Zdá se vám, že léto uteklo příliš rychle a nechce se vám s ním zcela loučit? Co jej tak trochu zachovat alespoň v kuchyni. Inspirujte se recepty a životním stylem lidí žijících v okolí Středozemního moře. Navíc je středomořská kuchyně považována za jednu z nejzdravějších a nejchutnější, a to především díky tomu, že staví na čerstvých surovinách a kombinuje jednoduchost s bohatou chutí. Stala se tak významnou, že byla v roce 2014 dokonce zapsána na seznam nehmotného dědictví UNESCO.
Abyste si mohli užívat výhod středomořské kuchyně, zvláště těch zdravotních, je vždy třeba začít výběrem potravin. Ty musejí být čerstvé, kvalitní a ideálně sezonní. Vaření si zbytečně nekomplikujte, šetřete také s kořením a sáhněte raději po čerstvých bylinkách. Ve Středomoří kladou důraz na suroviny jako olivový olej, který je bohatý na nenasycené mastné kyseliny, zeleninu, ovoce, ořechy, ryby, luštěniny a obiloviny. Cukr bývá nahrazován medem, přírodními sirupy či sladkými plody. Ve výsledku se tak stravujete nejen chutně, ale především velmi zdravě – středomořská kuchyně totiž podporuje zdraví kardiovaskulárního systému, působí jako prevence cukrovky, zlepšuje trávení a psychickou pohodu a podporuje dlouhověkost.
Tak například hojně používaný kvalitní olivový olej je považován za skutečný elixír zdraví. Vysoké množství nenasycených kyselin pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a krevní tlak, podporuje zdraví srdce a cév, urychluje metabolismu tuků či zlepšuje trávení. Přítomnost vitamínu E navíc přispívá k regeneraci organismu. Další častou součástí pokrmů jsou ve Středomoří ryby, které obsahují omega-3 mastné kyseliny, jód, vitamíny a minerály, což je kombinace velmi příznivě ovlivňující opět kardiovaskulární systém a působící protizánětlivě. Dokonce i tradiční středomořské bylinky jako bazalka, rozmarýn, koriandr či oregano blahodárně působí na náš organismus, a to podporou metabolismu a trávení, také obsahují účinné antioxidanty.
Středomořská kuchyně je zároveň důkazem, že v jednoduchosti je krása. Její kouzlo ovšem nespočívá pouze v jídle samotném, ale také ve způsobu stolování (velmi klidném), sdílení a celkovém prožitku.
Briam – řecká pečená cuketa a brambory
Ingredience
1 kg brambor nakrájených na tenké plátky
4 střední cukety, nakrájené na tenké plátky
4 malé červené cibule, nakrájené na tenké plátky
6 zralých rajčat, rozmixovaných na pyré
½ šálku extra panenského olivového oleje
2 lžíce nasekané čerstvé petrželky
Mořská sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
Postup
Připravte si všechny ingredience a předehřejte troubu na 200 °C. Rozložte brambory, cuketu a červenou cibuli do extra velké zapékací misky, zalijte rozmixovanými rajčaty, olivovým olejem a posypte petrželkou. Hojně dochuťte mořskou solí a pepřem. Promíchejte, dokud není zelenina rovnoměrně obalená. Pečte v předehřáté troubě po dobu 1 hodiny. Jemně promíchejte a pokračujte v pečení, dokud zelenina nezměkne a vlhkost se neodpaří, asi dalších 30 minut. Pokud je zelenina po první hodině pečení příliš suchá, přidejte až 1/4 šálku vody. Nepřidávejte však příliš mnoho tekutiny, protože na konci pečení by neměla zůstat žádná voda.
Francouzský salát z čočky
Ingredience
Zálivka
Šťáva ze 2 velkých citronů
1 až 2 velké stroužky česneku
Sůl
Černý pepř
1/2 až 1 čajová lžička pepře nebo chilli vloček
1/3 šálku extra panenského olivového oleje
Salát
1 šálek černé nebo zelené čočky
1 bobkový list
1 okurka (může být nakládaná)
1 červená paprika (čerstvá nebo pečená)
1 oranžová paprika
2 jarní cibulky
1/2 šálku nasekaných čerstvých lístků petržele
1/2 šálku nasekaných čerstvých lístků máty
Postup
Připravte si zálivku tak, že ve velké míse smícháte citronovou šťávu, česnek, velkou špetku soli a pepře. Pokračujte v míchání a pomalu přilévejte olivový olej. Míchejte, dokud se směs nespojí. Ochutnejte a dochuťte podle chuti. Odložte stranou a vařte čočku.
Do středního hrnce přidejte čočku, bobkový list a 3 šálky vody (nebo tolik vody, aby čočku pokryla. Přiveďte k varu, poté snižte teplotu a přikryjte. Vařte 20 až 25 minut, nebo dokud čočka nezměkne, ale stále bude příjemně křupavá. Sceďte a smíchejte teplou čočku do misky se zálivkou. Promíchejte, aby se vše spojilo. Nechte několik minut vychladnout.
Jakmile čočka trochu vychladne (může být teplá, ale ne horká), přidejte okurku, papriku, pečenou červenou papriku, jarní cibulku, petržel a mátu. Jemně promíchejte. Ochutnejte a podle potřeby dochuťte. Podávejte ihned nebo zakryjte a uchovejte v chladničce až 3 dny.
Španělské kuře v pomalém hrnci
Ingredience
2 lžíce olivového oleje
1 cibule
12 velkých kuřecích stehen s kostí bez kůže
225 g balení pikantního choriza
1 balení 3 barevných paprik
150 g (odkapaná hmotnost) španělských zelených oliv bez pecek plněných paprikou
300 ml suchého bílého vína
300 ml kuřecího vývaru
1 lžíce rajčatového protlaku
Postup
Na velké pánvi rozehřejte 2 lžíce olivového oleje. Smažte cibuli asi 5 minut, dokud nezíská zlatavou barvu. Přendejte do pomalého hrnce a poté na stejné pánvi osmažte 12 velkých kuřecích stehen s kostí a bez kůže a na plátky nakrájené chorizo. Přidejte také do pomalého hrnce včetně 3 barevných paprik nakrájené na kousky a 150 g zelených oliv bez pecek.
Do pánve nalijte 300 ml suchého bílého vína, 300 ml kuřecího vývaru a 1 lžíci rajčatového protlaku. Seškrábněte všechny kousky přilepené na dně, nalijte do pomalého hrnce, přikryjte a vařte na nízké teplotě po dobu 6 hodin.
Zdroj: www.cpzp.cz; www.allrecipes.com; www.themediterraneandish.com; www.bbcgoodfood.com
Foto: pixabay.com (autoři: Nick_the_Photographer a RitaE) a freepik.com (autoři: user14908974 a chandlervid85)














