I vy chcete nejen k nedělnímu obědu vybrat to nejlepší maso? Tápete však nad etiketou a snažíte se rozluštit, co údaje na prodávaném mase vlastně znamenají? Poradíme vám, jak lépe porozumět informacím na etiketě, a najít tak ve velkém množství nabízených produktů opravdu to nejkvalitnější.
Rozhodnout se pro správný druh hodnotného kusu masa může být i pro zkušenou hospodyňku někdy oříšek. Ze všeho nejdůležitější je místo, kde maso kupujete. Samozřejmě to nejlepší seženete spíše u řezníka, na farmě, ale zejména na bio farmě. Právě farmy, které hospodaří v bio režimu, zvířatům nabízejí ideální prostředí i podmínky pro život. Jejich krmivo pochází pouze z ekologického zemědělství, máte tudíž jistotu, že zvíře nepřijímá v potravě žádnou chemii, nepodstupuje preventivní léčbu a tráví klidně i celý rok na pastvě, což je zejména pro masná plemena velmi důležité.
Co říká zákon
Pokud pravidelně nakupujete maso v supermarketu, je dobré, když alespoň trochu porozumíte etiketě na obale, abyste přesně věděli, co nakonec vkládáte do nákupního košíku. Pro maso z ekologického zemědělství hledejte na obalu zkratku BIO – biozebru či biolist. Pouze tato loga dokládají, že se jedná skutečně o certifikovanou surovinu.
Na etiketě musí být uveden zákonný název, který kupujícímu přiblíží například to, jakou část hovězího kupuje. Dále štítek obsahuje název neboli jméno potravinářského podniku (výrobce, prodejce, distributora) a samozřejmě údaj o zemi, ze které maso pochází. Pokud je zvíře chováno a poraženo v rozličných státech, budou uvedeny státy dva. Pokud ne, je vždy napsán jen původ z jedné země. Další informací na etiketě jsou podmínky skladování (při jaké teplotě), kód k identifikaci (kód šarže), který slouží pro případné zpětné dohledání suroviny, datum spotřeby nebo minimální trvanlivost (někdy může zastupovat kód šarže), třídu jakosti (A nebo B), hmotnost (údaj o množství v g nebo kg), identifikační značku. Ta označuje místo posledního podniku, kde se s masem výrazně manipulovalo, pozor, není to značka země původu. Na etiketě můžete někdy navíc najít i cenu – nejčastěji cenu za jednotku – např. za 100 g či za 1 kg.
Označení původu musí ze zákona být na hovězím, drůbežím, vepřovém, kozím a skopovém, baleném i nebaleném mase. U masových polotovarů musí být vypsány navíc všechny další složky.
Přesné informace o konkrétním zvířeti
Pokud patříte mezi milovníky poctivého hovězího, rozhodně se vyplatí rozumět informacím, které na etiketě můžete dále najít. Jedná se například o údaj o zvířeti, tedy individuální číslo zvířete, z něhož maso pochází, nebo číslo skupiny zvířat. Dále by na obale mělo být uvedeno schvalovací číslo jatek a stát, schvalovací číslo bourárny a stát, stát narození, země výkrmu a chovu i země porážky. Obvykle najdete také informaci o kategorii zvířete, která značí, o jakého jedince se jedná (mladý býk, kráva, jalovice, a další). Právě tento fakt si navíc můžete ověřit přímo z registračního (identifikační) čísla. První číslice z posledního trojčíslí vám jasně odhalí, zda se jedná o maso ze samice, či samce. U zvířat samčího pohlaví začíná totiž poslední trojčíslí vždy číslem 0, zatímco u samic je to vždy číslo 9.
Úplně tou nejlepší volbou je nákup hovězího masa přímo od farmářů a chovatelů masného skotu v ekologickém zemědělství. Pro bio hovězí maso se v Česku chová například skotský náhorní skot (tzv. highland), charolais, limousin či angus.
Foto: Shutterstock
Jak vybrat to nejlepší maso? Neutrácejte za odpad!
-
Průvodce pro začátečníky: jak si připravit jídlo s sebou do práce a konečně začít hubnout
Lucie Janotová||Kulinářské tipy
Jakmile se vrátíte z práce, uděláte večeři, najíte se, uklidíte nádobí a můžete mít pocit, že už je téměr...
-
8 tipů, jak vařit těstoviny jako profesionál
Redakce Ženy s.r.o.||#, Kulinářské tipy, inspirace, tipy, vaření
Uvařit těstoviny tak akorát al dente není jen tak. Vyzkoušejte osvědčené tipy, jak tuto disciplínu zvládnout jako pravý Ital.
-
Znáte nejlepší snídani na světě? Zapečený sendvič z toastového chleba Croque Monsieur nabo Croque Madame!
KristinaGrey||Kulinářské tipy
Základem každého dobrého jídla jsou kvalitní suroviny. U tohoto receptu hraje hlavní roli toastový chléb bez éček (zkuste nový...
-
Začíná chřestová sezóna: co si na jaře z chřestu uvařit?
Lucie Janotová||#, Kulinářské tipy, recepty, tipy
Všichni milovníci chřestu pozor: začala chřestová sezóna! Vyrazte na trhy, objednejte ho online a hlavně si z něj uvařte...
-
Křehké hovězí: čeho se držet, abyste na stůl dostali ten nejlepší kousek
Lucie Janotová||#, Kulinářské tipy, recepty, tipy, trendy
Hovězí maso je pro svou jedinečnou chuť v našich kuchyních naprosto nenahraditelné. Zároveň je ale často upozaďované pro náročnější...
-
ŽENY s.r.o. jsou závislé a nebojí se to přiznat :)
KristinaGrey||Kulinářské tipy
Život bez kávy si neumíme představit, každé ráno se u nás v karlínské Pracovně vypije přibližně 12 šálků kávy....
-
Co dělat s úrodou? Inspirujte se recepty a zavařte ji
Kristýna Solničková||#, Kulinářské tipy, inspirace, léto, tipy, vaření
Způsobů, jak uskladňovat a zužitkovávat úrodu ze zahrádky existuje bezpočet. Mezi ty nejtradičnější patří zavařování. Inspirujte se několika recepty...
-
Objevte dávno zapomenuté chutě potravin jako jsou jáhly, pohanka nebo špalda
KristinaGrey||Kulinářské tipy
Pohanka, špalda nebo červená pšenice. Nic vám to neříká? Naši předci je konzumovali pravidelně a dobře znali jejich benefity....