Zatímco na vydatných a uklidňujících jídlech zimy a podzimu je určitě mnoho příjemného, osvěžující lehčí jarní recepty mohou být stejně uspokojivé – jen jiným způsobem. Navíc na pultech obchodů je stále více sezónních ingrediencí, které naši motivaci k přípravě lehkých pokrmů budou jen zvyšovat. A pokud bez ohledu na to, jaké je roční období, nemáte chuť strávit v kuchyni hodinu nebo více, jsou tyto rychlé, chutné a zdravé recepty klíčem k vašim obědům nebo večeřím po celý rok. 

Co si uvařit na jaře, když chcete něco lehkého, rychlého a zdravého?

Foto: Shutterstock

Grilovaný losos s řeckým salátem

Snažší už to nebude. Tento osvěžující a lehký pokrm připravíte za pouhých 20 minut! 

Ingredience:

1 kousek lososa s kůží

1 kelímek nízkotučného řeckého jogurtu

2 čajové lžičky čerstvé citrónové šťávy

salát

2 polévkové lžíce octa z červeného vína

1 polévková lžíce olivového oleje

1/2 čajové lžičky oregana

1 rajče nakrájené na kousky

1/2 okurky nakrájená na kousky

1/4 červené cibule nakrájené na tenké plátky

olivy

čerstvá máta

čerstvý kopr

citrón

pepř a sůl

Postup:

1. V malé misce smíchejte dohromady jogurt, citrónovou šťávu a pepř a sůl. Přidejte čerstvou mátu a kopr.

2. Rozpalte pánev na středně vysokou teplotu. Lososa ochuťte citrónem, solí a pepřem. Grilujte, dokud nebude růžový – 3 až 5 minut z každé strany.

3. Ve velké míse smíchejte ocet, olej, oregano, sůl a pepř. Promíchejte s rajčaty, okurkou, olivami a cibulí. Podívejte s lososem. 

Foto: Shutterstock

Marocký kuřecí bowl

Sladké a pikantní marocké kuře si zamilujete. Je nabité vlákninou a antioxidanty se spoustou chutné zeleniny.

Ingredience:

1 kuřecí prso

1/2 čajové lžičky sladké papriky

1/2 čajové lžičky drceného kmínu

1/2 čajové lžičky skořice

1/2 čajové lžičky olivového oleje

cherry rajčátka

rukola

mozzarella

1 nakrájená jarní cibulka

2 polévkové lžíce jablečného octa

1 čajová lžička medu

hlávkový salát

avokádo

sůl a pepř

Postup:

1. Smíchejte sladkou papriku, mletý kmín, skořici, sůl, pepř a špetku červené papriky. Natřete na kuřecí prso. Na velké pánvi na středním stupni rozehřejte olivový olej. Kuřecí prso ogrilujte do zlatova – 2 až 3 minuty z každé strany. Přeneste do trouby a pečte při teplotě 200 stupňů Celsia, dokud nebudou hotové – přibližně 9 až 11 minut.

2. Cherry rajčátka promíchejte se salátem, rukolou, jarní cibulkou a Cherry rajčátky a mozzarellou. Na design smíchejte olivový olej, jablečný ocet, med, sůl a pepř.  Nechte uležet alespoň 5 minut.

3. V míse naaranžujte salát jako základ, přidejte nakrájené kuřecí prso a avokádo. Ozdobte čerstvými bylinkami.

Foto: Shutterstock

Frittata ze sladkých brambor a kapusty

Kapusta, červená cibule a kozí sýr dělají z tohoto jídla delikatesu. Bonus navíc? Zbytky jsou výborné i na snídani! 

Ingredience:

6 velkých vajec

2 sladké brambory

2 polévkové lžíce olivového oleje

Kapusta nakrájená na kousky

1/2 malé červené cibule

2 stroužky česneku

Balení kozího sýra

Sůl a pepř

Postup:

1. Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia. Smíchejte vejce, sůl a pepř. 

2. Sladké brambory nakrájejte na kousky a opékejte na 1 lžíci olivového oleje na nepřilnavé pánvi na středním plameni po dobu 8 až 10 minut (dokud nezměknout a nezezlátnou). Kapustu, červenou cibuli a česnek restujte na druhé pánvi na 1 lžíci olivového oleje po dobu 3 až 4 minut, dokud kapusta nezvadne a nezměkne. Poté přidejte hotové brambory. 

3. Vaječnou směs rovnoměrně nalijte na zeleninu a vařte ještě 3 minuty. Nakonec směs posypte kozím sýrem. 

Foto: Shutterstock

Autorka: Lucie Janotová

Tagy:
3 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account