velikonoční tvarohový mazanec

Vytisknout recept
tvarohový velikonoční mazanec upéct z kypřícího prášku bez kynutí, z kynutého těsta je rozhodně zdravější a chutnější.
Kategorie Dezert
Kuchyně Česká
Čas přípravy 30 minutes
Čas vaření 45 minutes
Celkový čas 1 hour 15 minutes
Porce 16 ks
Uvařila NelaVávrová

Ingredience

  • 200 g celozrnné pšeničné mouky nebo vanilkové ovesné, pokud použiješ prášek do pečiva
  • 200 g hladké bílé pšeničné mouky
  • 15 g sušeného droždí nebo 2 prášky do pečiva – 25 g
  • 300 g nízkotučného tvarohu nebo 200 g tvarohu a 100 ml řepkového oleje
  • 2 lžičky rumu nebo rumového aroma 10 ml
  • 2 vejce 100 g
  • 1 lžička citrónové kůry 5 g
  • sladidlo bez kalorií 1 odměrečka
  • špetka soli
  • 60 g rozinek brusinek nebo goji (ideálně bez cukru)
  • 1 žloutek na potření 17 g
  • 20 g mandlových plátků

Instrukce

  • Všechny ingredience vytáhni hodinu předem a nechej je zahřát na pokojovou teplotu.
  • Smíchej oba druhy mouky a droždí.
  • Zvlášť smíchej tvaroh, vejce, rum, sladidlo a citrónovou kůru.
  • Pak smíchej sypké a mokré ingredience dohromady a vyhnětej těsto tak, aby bylo dobře spojené. Práci si usnadníš kuchyňským robotem.
  • Nakonec přidej špetku soli a rozinky a ještě pořádně zapracuj do těsta.
  • Popraš trochou mouky, přikryj potravinářskou fólií a utěrkou, aby těsto neokoralo, a nechej na teplém místě kynout 1 – 3 hodiny. Celozrnné těsto kyne totiž o dost hůře. Je potřeba, aby se zvětšilo alespoň dvakrát. V průběhu kynutí doporučuji jednou za hodinu těsto prohňést.
  • Až těsto vykyne, rozděl ho na poloviny a vytvaruj 2 pěkné bochánky, které dej na pečícím papírem vystlaný plech dostatečně od sebe. Opět dobře zakryj fólií a utěrkou a nechej kynout dalších 20 – 30 minut na teplém místě.
  • Mezitím rozehřej troubu na 180 °C.
  • Před pečením udělej na každém mazanci nožem zářezy ve tvaru křížku, potři mazance rozkvedlaným žloutkem a posypej mandlemi.
  • Sniž teplotu trouby na 160 °C a peč 35 – 45 minut. V průběhu pečení mazance hlídej, pokud by se začaly připalovat, přikryj je alobalem. Po upečení otestuj zapíchnutím špejle doprostřed mazance, pokud se těsto nelepí, je hotovo.
4 Komentářů
  1. 5 stars
    Mazanec s tvarohom je omnoho chutnejší.

  2. 5 stars
    Povedený mazanec. Pekla jsem kynutý nebo s kypř. práškem nebo s tvarohem. Všechny byly dobré.

  3. Jojo, Velikonoce se, ač to nevypadá, pomalinku ale jistě blíží. Mazanec se u nás doma také peče, byť trošku jiný.

  4. Lenka Hudečková 1 rokem ago

    Mazanec peču manželovi, už jsem vyzkoušela i ten tvarohový, byl vláčnější a lepší 🙂

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account