Nicole Lukášková je celostní výživová poradkyně, která se ve své praxi zabývá především tím, jak potraviny upravit a správně kombinovat, aby podporovaly tělo v jeho vlastní autoregulaci zdraví. Navíc je zakladatelkou značky ŽIVÉ OŘECHY®, aktivovaných (klíčených) a celostně ochucených ořechů, které jsou dokonalou svačinou do práce, na výlet či mezi schůzkami. Coje podstatou aktivovaných ořechů a jak jejich sílu využít na maximum?
Proč jste se rozhodla podnikat oblasti v zdravého stravování? Proč zrovna ořechy?
Ve své dlouholeté praxi celostní výživové poradkyně (tedy úprava stravy řešící příčinu potíží) se u klientů nejčastěji setkávám s oslabenou kvalitou trávení. Současně mnoho lidí řeší, co vlastně svačit, aby jídlo bylo pro tělo výživné, podporující a přitom jednoduché. ŽIVÉ OŘECHY® jsou řešením tohoto problému. Jsou velmi kvalitní svačinou pro každého, kdo chce žít zdravě, je pro něho důležitá výživová hodnota, a přitom nemá čas se aktivaci ořechů věnovat. Navíc používám pro ŽIVÉ OŘECHY® přírodní příchutě, které jsou přirozeně stimulující nebo podporující dobrou náladu. Takže jsou mezi schůzkami, kroužkem dětí, při sportu, prostě kdykoli po ruce.
Co vůbec znamená pojem zdravé neboli aktivované ořechy? V čem tkví jejich unikátnost a proč by se měly konzumovat?
Ořechy ve své přirozené podobě obsahují tzv. antinutriční látky, konkrétně kyselinu fytovou a blokátory enzymů, které blokují naše trávení a váží se na některé minerály – konkrétně Mg, Ca, Zn a Fe a brání tak jejich vstřebávání. Tyto antinutriční látky jsou přirozenou ochranou rostlin před predátory.
My snižujeme obsah těchto antinutričních látek procesem dlouhodobého máčení ve filtrované vodě s himalájskou solí. Díky tomu jsou ořechy tedy jednak lépe stravitelné a jednak mají tzv. „odemčené“ minerály, takže je tělo snáze vstřebá. Poté je sušíme dokřupava při 42 stupních Celsia, abychom zachovali enzymy a znovu podpořili trávení. Nakupujeme kvalitní ořechy v raw kvalitě, takže zůstávají živé.
Následně je chytře ochutíme superpotravinami nebo protizánětlivým kořením a znovu sušíme při nízkých teplotách. Na konci toho 4-5denního procesu je dokonale výživná křupavá svačina s ochucením podporující přirozené zdraví a dobrou náladu.
Jak se dají zdravé ořechy nejlépe využít v praxi? Jaké jsou vaše osvědčené recepty a tipy?
Je to dokonalá „živá“, a přitom křupavá svačina s vnitřním zdrojem energie. Je dobré si ji vychutnat samotnou a profitovat z jejích celostních účinků na tělo. Vedle skvělé chuti, dostupných minerálů a lehké stravitelnosti je to protizánětlivost koření, přirozená sladkost bez výkyvů krevního cukru, vitalita a dobrá nálada ze superpotravin.
Co je pro vás při výrobě vašich produktů nejdůležitější?
Kvalita, čistota produktu a smysluplnost. Vždy, když něco jím, přemýšlím, jak to prospěje mému tělu a jak podpoří koncentraci a přitom emoční uvolnění. Jako celostní výživová poradkyně vím, jak ořechy upravit, aby byly výživné, a jak je chytře ochutit.
Na dodavatele ořechů mám opravdu velké nároky. V zásadě požaduji 2 věci – raw kvalitu ořechů (jen takové se dají “oživit” – běžné ořechy se z důvodů prodloužení trvanlivosti tepelně a chemicky ošetřují) a dále chci jumbo velikost ořechů. To znamená, že už na výrobním vstupu to jsou celosvětově ořechy v exkluzivní jakosti. Takových dodavatelů je jen pár, a tak každý druh ŽIVÝCH OŘECHŮ z mého portfolia má svého výhradního dodavatele.
Dalším oříškem je čokoláda. Musí být je výhradně z nepražených kakaových bobů, které si zachovávají všechny důležité živiny a antioxidanty (pražením kakaových bobů pro výrobu klasické čokolády se ztrácí až 90 % antioxidantů), vyrábím pravou čokoládu tedy pouze z kakaových bobů, kakaového másla a xylitolu.
Nepoužívám žádné chemické látky proti slepení mandlí a ořechů, vše je ruční práce. Většina dalších surovin použitých k přírodnímu ochucení je navíc v bio kvalitě. Všechny ořechy jsou “živé“, a přitom krásně křupavé bez běžného pražení, které ubírá živiny.
Více informací na ziveorechy.cz
Foto: archiv Nicole Lukáškové
Jídlo by mělo být pro tělo výživné, podporující a jednoduché, říká Nicole Lukášková, která vyrábí Živé ořechy
-
Mít se ráda pro mě znamená vážit si sama sebe, míní herečka Taťána Krchovová, která si zahrála v pohádce Zdeňka Trošky
MartinaRichterová||Rozhovory
Herečka a moderátorka Taťána Krchovová rozděluje svůj čas mezi práci a rodinu. Maminka dvouletého chlapečka bude stejně jako vloni...
-
Pomohlo by nám vědět, že máme na co navazovat, říká autorka knihy Kořeny ženské spirituality
KristinaGrey||Rozhovory
Rozhovor s hebraistkou Terezií Dubinovou je krátké zastavení na cestě návratu ke kořenům moudrosti ženské spirituality. Moudrosti, která se tvoří...
-
Nebojte se mít vlastní vizi, za kterou si budete stát, radí Pavlína Ascher Marjaková
Redakce Ženy s.r.o.||Rozhovory
Pavlína Ascher Marjaková stojí za úspěšnou handmade značkou M. ASCH – Be original, jež plete a šije oblečení s láskou...
-
Pomáháme znevýhodněným dětem, říká manželka zakladatele organizace Chance 4 Children
MartinaRichterová||Rozhovory
Pomoci není nikdy dost, a tím více, pokud se jedná o malé či bezbranné děti. Před 22 lety vzniklo...
-
Bojový sport je neuvěřitelný tvůrce pozitivní energie a navíc vás naučí ubránit se násilníkovi, říká Lucie Hron
MartinaRichterová||Rozhovory
Bojové sporty nejsou pouze pro muže. Ženám přináší celou řadu benefitů, o kterých jste možná dosud nevěděly. Své o...
-
Zdravý jídelníček může být až hříšně dobrý, míní Petra, která zhubla 25 kg
MartinaRichterová||Rozhovory
Snad každá žena řeší v průběhu života hubnutí a s tím spojené váhové výkyvy. Podle Petry Krajčinovič, která pomáhá ženám zhubnout...
-
O Mayském horoskopu a věcech mezi nebem a zemí, které mi zachránily život
KristinaGrey||Rozhovory
S Robertem jsem se poprvé setkala před několik měsíci v jedné kavárně. Chtěl mi ukázat, jakým způsobem pracuje a...
-
V deseti letech upadl a už se nepostavil na nohy. Nicolasovou šancí na uzdravení je nákladná léčba
MartinaRichterová||Rozhovory
Nicolas se narodil v roce 2005 jako zcela zdravý chlapeček. Velmi rád běhal po zahradě a skákal na trampolíně jako řada...