Jakmile začne hrát podzimní krajina všemi barvami, je čas vyrazit s košíkem do lesa. Patříte-li k vášnivým houbařům, jistě jste tak již několikrát učinili a vaši domácnost poté provoněly hříbky a další chutné houby sušící se v každém volném koutku. Avšak i s blížícím se koncem října máte ještě šanci donést pěkné úlovky v podobě křemenáčů, kozáků, holubinek či čirůvek.
Dary lesa jsou samozřejmě tím hlavním, co nás láká do lesa, ale houbaření není jen o plných košících. Když člověk brouzdá lesem, čas najednou plyne jinak, cítíte klid a mysl si odpočine. Pokud se navíc podaří neodejít s prázdnou, čekají vás pak doma houbové hody, protože houby v kuchyni nabízejí nekonečně možností. Klasický repertoár v podobě smaženice, houbových řízků či polévky můžete rozšířit i o modernější pokrmy, stačí trocha fantazie. Pro inspiraci vám několik receptů přinášíme.
Houbový wellington
Ingredience
40 g másla
1 červená cibule
1 stroužek česneku
800 g hub (mohou být lesní, ale klidně i žampióny s hlívou)
2 lžíce sójové omáčky
1 lžička sušeného rozmarýnu
1 lžička papriky
75 g mletých mandlí
100 g vlašských ořechů (pražených a nahrubo nasekaných)
375 g hotového listového těsta
2 lžíce hořčice
rozšlehané vejce na potření
Postup
Rozpusťte máslo na velké pánvi a osmahněte cibuli, poté přidejte česnek a houby. Pokračujte ve smažení a občas promíchejte, dokud se směs výrazně nezredukuje. Trvá to asi 10–15 minut, směs nesmí obsahovat tekutinu. Přidejte sójovou omáčku a za stálého míchání smažte 1 minutu, poté odstavte a vmíchejte rozmarýn, papriku a ořechy. Dochuťte podle chuti a odložte stranou, aby směs vychladla.
Předehřejte troubu na 200 °C. Rozbalte těsto a potřete ho hořčicí, přičemž po celém obvodu nechte 2 cm volný okraj. Lžící rovnoměrně rozetřete vychlazenou houbovou směs do středu těsta. Okraje těsta potřete rozšlehaným vejcem, poté přitáhněte dva dlouhé okraje k sobě a dobře je stiskněte, aby se těsto uzavřelo. Stejným způsobem uzavřete i konce.
Opatrně otočte wellington tak, aby šev nebyl vidět. Potřete rozšlehaným vejcem a lehce nařízněte vzorem podle vašeho výběru (třeba jednoduché čáry). Pečte v troubě 25–30 minut nebo dokud nebude zlatý a křupavý. Nechte 5 minut vychladnout a poté podávejte nakrájený na silné plátky.
Hovězí ragú s houbami a čočkou
Ingredience
15 g sušených hříbků
4 lžíce oleje
800 g hovězího masa na dušení
300 g hnědých žampionů (nebo jiných hub)
1 velká cibule
2 mrkve
2 stonky celeru
7 stroužků česneku
100 g rajčatového protlaku
400 g konzervy čočky
500 ml hovězího vývaru
velký kousek másla
Postup
Vysušené houby nasypte do malé žáruvzdorné misky a zalijte 250 ml vroucí vody. Nechte 20–30 minut máčet, dokud nezměknou. Mezitím zahřejte 2 lžíce oleje ve velké pánvi a jakmile je olej horký, přidejte hovězí maso a opékejte ho ze všech stran, dokud není tmavě hnědé, asi 10–12 minut. Vyndejte ho pomocí děrované lžíce do misky. Na pánvi rozehřejte 1 lžíci zbývajícího oleje a 8–10 minut opékejte žampiony, poté je přendejte do misky s hovězím masem. Do pánve přidejte poslední lžíci oleje, snižte teplotu na střední až nízkou a 10–12 minut opékejte cibuli, mrkev a celer se špetkou soli, až začnou měknout.
Rehydratované houby sceďte a nahrubo nakrájejte. Přidejte je k cibulové směsi spolu s česnekem a rajčatovým protlakem. Vařte 3–4 minuty, pak přidejte čočku, vývar a máslo. Přiveďte k varu a přikryjte pokličkou. Vařte na mírném ohni 3 hodiny, dokud hovězí maso nebude velmi měkké a nerozpadne se při stlačení zadní stranou lžíce. Dochuťte podle chuti. Alternativně můžete vařit v tlakovém hrnci na vysoký tlak po dobu 1 hodiny. Po vychladnutí lze uchovat ve vzduchotěsné nádobě v lednici až pět dní nebo v mrazáku až tři měsíce.
Houbové chilli
Ingredience
Rostlinný olej
1 lžíce mletého kmínu
1 lžíce mletého koriandru
2 lžičky uzené papriky
1 lžička chilli prášku
500 g hub nakrájených na kousky
2 stroužky česneku
400 g konzervovaných nakrájených rajčat
400 g konzervovaných fazolí
4 lžíce polotučné zakysané smetany
1/2 limetky (nastrouhaná kůra a šťáva)
Rýže jako příloha
Postup
Na pánvi rozehřejte 2 lžičky rostlinného oleje a přidejte koření. Smažte 1 minutu, pak přidejte houby a smažte 2–3 minuty. Přidejte nakrájený česnek a smažte další minutu. Přidejte nakrájená rajčata, půl plechovky vody a fazole. Ochutnejte a přiveďte k varu. Snižte teplotu a vařte 20 minut, dokud směs nezhoustne. V malé misce smíchejte zakysanou smetanu, limetkovou kůru a šťávu s 1 lžící vody. Chilli podávejte s rýží a pokapejte zakysanou smetanou.
Zdroj: www.olivemagazine.com, www.bbcgoodfood.com
Foto: freepik.com (autor: stockking), pixabay.com (autoři: cocoparisienne a TheDigitalArtist)













