I vy chcete nejen k nedělnímu obědu vybrat to nejlepší maso? Tápete však nad etiketou a snažíte se rozluštit, co údaje na prodávaném mase vlastně znamenají? Poradíme vám, jak lépe porozumět informacím na etiketě, a najít tak ve velkém množství nabízených produktů opravdu to nejkvalitnější.
Rozhodnout se pro správný druh hodnotného kusu masa může být i pro zkušenou hospodyňku někdy oříšek. Ze všeho nejdůležitější je místo, kde maso kupujete. Samozřejmě to nejlepší seženete spíše u řezníka, na farmě, ale zejména na bio farmě. Právě farmy, které hospodaří v bio režimu, zvířatům nabízejí ideální prostředí i podmínky pro život. Jejich krmivo pochází pouze z ekologického zemědělství, máte tudíž jistotu, že zvíře nepřijímá v potravě žádnou chemii, nepodstupuje preventivní léčbu a tráví klidně i celý rok na pastvě, což je zejména pro masná plemena velmi důležité.
Co říká zákon
Pokud pravidelně nakupujete maso v supermarketu, je dobré, když alespoň trochu porozumíte etiketě na obale, abyste přesně věděli, co nakonec vkládáte do nákupního košíku. Pro maso z ekologického zemědělství hledejte na obalu zkratku BIO – biozebru či biolist. Pouze tato loga dokládají, že se jedná skutečně o certifikovanou surovinu.
Na etiketě musí být uveden zákonný název, který kupujícímu přiblíží například to, jakou část hovězího kupuje. Dále štítek obsahuje název neboli jméno potravinářského podniku (výrobce, prodejce, distributora) a samozřejmě údaj o zemi, ze které maso pochází. Pokud je zvíře chováno a poraženo v rozličných státech, budou uvedeny státy dva. Pokud ne, je vždy napsán jen původ z jedné země. Další informací na etiketě jsou podmínky skladování (při jaké teplotě), kód k identifikaci (kód šarže), který slouží pro případné zpětné dohledání suroviny, datum spotřeby nebo minimální trvanlivost (někdy může zastupovat kód šarže), třídu jakosti (A nebo B), hmotnost (údaj o množství v g nebo kg), identifikační značku. Ta označuje místo posledního podniku, kde se s masem výrazně manipulovalo, pozor, není to značka země původu. Na etiketě můžete někdy navíc najít i cenu – nejčastěji cenu za jednotku – např. za 100 g či za 1 kg.
Označení původu musí ze zákona být na hovězím, drůbežím, vepřovém, kozím a skopovém, baleném i nebaleném mase. U masových polotovarů musí být vypsány navíc všechny další složky.
Přesné informace o konkrétním zvířeti
Pokud patříte mezi milovníky poctivého hovězího, rozhodně se vyplatí rozumět informacím, které na etiketě můžete dále najít. Jedná se například o údaj o zvířeti, tedy individuální číslo zvířete, z něhož maso pochází, nebo číslo skupiny zvířat. Dále by na obale mělo být uvedeno schvalovací číslo jatek a stát, schvalovací číslo bourárny a stát, stát narození, země výkrmu a chovu i země porážky. Obvykle najdete také informaci o kategorii zvířete, která značí, o jakého jedince se jedná (mladý býk, kráva, jalovice, a další). Právě tento fakt si navíc můžete ověřit přímo z registračního (identifikační) čísla. První číslice z posledního trojčíslí vám jasně odhalí, zda se jedná o maso ze samice, či samce. U zvířat samčího pohlaví začíná totiž poslední trojčíslí vždy číslem 0, zatímco u samic je to vždy číslo 9.
Úplně tou nejlepší volbou je nákup hovězího masa přímo od farmářů a chovatelů masného skotu v ekologickém zemědělství. Pro bio hovězí maso se v Česku chová například skotský náhorní skot (tzv. highland), charolais, limousin či angus.
Foto: Shutterstock
Jak vybrat to nejlepší maso? Neutrácejte za odpad!
-
Velikonoce trochu jinak: Vyzkoušejte tentokrát i netradiční recepty
Kristýna Solničková||#, Kulinářské tipy, inspirace, recepty, velikonoce
Velikonoce jsou tu za pár dní a domácnosti opět provoní tradiční mazance, jidášky nebo beránci. Co ale zkusit i...
-
Nejlepší podzimní potraviny, které vám pomohou zhubnout
Lucie Janotová||Kulinářské tipy, hubnutí, tipy
Co se vám vybaví, když se řekne podzimní jídlo? Dýňová polévka? Pečená zelenina? Dušené pečené maso? Ať už si...
-
Rebarbora: Ingredience, která by v jarní kuchyni neměla chybět
Kristýna Solničková||#, Kulinářské tipy, inspirace, recepty
Začíná sezona rebarbory, zeleniny plné vitamínů, která je výtečná pro sladkou i slanou kuchyni. Zařaďte ji do své kuchyně,...
-
Kvalitní olivový olej: jak ho v obchodě poznáte
Redakce Ženy s.r.o.||Kulinářské tipy, tipy, zdraví
Že při nákupu olivového oleje stačí vzít první láhev, co vám padne do ruky? Jestli chcete mít jistotu, že...
-
Vánoční brunch: udělejte si perfektní hostinu s celou rodinou
Lucie Janotová||#, Kulinářské tipy, rodina, tipy, vánoce
Připravte pro svou rodinu skvělé vánoční překvapení a uspořádejte ten nejlepší vánoční brunch. Prozradíme vám, jak ho nachystat...
-
Medvědí česnek: Ingredience, která vám na jaře v kuchyni nesmí chybět
Kristýna Solničková||#, Kulinářské tipy, inspirace, recepty
Jedním ze symbolů přicházejícího jara se stal medvědí česnek, který by rozhodně neměl v tento čas ve vaší kuchyni...
-
Rychlé cukroví pro celiaky a všechny, kdo chtějí mlsat zdravě
MartinaRichterová||Kulinářské tipy
Pojem „zdravé”, je poslední dobou dost kontroverzní. Dříve stačilo bílou mouku nahradit celozrnnou, nebo dokonce špaldovou a vše bylo...
-
Recepty z cukety: špagety, placičky i muffiny, které stojí za to ochutnat
Lucie Janotová||#, Kulinářské tipy, recepty, zdraví
Sezóna cuket startuje! Kromě toho, že je velmi dietní a má minimum kalorií. Jaké pochoutky si z cuket připravit?...