Okurkami se to na zahradách nyní jen hemží, rostou doslova přes noc a člověk si říká, co už s nimi má dělat. Typicky, nakládačky zaváříme a z hadovek či polních okurek děláme saláty, my jsme pro vás ale našli pár receptů, které jsou jednoduché, neokoukané a velmi chutné. Inspirujte se a pochutná si celá rodina.

Okurky jsou plné vody a zvláště v parném létě skvěle osvěží. Ocení je také dietáři, neboť se jedná o nízkokalorickou zeleninu. I když v okurce najdeme až 97 % vody, je také plná vitamínů a minerálů. Nechybí v ní vitamíny skupiny B, vitamín C, vitamín K a z minerálů draslík a železo.

Recept připravila Petra Vomelová.

Studená okurková polévka

Ingredience:

4 salátové okurky

750 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru

150 g čerstvého kozího sýra

150 g sýra s modrou plísní

1 citron

Hrst čerstvé bazalky

Špetka soli

Špetka pepře

Instrukce:

Okurky oloupeme, podélně rozřízneme a lžičkou vydlabeme semínka. Přebytečnou šťávu z okurek přes cedník vymačkáme do nádoby. Okurku nakrájíme na kostičky a přidáme k vymačkané šťávě. Přilijeme studený vývar zbavený tuku, vše důkladně promixujeme tyčovým mixérem a poté propasírujeme přes sítko.

Základ polévky ochutíme pepřem a šťávou z citronu dle chuti. Zatím nesolíme! Do základu přidáme nastrouhaný sýr s modrou plísní, čerstvý kozí sýr, lístky bazalky a znovu promixujeme. V tuto chvíli polévku osolíme a dáme ji vychladit alespoň na dvě hodiny.

Recept připravila Lucie Lízlerová.

Okurkové sushi rolky

Ingredience:

1 okurka

1 avokádo

200 g Lučiny

100 g šunky

100 g plátkového sýra

Instrukce:

Plátky šunky a sýra nakrájíme na proužky. Z omyté okurky vytvoříme pomocí škrabky dlouhé plátky, které je dobré osušit papírovou utěrkou, aby šla lépe roztírat pomazánka. Lučinu rozetřeme po celé délce plátku okurky, navrch dáme šunku, sýr a kousky okurky, které nám zbyly. Zarolujeme a zajistíme špejlí.

Recept připravila Karin Boušková.

Zdravý okurkový kefír

Ingredience:

1 salátová okurka

½ l kefíru

pažitka, kopr či máta na dozdobení

sůl dle chuti

cukr dle chuti

Instrukce:

Nejprve si očistíme okurku a pokrájíme ji, následně dáme do mixéru a zalijeme kefírem. Vše promixujeme a dle chuti osolíme či dosladíme. Nakonec přidáme pažitku, kopr nebo mátu a podáváme.

Foto: Shutterstock, se souhlasem Petry Vomelové, Lucie Lízlerové a Karin Bouškové

Tagy:
3 Komentářů
  1. NelaVávrová 1 rokem ago

    Mnam, okurkovou polevku v lete miluji:)

  2. HelenaSvatková 2 roky ago

    Velmi dobré recepty, určitě vyzkouším, protože se snažím zdravě stravovat a okurky mám celou sezonu od rodiny z chalupy.

  3. Naděžda Křičenská 2 roky ago

    Dobré a zdravé recepty.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account