Umí poznat dobré víno a na soutěžích směle konkuruje mužům. Řídí degustace, školí, doporučuje párování a profesi sommelierky miluje. Hlavní sommeliérka Denisa Kolaříková, která již čtvrtým rokem působí ve společnosti BOHEMIA SEKT, se drží hesla, že základem je nebát se experimentovat a ochutnávat.
Prozraďte nám, co by měla umět a znát dobrá sommelierka?
Slovo sommelier pochází z francouzštiny a má více významů. Znamená nosič břemen, dopravce anebo v dřívějších dobách to byl ten, co se stará o nádobí. Zkrátka a dobře to byl člověk, co se točil v kuchyni a velice dobře znal jídlo a nápoje. A tak je to podobné i dnes. Sommelier vyniká nejen znalostmi vína, ale umí doporučit vhodný aperitiv, pokrm, digestiv až po kávu a dezert a vodu, kterou vše zapijete. Je to také neustále vzdělávání a ochutnávání, doslova musíte prahnout po nových informacích a mít touhu vše ochutnat, u vína počínaje…
Jak jste se k tomuto povolání dostala?
Troufám si říct, že jsem si světem gastronomie prošla od samého začátku i přesto, že se má původní studia ubírala úplně jiným směrem. V BOHEMIA SEKTu pracuji několik let a už tehdy byla pro mě činnost hlavního sommeliera něco velice složitého, vzdáleného a nedosažitelného. A však po uplynulých letech se neuvěřitelné stalo skutečností a já se mohu této profesi plně věnovat.
Co obnáší role hlavní sommelierky ve společnosti jako je BOHEMIA SEKT?
Má role spočívá v komunikaci s novináři a reprezentaci společnosti, řízení degustací, tvorba popisků vín, ochutnávky, školící programy, články a doporučení…je to velká spousta aktivit, na které si s vínem dokážete vzpomenout. V neposlední řadě je to také působení v oblasti prodeje a komunikace s předními restauracemi, kde je naše produkty v nabídce.
Sommelierství bylo dlouho mužskou disciplínou. Jak je to dnes?
Na tuto otázku se mě ptá mnoho lidí. Ta doba už je mnohem pokročilejší a žena není v této pozici tabu. Ba naopak je to takové zjemnění náročné pozice, a to si právě muži velice dobře uvědomují. Všichni jsme otevřeni vzájemným diskusím a rádi nalézáme společná témata. Není také žádnou novinkou, že ženy zaznamenávají vysoké úspěchy. Myslím si ale, že je důležité zůstat svou a být srozumitelnou pro veřejnost. Zkrátka vycítit, kdy vám lidé nerozumí a zprostředkovat informace zábavnou a zapamatovatelnou cestou. Ne každý hned ví, a přitom by rád.
Sommelieři mají také své soutěže, dokonce i mistrovství. V čem taková soutěž spočívá?
Jsou to veliké přípravy, množství absolvovaných přednášek, degustací, a ještě větší množství absorbovaných znalostí. Úroveň soutěží je opravdu vysoká a účast i umístění v předních příčkách je pro každého sommeliera vysokou prestiží.
Účastnila jste se nějaké?
Ano, Bohemia sekt Trophée – Sommelier ČR a byla to pro mě ohromná zkušenost. Těším se na další ročník a věřím, že díky svému jubilejnímu 25. pokračování bude výjimečný.
Mají ženy jiné chuťové preference než muži?
Všichni máme rozmazlené chuťové pohárky, možná i vytříbené, ale určitě se stavíme na stejnou rovinu. Každý si najde to, co mu chutná a mnohdy nás překvapí rozmanitost chutí toho druhého. Myslím si, že ta zvídavost je to, co nás baví.
Pokud ano, jaká vína mají rády ženy?
Řeknu to sama za sebe. Nepohrdnu suchým růžovým sektem, s chutí si dopřeji vyzrálý Ryzlink rýnský a s dobrým jídlem se vždy snažím najít vhodné snoubení.
Je pravdou, že musíte každé víno, které doporučíte zákazníkovi také ochutnat?
Znáte to o tom zajíci v pytli? Ráda nové ročníky prochutnám, a ještě raději je doporučím. Důležité je zjistit, co zákazník hledá nebo očekává a podle toho mu umět nabídnout. I kuchař ochutná…
Právě je tu čas Svatomartinských vín. Můžete přiblížit, jaká jsou ta letošní?
Letošní Svatomartinská jsou velmi svěží, šťavnatá s trochu nižším procentem alkoholu. V bílých najdeme ovocný nádech připomínající broskve a citrusy s delší dochutí, v růžových jsou patrné jahody, zralé třešně a višně. Červená jsou taktéž ovocná s jemně sametovou tříslovinou.
Blíží se také vánoční svátky, kdy si rádi dopřejeme něco „lepšího“, a to platí i o víně. Co by nemělo chybět na svátečním stole?
Suché šumivé víno jako přípitek, které je vhodné taktéž jako aperitiv. Plné červené víno, které v zimním období nabudí pocit tepla a pomůže nám s trávením tučnějších pokrmů a sladké víno, které se skvěle snoubí s dezerty.
Které víno je vaší srdeční záležitostí?
Pokaždé mi chutná jiné, záleží na ročním období a pokrmu. Nachlazený Bohemia sekt prestige 36 brut ale nikdy neodmítnu.
Foto: se souhlasem Bohemia Sekt
Zdroj: Bohemia Sekt
víno ani jiný alkohol nepijeme doma, ale ráda se na nějakou someliérskou akci podívám 🙂
Jistě zajímavá profese, nicméně u nás se víno vůbec nepije.
Měla jsem to štěstí se s Denisou potkat na dvou degustacích a musím říct, že z každé její přednášky jsem si odnesla spoustu informací. Degustace dělá atraktivní formou, díky které si člověk odnese spoustu zajímavých informací.
Ještě jsem se s tím osobně nesetkala.