Itálie nás láká především mořem, krásným počasím, rádi poznáváme její kulturní dědictví a dechberoucí architekturu. Jezdíme si také užít její přírodní krásy, srdečnost a pohostinnost místních. Co rozhodně nelze opomenout, jsou ale rovněž mimořádné gastronomické zážitky, jež čekají na každém kroku. Není divu, že italská kuchyně pobláznila celý svět. Italské pochoutky si můžeme vychutnat i u nás a že jich není málo! Za které dobroty vděčíme Italům?

Pizza nejen od královny

Ačkoliv původ pizzy sahá až do Egypta a Řecka, její dnešní podoba pochází z Itálie. Nejslavnější italská pizza Margherita však spatřila světlo světa až v roce 1889 poté, co italská královna Markéta Savojská navštívila Neapol. Legenda praví, že královna byla unavená z francouzské kuchyně, proto oslovila Raffaela Esposita, aby jí vytvořil originální pizzu.

Foto: Shutterstock

Kombinace rajčatové omáčky, mozzarelly a bazalky slavila u královny úspěch, proto ji Esposito zařadil do svého menu a na souhlas královny ji pojmenoval po ní. Dejte si ale pozor, nejtypičtější italský pokrm lze připravit ve dvou variantách: tlustší a menší Napoletanu a tenkou, křupavější a větší pizzu Romanu. Není tak divu, že pizza je dodnes jedním z hlavních témat při popichování Římanů s hrdými obyvateli Neapole.

Foto: Shutterstock

Pouliční rýžový snack

Z uliček italských vesnic a měst se do celého světa line vůně italské kuchyně. Italskou chloubou jsou kromě čerstvé pizzy také špičkové těstoviny, rizoto nebo slavné Arancini, neboli „malý pomeranč“. Typická smažená rýžová kulička je plněná ragú nebo rajčatovou omáčkou, mozzarellou a rýží. K nim se pak můžou přidat i další přísady. Oblíbený snack seženete v Itálii snad všude, kam se podíváte.

Prosecco

Ke skvělým pokrmům patří i výtečné pití! Italskou chloubou je jednoznačně prosecco, které lze vyrábět jen ve vybraných oblastech severní Itálie. Stalo se celosvětovým fenoménem a vysloužilo si i svůj mezinárodní den, který připadá na 13. srpna. Jeden z nejžádanější drinků současnosti si snadno získává příznivce svou chutí a lehkostí. Výhodou je i jeho univerzálnost, protože například elegantní lahev brutu Gancia Prosecco D. O. C. Brut není pouhým slavnostním přípitkem.

Foto: se souhlasem značky Gancia

Vychutnat si ho můžete kdykoliv a při jakékoliv příležitosti. Od roku 2020 si navíc můžete dopřát chuť prosecca rosé, jako například Gancia Prosecco Rosé D.O.C. Extra Dry, jehož výjimečný vzhled inspirovaný slunečnými paprsky vás snadno přenese myšlenkami na vinice severní Itálie. Tradice rodinného vinařství Gancia sahá navíc až k úplným kořenům italských šumivých vín. Zakladatelé vinařství byli prvními, kdo v Itálii šumivé víno vyrobili. Tehdy neslo jméno Spumante Italiano.

Foto: Shutterstock

Sýry

K proseccu si spousta lidí ráda vychutnává sýry. Ty italské nesmíme samozřejmě opomenout, protože jsou součástí kuchyní po celém světě. Mozzarella je častou složkou snídaní, svačin nebo salátů. Parmigiano Reggiano je chloubou regionu Emilia-Romagna, přičemž praví sýroví gurmáni jistě nepohrdnou ani modrým sýrem z oblasti Gorgonzola. A jmenovat můžeme dál, protože každý dobrý kuchař a labužník se určitě potkal se sýrem Grana Padano, pecorinem nebo s mascarpone.

Káva

Italské espresso si získalo srdce milovníků kávy po celém světě, a to i přes svou relativně hořkou chuť způsobenou delším pražením. Typický italský druh kávy přinesl světu údajně Angelo Moriondo, jenž si v roce 1884 nechal patentovat nejstarší známý kávovar na espresso. Velké oblibě po celém světě se však těší také cappuccino nebo další mléčné varianty vycházející z espressa. Viděli jste někdy v italské kavárně postávat u pultu Italy, kteří přišli na rychlý šálek espressa? Rychlá dopolední pochoutka pro dobití energie je pro místní typická.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Hedvábné gelato

Sladká tečka na konec! S Itálií už bude na věčné časy spojeno lahodné gelato, které si můžete vychutnat po celém světě. Jeho kořeny sahají až do 16. století. Vyrábí se z kvalitního mléka, nabírá se špachtlí a obvykle se servíruje do kelímku. Jeho hustá a hedvábná textura je pro letní dny dokonalá. Nekonečné dilema ale je: kterou příchuť si jen vybrat?

Zdroj: Wikipedia Commons, značka Gancia

Foto: Shutterstock a se souhlasem značky Gancia

Tagy:
3 Komentářů
  1. NelaVávrová 9 měsíců ago

    chybí mi tu testoviny a ze ty jejich jsou vyborne, vse ostatni uz se da okopirovat, ale kdyz uz do Italie, tak na testoviny 🙂

  2. Romana Mlynářová 9 měsíců ago

    Samé dobroty.

  3. Lenka Hudečková 9 měsíců ago

    pizzu nemusím, proseco nepiji, snack bych ochutnala, sýry a kávu mám ráda, dokonce si občas připomenu, že mě někdy v roce 1996 naučili v Itálii pít cappuccino :-), zmrzku nemusím, letos jsem měla jednu, max. dvě…

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account