Způsobů, jak uskladňovat a zužitkovávat úrodu ze zahrádky existuje bezpočet. Mezi ty nejtradičnější patří zavařování. Možná se někomu může jevit jako malá věda, ale není tomu tak a brzy budete mít chuť i trochu experimentovat. Stačí přidat nějakou tu ingredienci a získáte zcela nové chutě.
Pojďme se trochu inspirovat recepty našich čtenářek. Cuket, okurek, rajčat a další zeleniny bude postupně přibývat. Nebude trvat dlouho a objeví se i krásně do oranžové barvy vybarvené dýně. Ty, ač vás to možná překvapí, mohou zavařené chutnat klidně jako ananasový kompot. Tak tedy směle do toho a nebojte se s námi podělit o své kombinace a nápady.
Recept připravila Emília Balonová.
Cuketová čalamáda
Ingredience
5 kg cuket
2 kg paprik
1 kg cibule
1 deko či jiný přípravek k nakládání
0,5 l octa
400 g cukru
Instrukce
Cukety nakrájíme na jemné plátky, obdobně nakrájíme i papriky a cibuli. Vše dáme do mísy či jiné nádoby a smícháme s nakladačem, octem a cukrem. Necháme stát asi 1-2 hodiny, plníme do sklenic a 10 minut zavaříme.
Recept připravila Jaroslava Korpášová.
Domácí lečo
Ingredience
750 g cibule
750 g papriky
750 g cukety
2 kg rajčat
2 dcl oleje
sůl
pepř
1 lžíce červené mleté papriky
1 malý rajský protlak (nemusí být)
Instrukce
Veškerou zeleninu očistíme a nakrájíme. Do hlubokého kastrolu dáme olej a na něm zpěníme cibuli. Když je cibule částečně orestována, přidáme papriky a cuketu. Směs dle chuti osolíme a opepříme, přidáme sladkou papriku a dusíme při mírné teplotě. Můžeme přidat rajský protlak pro lepší barvu i chuť.
Následně směs nalijeme do sklenic, zavíčkujeme a sterilujeme při 85 °C asi 25 minut. Sklenice otočíme víčkem dolů.
Recept připravila Marie Herzogová.
Dýňový kompot
Ingredience
3 kg dýně
3 l vody
1 kg cukru
1 lžíce kyseliny citronové
3 ks skořice
8 ks hřebíčku
2 lžičky ananasové tresti
Instrukce
Dýni nakrájíme na kostičky, povaříme do zesklovatění ve 3 l vody, přidáme další přísady a sterilujeme 20 minut na 80 °C.
Foto: Shutterstock a se souhlasem Emílie Balonové, Jaroslavy Korpášové a Marie Herzogové.
dříve jsem hodně zavařovala, dnes bydlíme v paneláku, tak nemám co…
Nezavařuji, vše konzumuji čerstvé, cukr jsem ze stravy vyloučila před (přesně) 30ti lety. Ale, kdo má rád kompoty a zavařenou zeleninu, tak si určitě moc pochutnává.
Dýňový kompot mám moc ráda. Až nám vyroste dýně hokaido, tak vyzkouším.