Umí poznat dobré víno a na soutěžích směle konkuruje mužům. Řídí degustace, školí, doporučuje párování a profesi sommelierky miluje. Hlavní sommeliérka Denisa Kolaříková, která již čtvrtým rokem působí ve společnosti BOHEMIA SEKT, se drží hesla, že základem je nebát se experimentovat a ochutnávat.

Prozraďte nám, co by měla umět a znát dobrá sommelierka? 

Slovo sommelier pochází z francouzštiny a má více významů. Znamená nosič břemen, dopravce anebo v dřívějších dobách to byl ten, co se stará o nádobí. Zkrátka a dobře to byl člověk, co se točil v kuchyni a velice dobře znal jídlo a nápoje. A tak je to podobné i dnes. Sommelier vyniká nejen znalostmi vína, ale umí doporučit vhodný aperitiv, pokrm, digestiv až po kávu a dezert a vodu, kterou vše zapijete. Je to také neustále vzdělávání a ochutnávání, doslova musíte prahnout po nových informacích a mít touhu vše ochutnat, u vína počínaje…

Jak jste se k tomuto povolání dostala?

Troufám si říct, že jsem si světem gastronomie prošla od samého začátku i přesto, že se má původní studia ubírala úplně jiným směrem. V BOHEMIA SEKTu pracuji několik let a už tehdy byla pro mě činnost hlavního sommeliera něco velice složitého, vzdáleného a nedosažitelného. A však po uplynulých letech se neuvěřitelné stalo skutečností a já se mohu této profesi plně věnovat. 

Co obnáší role hlavní sommelierky ve společnosti jako je BOHEMIA SEKT?

Má role spočívá v komunikaci s novináři a reprezentaci společnosti, řízení degustací, tvorba popisků vín, ochutnávky, školící programy, články a doporučení…je to velká spousta aktivit, na které si s vínem dokážete vzpomenout. V neposlední řadě je to také působení v oblasti prodeje a komunikace s předními restauracemi, kde je naše produkty v nabídce.

Foto: se souhlasem Bohemia Sekt

Sommelierství bylo dlouho mužskou disciplínou. Jak je to dnes?

Na tuto otázku se mě ptá mnoho lidí. Ta doba už je mnohem pokročilejší a žena není v této pozici tabu. Ba naopak je to takové zjemnění náročné pozice, a to si právě muži velice dobře uvědomují. Všichni jsme otevřeni vzájemným diskusím a rádi nalézáme společná témata. Není také žádnou novinkou, že ženy zaznamenávají vysoké úspěchy. Myslím si ale, že je důležité zůstat svou a být srozumitelnou pro veřejnost. Zkrátka vycítit, kdy vám lidé nerozumí a zprostředkovat informace zábavnou a zapamatovatelnou cestou. Ne každý hned ví, a přitom by rád.

Sommelieři mají také své soutěže, dokonce i mistrovství. V čem taková soutěž spočívá?

Jsou to veliké přípravy, množství absolvovaných přednášek, degustací, a ještě větší množství absorbovaných znalostí. Úroveň soutěží je opravdu vysoká a účast i umístění v předních příčkách je pro každého sommeliera vysokou prestiží.

Účastnila jste se nějaké?

Ano, Bohemia sekt Trophée – Sommelier ČR a byla to pro mě ohromná zkušenost.  Těším se na další ročník a věřím, že díky svému jubilejnímu 25. pokračování bude výjimečný.

Mají ženy jiné chuťové preference než muži?

Všichni máme rozmazlené chuťové pohárky, možná i vytříbené, ale určitě se stavíme na stejnou rovinu. Každý si najde to, co mu chutná a mnohdy nás překvapí rozmanitost chutí toho druhého. Myslím si, že ta zvídavost je to, co nás baví.

Foto: se souhlasem Bohemia Sekt

Pokud ano, jaká vína mají rády ženy?

Řeknu to sama za sebe. Nepohrdnu suchým růžovým sektem, s chutí si dopřeji vyzrálý Ryzlink rýnský a s dobrým jídlem se vždy snažím najít vhodné snoubení. 

Je pravdou, že musíte každé víno, které doporučíte zákazníkovi také ochutnat?

Znáte to o tom zajíci v pytli? Ráda nové ročníky prochutnám, a ještě raději je doporučím. Důležité je zjistit, co zákazník hledá nebo očekává a podle toho mu umět nabídnout. I kuchař ochutná…

Právě je tu čas Svatomartinských vín. Můžete přiblížit, jaká jsou ta letošní?

Letošní Svatomartinská jsou velmi svěží, šťavnatá s trochu nižším procentem alkoholu. V bílých najdeme ovocný nádech připomínající broskve a citrusy s delší dochutí, v růžových jsou patrné jahody, zralé třešně a višně. Červená jsou taktéž ovocná s jemně sametovou tříslovinou.

Blíží se také vánoční svátky, kdy si rádi dopřejeme něco „lepšího“, a to platí i o víně. Co by nemělo chybět na svátečním stole?

Suché šumivé víno jako přípitek, které je vhodné taktéž jako aperitiv. Plné červené víno, které v zimním období nabudí pocit tepla a pomůže nám s trávením tučnějších pokrmů a sladké víno, které se skvěle snoubí s dezerty. 

Které víno je vaší srdeční záležitostí?

Pokaždé mi chutná jiné, záleží na ročním období a pokrmu. Nachlazený Bohemia sekt prestige 36 brut ale nikdy neodmítnu.

Foto: se souhlasem Bohemia Sekt

Zdroj: Bohemia Sekt

Tagy:
4 Komentářů
  1. Lenka Hudečková 2 roky ago

    víno ani jiný alkohol nepijeme doma, ale ráda se na nějakou someliérskou akci podívám 🙂

  2. Jistě zajímavá profese, nicméně u nás se víno vůbec nepije.

  3. Ellie 2 roky ago

    Měla jsem to štěstí se s Denisou potkat na dvou degustacích a musím říct, že z každé její přednášky jsem si odnesla spoustu informací. Degustace dělá atraktivní formou, díky které si člověk odnese spoustu zajímavých informací.

  4. MichaelaHoráková 2 roky ago

    Ještě jsem se s tím osobně nesetkala.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account