Všechny ingredience vytáhni hodinu předem a nechej je zahřát na pokojovou teplotu.
Smíchej oba druhy mouky a droždí.
Zvlášť smíchej tvaroh, vejce, rum, sladidlo a citrónovou kůru.
Pak smíchej sypké a mokré ingredience dohromady a vyhnětej těsto tak, aby bylo dobře spojené. Práci si usnadníš kuchyňským robotem.
Nakonec přidej špetku soli a rozinky a ještě pořádně zapracuj do těsta.
Popraš trochou mouky, přikryj potravinářskou fólií a utěrkou, aby těsto neokoralo, a nechej na teplém místě kynout 1 – 3 hodiny. Celozrnné těsto kyne totiž o dost hůře. Je potřeba, aby se zvětšilo alespoň dvakrát. V průběhu kynutí doporučuji jednou za hodinu těsto prohňést.
Až těsto vykyne, rozděl ho na poloviny a vytvaruj 2 pěkné bochánky, které dej na pečícím papírem vystlaný plech dostatečně od sebe. Opět dobře zakryj fólií a utěrkou a nechej kynout dalších 20 – 30 minut na teplém místě.
Mezitím rozehřej troubu na 180 °C.
Před pečením udělej na každém mazanci nožem zářezy ve tvaru křížku, potři mazance rozkvedlaným žloutkem a posypej mandlemi.
Sniž teplotu trouby na 160 °C a peč 35 – 45 minut. V průběhu pečení mazance hlídej, pokud by se začaly připalovat, přikryj je alobalem. Po upečení otestuj zapíchnutím špejle doprostřed mazance, pokud se těsto nelepí, je hotovo.