Vytvořte si domácí bylinkovou zahrádku, přináší radost i užitek | Ženy s.r.o.

Kdo by nemiloval vůni bylinek a chuť, kterou dokážou pozvednout každé jídlo či pití – čerstvá bazalka v těstovinách, voňavý tymián k masu, petrželka ve velikonoční nádivce či máta, která i obyčejnou vodu umí proměnit v něco víc. Pokud si chcete dopřát opravdu čerstvé bylinky při každé příležitosti, je nejvyšší čas založit bylinkovou zahrádku. A jde to klidně i v bytě na parapetu. Semínka snadno pořídíte třeba i na nákupním rádci Heureka, kde je nejen široká nabídka, ale současně v pohodlí seženete i další rostliny a veškeré potřebné vybavení k pěstování. Pak už jen vyberte bylinkám vhodné místo a s láskou o ně pečujte.

Jak pěstovat bylinky v bytě?

Nemáte zahradu? Nevadí! Bylinkový koutek si snadno vytvoříte i doma. Stačí kousek místa na parapetu nebo balkoně, kde budou mít rostliny dostatek světla. Pro předpěstování použijte menší květináče a kvalitní výsadbový substrát, který můžete obohatit trochou písku. Semínka nasypte na povrch, jemně je zasypte zeminou a lehce zavlažte. Nádobu postavte na světlé místo a pravidelně udržujte vlhký substrát, ale dejte pozor, aby nebyl přemokřený. Po 2-4 týdnech, kdy rostlinky zesílí, je přesaďte do větších květináčů nebo truhlíků a jakmile se počasí stabilizuje, což bývá obvykle začátkem května, je můžete přesunout ven na parapet.

Které bylinky se k sobě hodí

Některé bylinky lze pěstovat společně, protože mají podobné nároky na světlo a vlhkost. Například bazalka, petrželka a koriandr si dobře rozumí. Kopr prospívá vedle pažitky a petrželky. Středomořské byliny, jako tymián, rozmarýn, majoránka či oregano, preferují sušší půdu a mohou být vedle sebe. Naopak kombinaci petrželky a rozmarýnu se raději vyhněte, mají odlišné požadavky na vlhkost.

Využití bylinek v kuchyni

Ať už připravujete pokrmy z různých koutů světa, nebo jen chcete ozvláštnit domácí recepty, čerstvé bylinky vždy přijdou vhod. A co teprve ve chvíli, kdy oprášíte gril, protože teprve grilovačka s využitím čerstvých bylinek je dokonalá.

  • Koriandr je nepostradatelný v asijských, blízkovýchodních a latinskoamerických pokrmech. Přidejte ho do thajských curry, vietnamské polévky pho nebo domácího guacamole.
  • Bazalka patří mezi hvězdy středomořské kuchyně. Zkuste ji nejen v caprese, ale i ve spojení s jahodami či melounem.
  • Tymián a rozmarýn rozvinou chuť pečeného masa i zeleniny. Pro intenzivnější aroma je před pečením jemně promněte mezi prsty.
  • Máta se skvěle hodí nejen do letních limonád a mojita, ale i k ovčímu sýru či do studených polévek jako osvěžující prvek.
  • Pažitka a petržel povznesou obyčejná míchaná vajíčka, pomazánky nebo vařené brambory na novou úroveň.

Tip: Pokud chcete, aby si bylinky zachovaly maximum chuti, přidávejte je do jídel až na závěr vaření. Příliš vysoká teplota by je totiž připravila o jejich jedinečné aroma a ubrala právě i na chuti.

Zdroj: Wikipedia Commons, Heureka

Foto: istock.com

Tagy:

©2025 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account