Pestrobarevné masky, karnevalu, průvody, hostiny a sousedské slavnosti… Masopust je období plné života a dobrého jídla. A i přesto, že už samotný název „masopust“ evokuje období, kdy je třeba se masa vzdát, ve skutečnosti se jedná o období plného hodování mezi dvěma postními dobami. Pokud však maso nevyhledáváte, může být pro vás každá oslava masopustu problematickým obdobím. Máme pro vás řešení! Vybrali jsme pro vás recepty, díky kterým si užijete tradiční masopustní pokrmy trochu jinak. A hlavně zdravěji!

Co je masopust?

Tento svátek má své kořeny v křesťanství, ba možná ještě dál, ve starověkém Římě, a lidé se během něj vždycky bavili na maximum a hostina střídala hostinu. Byla to bouře před klidem, který už den po Masopustu odstartuje 40denní půst trvající až do Velikonoc. Masopust začíná již 6. ledna, svátkem Tří králů a letos jeho konec vychází na 6. března. Jeho délka se totiž mění podle aktuálního kalendářního roku a toho, jak navazují datumově pohyblivé Velikonoce.

Recepty na tradiční masopustní pokrmy ve zdravější verzi:

Foto: Shutterstock

Veganský prejt

Ingredience:

1 a 1/2 žluté cibule (najemno nakrájené)

200g fazolek adzuki

200 g ječných krup

2 stroužky česneku

Olivový olej

Sojová omáčka 

Trocha sušené majoránky

Špetka zázvoru

Sůl a pepř

Postup:

1. Namočte fazole a kroupy (každé zvlášť) do studené vody a ideálně přes noc je nechte odpočívat. Druhý den obojí propláchněte pod studenou vodou a dejte vařit každé do svého hrnce. Jakmile se přivedou k varu, kroupy osolte a fazole nikoliv. Obě ingredience vařte na mírném plameni do změknutí. 

2. Na oleji osmažte dozlatova cibulku, přidejte adzuki, najemno utřený česnek, zázvor a trochu sójové omáčky, mírně osolte, zamíchejte a maličko podlijte vodou. Pod pokličkou duste 10 až 15 minut.

3. Poté přisypte kroupy a přidejte majoránku, vše promíchejte a bez pokličky vařte ještě asi 5 minut. Pokud je třeba přidejte trošku vody, aby se vám na dně vytvořila omáčka. Na závěr přidejte pár lžic olivového oleje a podávejte s chlebem a nebo kysaným zelím.

Foto: Shutterstock

Vegetariánský kaldoun

Ingredience na polévku:

1 polévková lžíce veganského másla

1 cibule

1 větší mrkev

1 menší petržel

1/4 celeru

1 polévková lžíce hrubé mouky

Zeleninový vývar

Petrželka

Sůl a pepř

Ingredience na drožďové knedlíčky:

1 polévkové lžíce veganského másla

1/4 cibule

1 kostka droždí

1 domácí vejce

Strouhanka

1 lžička majoránky

1 lžíce hrubé mouky

1 stroužek česneku

Špetka muškátového oříšku

Sůl a pepř

Postup (polévka):

1. Do hrnce si dejte rozehřát veganské máslo a dejte na ni smažit nadrobno nakrájenou cibuli. Jakmile zezlátne, přidejte na hrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu. Vše osolte, opepřete a duste 5 až 8 minut.

2. Přidejte 1 polévkovou lžíci hrubé mouky, promíchejte, chvilku osmažte a zalijte 1 litrem zeleninového vývaru.

3. Polévku vařte cca 15 minut, dokud nebude zelenina měkká.

Postup (drožďové knedlíčky):

1. Na 1 polévkovou lžíci veganského másla dejte dusit 1/4 na drobné nakrájené cibule. Jakmile cibule změkne, přidejte 1 kostku droždí a nechejte ho roztopit. Odstavte z plotny a nechte vychladnout.

2. Do zchladnuté směsi přidejte 1 vejce, osolte, opepřete, přidejte 1 čajovou lžičku majoránky, stroužek prolisovaného česneku a špetku muškátového oříšku. 

3. Směs pořádně promíchejte a postupně přidávejte strouhanku tak, aby ze směsi bylo možné tvarovat knedlíčky. Knedlíčky zavařte do polévky a vařte přibližně 5 minut. Na závěr polévku ozdobte nasekanou petrželkou, dosolte a opepřete.

Foto: Shutterstock

Veganský masopustní guláš

Ingredience: 

4 cibule

4 stroužky česneku

1 veganské uzené

1 malý rajčatový protlak

2 litry zeleninového vývaru

Olej

3 lžíce mleté papriky

1 lžička mletého kmínu

1 lžička majoránky

2 lžíce hladké mouky

Sůl a pepř

Postup:

1. Cibuli nakrájejte najemno a dejte na rozpálený olej do hlubšího kastrolu. Restujte dokud nezezlátne (trvá to asi 15 minut). Poté přidejte na kostky nakrájené veganské uzené a orestujte. Přidejte sůl, pepř, kmín a restujte další 3 minuty. 

2. Poté do směsi přidejte rajčatový protlak a mletou papriku. Vše důkladně promíchejte, mírně otestujte a zalijte zeleninovým vývarem tak, aby jste vše v hrnci ponořili. 

3. Vařte pod pokličkou za občasného míchání přibližně hodinu.

4. Z mouky si připravte hnědou jílku a postupně ji přimíchejte do guláše. Utřete si česnek a přidejte na závěr spolu s majoránkou.

5. Podávejte posypané čerstvou nakrájenou cibulí.

Foto: Shutterstock

Zdroj: Wikipedia Commons

Tagy:
11 Komentářů
  1. Tamara Schovancova 1 rokem ago

    vše vypadá velmi zajímavě

  2. Iveta Fedorovská 1 rokem ago

    Veganský prejt!

  3. Iveta Fedorovská 1 rokem ago

    Musím vyzkoušet

  4. Michaela Spalovská 1 rokem ago

    Vše vypadá skvěle.

  5. KláraOdehnalová 1 rokem ago

    Jsem vegetarián i mimo masopust, takže tyto recepty se mi velmi hodí, zase jsem nabrala novou inspiraci, co vařit.

  6. Tamara Schovancova 1 rokem ago

    musím vyzkošet

  7. Prima nové zdravější recepty.

  8. Romana Mlynářová 1 rokem ago

    To vypadá báječně.

  9. Se zeleninou nemáme doma problém a v podstatě obdobná jídla dělám poměrně často. Na druhou stranu, dnes mají Masopust u dcery v městečku a už se těším, že nám tam u soukromníka koupí pořádnou poctivou jitrnici a jelito. Normálně v marketech bych takové nekoupila, ale jednou za rok si s mužem rádi pochutnáme na neošizené klasice. Mňam.

  10. Lenka Hudečková 1 rokem ago

    Paráda, něco se mi může i hodit, byť nejsem vegetarián, ale občas je dobré si od masa odpočinout na pár dní 🙂

  11. NelaVávrová 1 rokem ago

    skvele napady, velmi me zaujaly

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account