Zima stále ještě neřekla své poslední slovo, proto naše tělo potřebuje zahřát nejen zvenku, ale i zevnitř. A takové hutné polévky jsou právě pro tyto účely dokonalé. Jejich příprava není složitá a tu nejlepší konzistenci mají tehdy, když v nich stojí lžíce. Samotné nebo s kouskem pečiva skvěle nehradí hlavní jídlo, tělo z nich dostane dostatek energie i živin a ještě se krásně zahřejete.

Polévky vhodné do zimního období by měly kombinovat maso, různé druhy zeleniny a případně také těstoviny či luštěniny. Například taková červená čočka dokáže polévku výborně zahustit. V Česku zpravidla nedáme dopustit na klasickou bramboračku, gulášovou polévku nebo třeba zelňačku, ale co si trochu rozšířit repertoár, a to nejen o krémové polévky či cibulačku (klasickou francouzskou nebo pro odvážnější s tvarůžky). Máme pro vás několik tipů, ale do receptů můžete všem pro inspiraci vložit své vlastní.

Hustá zimní polévka v italském stylu

Ingredience

2 lžíce olivového oleje

3 stroužky česneku

2 lžíce nakrájené cibule

4 (italské) klobásy na plátky

8 šálků kuřecího vývaru

1 lžička sušeného oregana

1 lžíce sušené bazalky

¼ šálku nasekané čerstvé petrželky

⅔ šálku nevařené bílé rýže

½ šálku husté smetany

Foto: Shutterstock

Postup

Olej rozehřejte ve velkém hrnci, přidejte česnek a cibuli a za stálého míchání vařte 3 minuty nebo do změknutí. Přidejte klobásu a dobře ji opečte ze všech stran. Přidejte kuřecí vývar, oregano, bazalku a petrželku. Přiveďte k varu, snižte teplotu na minimum a vařte 1 hodinu. Přidejte rýži a vařte ještě 30 minut. Přidejte smetanu a dobře promíchejte. Odstavte a před podáváním nechte polévku krátce odpočinout.

Středomořská sytá polévka

Ingredience

3 lžičky extra panenského olivového oleje
1 šálek cibule nakrájené na kostičky
1 polévková lžíce čerstvého česneku (prolisovaného)
1 lžička uzené papriky
¼ lžičky kurkumy
¼ lžičky čerstvého šafránu
¾ čajové lžičky jalovcových bobulí, mletých
½ lžičky himálajské růžové soli
3 velká zralá švestková rajčata nebo 1 šálek konzervovaných rajčat
1 lžíce nesoleného másla
3 šálky dýně kabocha, vařené

Foto: Shutterstock

¾ šálku vařených fazolí garbanzo nebo bílých fazolí
1 velká zralá hruška
5 šálků zeleninového vývaru
¾ šálku červeného mangoldu nebo kapusty
Nepovinné: vařené fazole podle vlastní chuti, ¾ šálku červeného mangoldu nebo kapusty, 2 polévkové lžíce čerstvých mátových lístků, nakrájených na tenké plátky nebo celých

Postup

Ve velkém hrnci rozehřejte 2 lžíce olivového oleje, přidejte cibuli a česnek a vařte na mírném ohni, dokud nezměknou, ale nezbarví se. Přidejte všech 5 koření a 1 lžíci olivového oleje, promíchejte a vařte, aby se uvolnila jejich chuť, asi 2 minuty. Švestková rajčata příčně rozkrojte na poloviny. Nastrouhejte je na hrubém struhadle, slupku vyhoďte, budete mít 1 šálek. Lze použít konzervovaná rajčata, zbavená semínek a rozmačkaná. Přidejte do hrnce, vařte na mírném ohni několik minut, dokud se šťáva nevysuší. Přidejte máslo, dýni, fazole garbanzo, bílé fazole (pokud používáte) a hrušku. Promíchejte a vařte 2 minuty.

Přidejte vývar, zvyšte teplotu na maximum a přiveďte polévku k varu. Snižte teplotu na minimum a vařte odkryté asi 15 minut. Přidejte na tenké plátky nakrájenou zeleninu (červený mangold nebo kapustu) a jednu minutu míchejte.
Mírně zchlaďte a ochutnejte, případně dochuťte. Podávejte ozdobené mátou.

Jak na dýni kabocha?  Předehřejte troubu na 190 stupňů. Středně velkou dýni nakrájejte na čtyři kusy. Vložte je do pekáče, aby se pod nimi nacházel 1 cm vody. Přikryjte silnou fólií a pečte 45 minut, nebo dokud nezměkne. Nechte vychladnout, pak oloupejte a vyhoďte slupku. Nakrájejte na kostky.

Švédská polévka s masovými kuličkami

Ingredience

Masové kuličky

2 velká vejce
2/3 šálku čerstvé strouhanky
1 stroužek česneku
1 polévková lžíce husté smetany
1 lžička soli
1/2 lžičky mletého koření
1/2 lžičky strouhaného čerstvého muškátového oříšku
1/2 lžičky mletého bílého nebo černého pepře
1/4 lžičky mletého zázvoru
340 g mletého hovězího masa
100 g mleté sladké vepřové klobásy
1/4 šálku extra panenského olivového oleje

Foto: Shutterstock

Polévka

1 malá červená cibule
3 středně velké řapíky celeru
2 malé mrkve
5 stroužků česneku
300 g oloupaných a nakrájených brambor
Sůl
Mletý bílý nebo černý pepř
2 polévkové lžíce hladké mouky
1 polévková lžíce pikantní hořčice
1 šálek světlého piva
1,8 l – 2 l kuřecího vývaru
120 g vaječných nudlí
120 g strouhaného čedaru
3/4 šálku smetany
1/4 šálku nasekané čerstvé petrželky

Postup

Ve stejném hrnci vařte za stálého míchání cibuli, celer a mrkev, dokud cibule a celer nezměknou. Přidejte česnek a za stálého míchání vařte, dokud se nerozvoní, asi 1 minutu. Přidejte brambory a za častého míchání, aby se škrob nepřichytil k hrnci, vařte, dokud nejsou okraje průsvitné, osolte a opepřete. Přidejte mouku a hořčici a míchejte, aby se zelenina obalila. Přidejte pivo, seškrábejte připečené kousky ze dna hrnce a za občasného míchání vařte, dokud se tekutina mírně nezredukuje, 3 až 5 minut.

Přidejte vývar, snižte teplotu na středně nízkou a přiveďte k varu. Přidejte masové kuličky (polévka by neměla vřít) a za občasného míchání vařte, dokud mírně nezhoustne a masové kuličky a mrkev nezměknou, 7 až 9 minut. Přidejte nudle a za občasného míchání vařte, dokud nejsou al dente. V případě potřeby osolte a opepřete. Odstavte a za stálého míchání přidávejte sýr a smetanu, dokud se sýr nerozpustí. Při servírování navrch přidejte petrželku.

Zdroj: www.allrecipes.com, azestforlife.com, www.delish.com

Foto: Shutterstock

Tagy:

©2025 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account