Květy bezu na nás právě v tomto období září ze všech stran. Někteří ho považují za plevel, což je veliká chyba. Snad všechny části tohoto keře nacházejí své uplatnění v kuchyni i v péči o naše zdraví.

Asi nejvíce využívané jsou květy, z nich můžete připravit výborný čaj, který pomáhá při nachlazení, má močopudné účinky a rovněž mírně projímavé, což se hodí při zácpě. Běžněji květy využíváme na lahodný sirup, limonáda z něj v létě skvěle osvěží. Díky velikosti a struktuře bezových květů je také snadno obalíte a získáte neobvyklé, ale velmi zdravé a chutné řízky.

Kdo nestihne bez v květu, nemusí smutnit. Zdraví přínosné delikatesy vyrobíte i z jeho plodů. Vyzrálé, tedy opravdu černé bobulky je možné sušit, zpracovat na sirup, likér, kompot, marmeládu či povidla. Plody bezu prý tiší bolesti nervového původu.

Málo známou skutečností je, že lze využít také bezových listů pro výrobu odvarů a tinktur. Ta se hodí na masírování bolavých kloubů, svalů či při otocích nohou.

Způsobů využití černého bezu je opravdu bezpočet a stejně tak i receptů, inspirujte se alespoň několika z nich.

Recept připravila Kateřina Šlimarová

Bezový sirup

Ingredience:

2,5-3 l vody

3 citrony

80 g kyseliny citronové

40 ks bezových květů

2 kg cukru krupice

Postup:

Vodu necháme přejít varem a vsypeme kyselinu citronovou, poté necháme vychladnout.

Květy a na kolečka pokrájený dobře omytý citron přelijeme v míse zcela vychladlou vodou s kyselinou citronovou, překryjeme čistou utěrkou a necháme 24 hodin louhovat.

Následně výluh přecedíme přes jemný cedník vyložený gázou do nerezového hrnce, vsypeme cukr (mělo by ho být tolik, kolik je tekutiny – 1 l tekutiny = 1 kg cukru, ale záleží na chuti). Za občasného míchání zahřejeme, až se cukr zcela rozpustí a ze dna hrnce začnou k hladině stoupat bublinky.

Horkou tekutinu ihned vlijeme do předem připravených čistých sklenic či láhví, uzavřeme a dnem vzhůru necháme vychladnout. Lahve pak otočíme a skladujeme na tmavším chladném místě.

Neotevřený vydrží sirup až rok, po otevření ho skladujeme v ledničce maximálně týden.

TIP: Květy sbírejte za hezkého počasí, po dešti by se vám z nich smyl tolik důležitý pyl. Zkuste do sirup přidat i zázvor.

Recept připravila Karin Boušková

Povidla z černého bezu

Ingredience:

1 kg bezinek

200 g cukru krystal

50 g perníku na strouhání

1-2 lžíce rumu

2-3 lžíce medu

citronová šťáva

Postup:

Očištěné kuličky bezinky rozvaříme na kaši, propasírujeme a přidáme cukr, nastrouhaný perník, rum, med a šťávu z citrónu.

Vše vaříme dokud nejsou povidla opravdu hustá. Ještě teplé nalijeme do sklenic a zavaříme 15 minut na 80 °C.

Bezinkový likér s nádechem kávy

Ingredience:

2 l bezinek (jen kuličky)

1 l vody

0,5-1 kg cukru (dle chuti)

2-3 lžíce kávy (mleté či instantní)

0,5 l rumu

Postup:

Očištěné kuličky bezinky vložíme do hrnce, přilijeme vodu a 15 minut vaříme. Následně vše propasírujeme (lepší je přes plátýnko, aby zůstala jen čistá šťáva). Do takto připravené šťávy přidáme cukr a kávu a vaříme dalších asi pět minut. Poté necháme zcela vychladnout a teprve přidáme rum. Plníme do čistých sklenic a nejlépe uchováváme v lednici, kde vydrží i rok. I když je tak chutný, že tak dlouho se tam „neohřeje“.

TIP: Do likéru lze přidat i různé koření – skořici, kardamon apod.

 

Foto: Shutterstock

Tagy:
3 Komentářů
  1. MADAMACE 2 roky ago

    šťáva z květů byla u nás oblíbená, ale nyní na bez máme alergii

  2. Romana Mlynářová 2 roky ago

    Květy suším, v zimě je výborný čaj

  3. Z květů černého bezu si vařím čaj. Také jsem vařila z plodů marmeládu.

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account