Že při nákupu olivového oleje stačí vzít první láhev, co vám padne do ruky? Jestli chcete mít jistotu, že za své peníze dostanete kvalitní produkt, věnujte pozornost jeho obalu, původu i datu spotřeby.
Olivový olej? Asi se najde jen málo kuchyní, kde by neměl vyhraněné čestné místo. Nejde jen o to, že bývá základní surovinou při přípravě salátů a středomořské stravy obecně, spousta spotřebitelů ho uctívá i pro stále zmiňované výhody.
Co kapka, to prospěch
Mezi jeho prokázané přínosy patří třeba regulace cholesterolu a prevence kardiovaskulárních chorob, rakoviny nebo diabetu. Anebo podpora trávení či stimul mozkových funkcí. Kdo tento olej přímo nekonzumuje, ten ho zase využívá zevně, protože svědčí pleti, vlasům i nehtům. Suma sumárum jsou jeho benefity natolik přesvědčivé, že ho lidé kupují ostošest. Bohužel ne všechny lahve, které se v obchodě nabízejí, v sobě ukrývají skutečnou kvalitu. Jak rozeznat poctivý produkt od falešné náhražky?
Obal jako hlavní ukazatel
Naštěstí se podřadný produkt dá odhalit celkem snadno, takže když budete pozorní, napálit se nenecháte. Co by vás mělo zaujmout už na první pohled? Samotné balení, ve kterém je olej uchováván. Pokud se jedná o tmavě zelené sklo, které poskytuje dostatečnou ochranu před UV zářením, pak je všechno v pořádku. Trochu jiná písnička je to ale tehdy, držíte-li v rukou čirou a plastovou láhev – tu raději vraťte zpět do regálu.
Jděte po stopách původu
Pozornost je třeba věnovat i etiketě. To, že se na ní dočtete, že je olej vyroben v Itálii, paradoxně vůbec nemusí neznamenat, že je vytvořen z italských oliv. Možné je, že ho v této zemi pouze zabalili a odeslali do světa. Kvalitní výrobky vyšší kategorie nikdy neskrývají, ze kterého města daný výrobek pochází. V ideálním případě ze štítku zjistíte i oblast, kde se olivy skutečně fyzicky vypěstovaly. Čím více informací o regionu, pěstiteli i druhu použitých plodů je uvedeno, tím větší máte jistotu, že se nejedná o zboží pochybné jakosti.
Zjistěte datum expirace
Údaj o tom, do kdy máte olej spotřebovat, také ledacos napoví. Poctivý produkt vydrží bez přídavků konzervačních látek maximálně dva roky. Tedy za předpokladu, že je stále zavřený a dosud nepoužitý. Proto se už při samotném nákupu ujistěte, že je datum vypršení spotřební lhůty kratší než 24 měsíců. Koneckonců, v sázce je vaše zdraví, jídlo i utracené peníze!
Foto: Shutterstock
Autorka: Šárka Mikulová
Kvalitní olivový olej: jak ho v obchodě poznáte
-
Recept na zdravé sušenky pro děti, po kterých se jen zapráší
Redakce Ženy s.r.o.||Kulinářské tipy, děti, kulinářské tipy
Sladké má rád snad každý, a co teprve děti. Rádi byste jim trochu mlsání dopřáli, ale zároveň je nechcete...
-
Den plný bio: Otestovaly jsme nejlepší biopotraviny roku 2019
Redakce Ženy s.r.o.||Kulinářské tipy, redakční testování
Na začátku září byly slavnostně vyhlášeni výherci soutěže Česká biopotravina roku 2019. A protože v redakci nejen ujíždíme na...
-
Jahodové mámení aneb recepty pro svátek i všední den
Kristýna Solničková||#, Kulinářské tipy, nápoje, recepty, tipy
Chuť a vůně čerstvých jahod je jakýmsi příslibem blížícího se léta a většina lidí je miluje v jakékoliv podobě....
-
Jedlé květy: na ozdobu jídla i pro zdraví
IrenaPravoslavná||Kulinářské tipy
I když to venku aktuálně zatím moc nevypadá, jaro už je na samém vrcholu a hodně rostlin je v...
-
Nezdržujte se na home office s přípravou jídla, vyzkoušejte menu do 30 minut
Lucie Janotová||Kulinářské tipy
Epidemie koronaviru a s ní spojená karanténa, home office a zavřené restaurace… To vše nás letos donutilo změnit stravovací návyky...
-
Objevte dávno zapomenuté chutě potravin jako jsou jáhly, pohanka nebo špalda
KristinaGrey||Kulinářské tipy
Pohanka, špalda nebo červená pšenice. Nic vám to neříká? Naši předci je konzumovali pravidelně a dobře znali jejich benefity....
-
Vejce Benedikt: Nejpodávanější americká snídaně, kterou si zamilujete
Redakce Ženy s.r.o.||Kulinářské tipy
Eggs Benedict neboli vejce Benedikt jsou jednou z nejoblíbenějších snídaní na světě původem z Ameriky. Ačkoli se speciálním houstičkám...
-
3 skvělé recepty pro váš podzimní hubnoucí jídelníček, které si zamilujete
Lucie Janotová||Kulinářské tipy, hubnutí, inspirace, recepty
S příchodem podzimu se postupně mění i skladba našeho jídelníčku. Skvělá sezónní zelenina, ovoce, sýry nebo maso přímo vybízejí...