Kozí sýry a další výrobky z kozího mléka mají své zastánce i odpůrce. Že patříte spíše do té druhé skupiny? Pak vězte, že jste možná při prvním ochutnání neměli štěstí na kvalitní výrobek nebo jeho ideální úpravu. A to je škoda. Zkuste dát kozímu sýru další šanci! Třeba v některém z osvědčených a lahodných receptů.
Kozí sýr je úžasně univerzální surovinou. A to rozhodně není jediná jeho přednost! Proč mu přenechat v jídelníčku stálé místo?
Spousta výhod a skvělá chuť
Kozí sýr se – jak ostatně jeho název napovídá – vyrábí z kozího mléka. A to má oproti tomu klasickému, kravskému řadu výhod. Tak předně je lépe stravitelné a představuje skvělý zdroj prospěšných tuků, jež v lidském organismu mimo jiné pozitivně ovlivňují nervovou soustavu a zajišťují snadné vstřebávání některých důležitých živin. Kromě toho v kozím mléce (a tedy i sýru) najdete větší množství mastných kyselin, které působí v těle protizánětlivě a podílejí se na řadě klíčových procesů.
Kozí mléko je skvělým zdrojem některých klíčových minerálů, především vápníku, jež je nezbytný mimo jiné pro kosti a zuby. Navíc obsahuje velmi kvalitní bílkoviny. Velká výhoda kozího mléka a výrobků z něj spočívá také ve skutečnosti, že si je mohou dopřát i lidé, kteří trpí intolerancí na kravské mléko.
Abyste však měli jistotu, že svému tělu, a především chuťovým buňkám, dopřáváte to nejlepší, soustřeďte se při nákupu kozích výrobků především na jejich kvalitu. Tu spolehlivě zaručují biopotraviny označené logy biolistu a biozebry. Certifikovaná loga znamenají původ z ekologického zemědělství, které zvířatům zajišťuje bezvadné podmínky k životu. Kozy tráví většinu času na pastvě a při ustájení mají dostatek prostoru k pohybu a také možnost výběhu. Žijí tak v téměř přirozeném prostředí. Nabídka produktů z kozího mléka se navíc neustále rozšiřuje a na ekofarmách tak seženete vše od pomazánkových sýrů nejrůznějších příchutí až po čerstvé sýry či gervais. Takové výrobky budou zaručeně chutnat vám i přírodě.
3x potěšení i pro náročné jazýčky
Že si nejste jistí, jak vlastně kozí sýr konzumovat? Můžete jej použít úplně stejně jako kterýkoli jiný (třeba s celozrnným biochlebem ke snídani či svačině), ale vykouzlíte z něho během chvilky a s minimální námahou i tři úžasné pokrmy. Jak na to?
Bio kozí sýr s pečenými brambory a pažitkou
Co budete potřebovat?

    250 gramů bio brambor
    bio olivový olej
    sůl, pepř
    bio čerstvý kozí sýr
    100 gramů bio jogurtu
    pažitku

Postup: Omyté a očištěné brambory na několika místech nařízněte a vetřete do nich sůl s olejem. V zapékací míse je pečte necelou hodinu. Smíchejte kozí sýr, jogurt, pažitku a pepř. Upečené brambory pokrájejte, zalijte směsí, posypte pažitkou a je hotovo!
Bio kozí sýr v palačince se špenátem
Co budete potřebovat?
Palačinky

    75 gramů bio špaldové mouky
    bio vejce
    půl hrnku bio mléka (kozí či kravské)
    bio olivový olej
    sůl, pepř

Postup: Suroviny smíchejte a na rozpálené pánvi s trochou másla tvořte palačinky.
Náplň

    bio cibulka
    dva stroužky bio česneku
    čtyři hrsti čerstvého bio špenátu
    50 gramů bio kozího sýra
    2 bio vejce
    sůl, pepř

Postup: Na druhé pánvi orestujte cibulku s česnekem a přidejte omytý špenát, osolte a opepřete. Směs dejte stranou a na pánvi opečte volská oka. Do palačinky dejte špenát, navrch kozí sýr a volské oko.

Grilovaný bio kozí sýr se salátem
Co budete potřebovat?

    bio kozí sýr
    rukolu
    bio máslo
    4 bio jablka
    hrst vlašských bio ořechů

Zálivka

    2 lžíce olivového oleje
    lžíce medu
    líce balzamika

Postup: Kolečko sýra podélně rozpulte a položte řezem nahoru na alobal. Nechte 8 minut rozpéct pod grilem. Propláchnutou rukolu s jablky smíchejte s ingrediencemi na zálivku. Na salát položte grilovaný sýr a ozdobte ořechy.
Foto: Shutterstock, archiv

Tagy:
0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account