Maminky by se měly slavit každý den, ale přece jen v neděli 14. května ještě o kousek víc. Slaví se totiž Mezinárodní den matek. Už máte dárek? Pokud ne, máme pro vás perfektní řešení na poslední chvíli. Uspořádejte pro svou maminku perfektní snídani. Servírovat můžete cokoliv, co má ráda a klidně rovnou do postele. Našli jsme pro vás inspiraci na 3 skvělé recepty!
Den matek – kdy, proč a jak se slaví?
Den matek je u nás taková méně známá sestřička slavnějšího Mezinárodního dne žen. Slaví se sice po celém světě, ale vlastně není určen žádný společný a jednotný den, kdy jej slavit. Každá země to má trochu jinak. Jeho oslavy si prosadila roku 1908 Ann Marie Jarvis, jejíž maminka bojovala za práva matek už za občanské války severu proti jihu. Do Česka dorazil Mezinárodní den matek celkem brzy – slavil se poprvé už v roce 1923. Jeho velkou propagátorkou byla dcera prvního prezidentka, Alice Masaryková. V Česku se slaví druhou květnovou neděli, ale třeba ve Velké Británii a Irsku na čtvrtou postní neděli, v řadě arabských států na jarní rovnodennost a ve Francii poslední neděli v květnu.
3 recepty na perfektní snídani pro vaši maminku
Nadýchané lívance s ovocem
Vyberte ovoce, které má vaše maminka nejraději a kouzlete podle libosti s touhle staročeskou klasikou.
Ingredience na lívancové těsto:
250 g hladké mouky
25 g droždí
1 vejce
300 ml mléka
20 g vanilkového cukru
50 g plátkových mandlí
Špetka soli
Olej na smažení
Ingredience na ovocnou směs:
400 g čerstvého ovoce
50 g cukru krupice
2 dcl šlehačky na šlehání
1 lžička mleté skořice
Postup:
Droždí pokojové teploty dáme do mísy a protřeme s cukrem. Necháme chvilku uležet. Poté přidáme teplé mléko, mouku, vejce, sůl, vanilkový cukr, plátky mandlí a vypracujeme těsto, které necháme v nádobě přikryté utěrkou asi půl hodiny kynout.
2. Na lívanečníku pečeme na oleji lívance dozlatova z obou stran.
3. Šlehačku ušleháme spolu se skořicí.
4. Ovoce prohřejeme v rendlíku s cukrem a prokládáme jím hotové lívance. Zdobíme skořicovou šlehačkou a čerstvými bylinkami jako je máta nebo meduňka.
Vejce naměkko s wasabi toastíky
Tradiční recept neváhejte vylepšit třeba wasabi majonézou a mini toastíky, které budou skvěle fungovat i jako lžička. Dobrota, která nezklame!
Ingredience:
4 velká vejce
5 lžic majonézy
1 cm wasabi pasty
4 plátky bílého chleba
Postup:
1. Přiveďte vodu ve středním hrnci k varu. Pomocí děrované naběračky opatrně ponořte vejce do vroucí vody. Vařte přesně 6 minut a stejnou lžící přendejte na připravených držáků vajec nebo do misky.
2. V malé misce smíchejte majonézu a wasabi pastu. Přendejte do připravené mističky nebo namažte na každou stranu plátku chleba.
3. Rozpalte velkou pánev na středně vysokou teplotu a opečte chléb dozlatova (cca 2 minuty z každé strany). Toasty nakrájejte na úzké plátky, které budou fungovat i jako lžička, kterou bude možné vajíčka jíst.
4. Pomocí nože odřízněte horní část každého vejce a ihned podávejte.
Francouzský toast
Nestihli jste ke Dni matek koupit zájezd do Paříže? Nevadí! Díky této snídani vám odpustí každá maminka!
Ingredience:
1 vejce
2 lžíce polotučného mléka
1 lžička medu
1 lžička mleté skořice
2 plátky chleba
Ovoce podle chuti
Postup:
1. V misce rozšlehejte vejce, mléko, med a skořici.
2. Do směsi namočte chleba z obou stran.
3. Připravte si nepřilnavou pánev, rozehřejte ji a chleba opečte na středním plameni z obou stran dozlatova.
4. Ozdobte čerstvým ovocem a podávejte navíc s extra porcí javorového sirupu nebo medu.
Foto: Shutterstock
Zdroj: Wikipedia Commons
Autorka: Lucie Janotová
No tak když bych měla svojí mamku pozvat na snídani někam ven, tak by mě tedy hnala…na toto si ona vůbec nepotrpí a nikam by nešla, no ale vzhledem k tomu, že u nás se tento svátek neslaví, tak je to jedno.
Jojo, ale už 40 lez žijeme bez dětí… tak si musíme s manželem dělat radost jeden druhému .-)
To je krásné, to musí potěšit každou maminku. Krásný den matek.
Dobroty, přeji všem maminkám pěkně prožitý den.