Každý, kdo alespoň jednou navštívil Itálii, zákonitě musel ochutnat focacciu. Koupíte ji snad v každém pekařství a jedná se o pravý italský poklad dokonalých chutí. Pro nás se jedná o neobvykle nakypřený chléb a jasný důkaz toho, že i ty nejjednodušší věci mohou chutnat (a vypadat) naprosto fantasticky. Garantujeme vám, že jakmile ji jednou vyzkoušíte upéct, zařadí se to mezi vaše nejoblíbenější pochoutky vůbec!

Kde se vzala focaccia?

Focaccia je ve své základní podobě opravdu velice jednoduchý pokrm, který obsahuje jen mouku, droždí, sůl a olivový olej. Proto byl v minulosti velice oblíbeným jídlem chudší vrstvy. A to nejen v Itálii, ale díky Římanům se brzy dostal i na území dnešní Francie a taky Španělska. Dnes focacciu koupíte ochucenou na desítky způsobů, protože těsto je tak neutrální, že se s ním dát velice dobře kouzlit. Pravděpodobně nejoblíbenější verzí je ta s olivovým olejem a olivami nebo s bylinkami, cibulí, salámem a sýrem. Ale jen u slaných verzí focaccia rozhodně nekončí. K dostání je mnoho sladkých focaccií například i s cukrem, ovocem, medem nebo rozinkami. 

Recept na jarní focacciu

Foto: se souhlasem Mike Garten / Pinterest

Vyzkoušejte tento jednoduchý recept a k dozdobení vašeho jarního veledíla použijte sezónní zeleninu nebo bylinky. Chřest a pažitka jsou pro vaše tvoření naprosto ideální! 

Ingredience:

500 g hladké mouky

400 g vody

50 ml olivového oleje

Lžíce mořské soli

1/2 kostky droždí

Špetka cukru

Na ozdobení:

3 malé červené cibule (rozpůlené přes střed a oloupané)

1 polévková lžíce citrónové šťávy

Červené mini sladké papričky (stopkaté) 

Žluté papriky (stopkaté)

Chřest (nakrájený na různé délky)

Pažitka (nakrájená na různé délky)

Postup:

1. Ve velké míse smíchejte droždí s vlažnou vodou a postupně přisypávejte a vmíchejte mouky, aby vzniklo hladké těsto. Misku pevně zakryjte fólií a nechte vykynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Může to trvat klidně až 5 hodin)

2. Asi hodinu před pečením potřete dno a boky litinové pánve olivovým olejem. Pomocí tuhé gumové stěrky zatáhněte okraje těsta tak, aby se setkaly ve středu (tím se těsto vyfoukne a připraví se na druhé kynutí). Vyplopte těsto na naolejovanou pánev. 

3. Konečky prstů jemně zatlačte těsto co nejvíce do stran pánve. Pevně zakryjte fólií a nechte kynout, dokud téměr nezdvojnásobí svůj objem (cca 2 hodiny). 

4. Mezitím si přípravky ingredience na ozdobení. Nakrájejte cibuli a vyberte nejhezčí plátky pro větší květiny. Menší plátky si vyhraďte pro menší květiny. Smíchejte citrónovou šťávu s 1 lžící vody a štědře namažte všechny cibule.

5. Mini papričky nakrájejte na různé délky a každou rozorejte podélně napůl. Z jedné poloviny vytvořte „okvětní“ lístek a zbývající použijte k dalšímu zdobení.

6. Pečte focacciu v předehřáté troubě na 220 – 250 °C. Do placky udělejte prstem důlky, aby vám v těstu nevznikaly bubliny. Ideální je dát pánvičku na spodní mřížku trouby, cca 15 minut. Poté zakryjte focacciu fólií, abyste zabránili spálení vaší květinové dekorace a pečte dalších 15 minut. Na závěr fólii odklopte do dopečte ještě 5 minut, dokud povrch nebude zlatohnědý. Před podáváním nechte dalších 5 minut vychladnout.

Foto: se souhlasem Mike Garten / Pinterest

Zdroj: Wikipedia Commons, Pinterest

Autorka: Lucie Janotová

Tagy:
7 Komentářů
  1. Naděžda Křičenská 12 měsíců ago

    Nádherné. Také zkusím.

  2. Hanka Vránová 12 měsíců ago

    No tak toto teda vypadá skvěle. 🙂 Musím se teda přiznat, že italskou kuchyni až tak nemusím, ale toto bych klidně vyzkoušela. Mnohem raději mám spíše mexickou kuchyni, ta mi opravdu chutná. Občas si nějaká typická mexická jídla dělám i sama doma. Před pár dny jsem například zkoušela mexický fazolový guláš a ten se mi teda povedl. 🙂

  3. No je to nádhera, nikdy jsem nejedla a ani nedělala…

  4. Tamara Schovancova 1 rokem ago

    hned bych si dala

  5. Lenka Hudečková 1 rokem ago

    Krása, na focacciu se někdy chystám….

  6. NelaVávrová 1 rokem ago

    Děkuji za inspiraci a na obrázku vypadá nádherně, škoda jíst 😀

  7. Romana Mlynářová 1 rokem ago

    Vypadá to báječně.

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account