ale jistě blíží. Mazanec se u nás doma také peče, byť trošku jiný.
Mazanec peču manželovi, už jsem vyzkoušela i ten tvarohový, byl vláčnější a lepší 🙂