Připravte si ji v pohodlí domova a objevte její sílu. Pomůže vám například se zpomalením stárnutí i lepší kontrolou hladiny cukru v krvi!
Příprava bezlepkové mandlové mouky? Nesmírně jednoduchá! Jediné, co potřebujete, jsou mandle a mixér. Výsledek se pak dá použít do koláčů, cukroví, chlebů a dalších dobrot. Někdo mandlovou moukou z větší části nahrazuje tu klasickou, pšeničnou, a sází na ni třeba i při přípravě zdravé pizzy. Tak proč byste to nemohli zkusit i vy?
Namáčení i skladování
Přes noc nechte namočit jeden šálek mandlí. Ty ráno důkladně osušte, dejte je do mixéru a ten zapněte na nejvyšší výkon. Míchejte, dokud nezískáte konzistentní práškovou formu. Jemnou a načechranou mandlovou mouku skladujte ve vzduchotěsné nádobě mimo přímé sluneční světlo. A proč je mandlová mouka lepší než většina ostatních druhů?
Nutriční profil
Má nízký obsah sacharidů, je plná živin a vyniká slabou, sladší chutí. Může také poskytovat více zdravotních výhod než tradiční pšeničná mouka, konkrétně například snižuje hladiny „špatného“ LDL cholesterolu. 28 gramů obsahuje 163 kalorií, 14,2 gramů tuku, 6,1 gramů proteinu, 5,6 gramů sacharidů, 3 gramy vlákniny, dále pak vitamin E, mangan, hořčík, měď a fosfor.
Co se týče uvedeného „éčka“, tak tento vitamin působí jako antioxidant, který zabraňuje poškození volnými radikály, jež urychlují stárnutí a zvyšují riziko srdečních chorob a rakoviny. Několik studií spojilo vyšší příjem vitaminu E s nižším výskytem Alzheimerovy choroby. Zanedbatelné není ani množství hořčíku. Ten se zase podílí na lepší kontrole hladiny cukru v krvi.
Vhodná i na obalování?
Odhaduje se, že mezi 25 až 38 % lidí s diabetem 2. typu trpí nedostatkem hořčíku a jeho korekce prostřednictvím stravy nebo doplňků může významně snížit hladinu cukru v krvi, zlepšit funkci inzulinu a bojovat proti vysokému krevnímu tlaku. Už jen proto je příjem mandlové mouky více než žádaný. Proto se nebojte obalit v ní maso, nebo s její pomocí obohatit svůj oblíbený nedělní dezert. Akorát počítejte s tím, že tento druh mouky „nenafukuje“ těsto tak jako v případě mouky pšeničné. Pečivo je tak plošší.
Foto: Shutterstock
Autorka: Karolína Dostálová
Mouka, která obzvláštní vaše recepty, a navíc je bez lepku? Ta mandlová!
-
Zázrak jménem: šťáva z řapíkatého celeru
Redakce Ženy s.r.o.||Krása a zdraví
Získat šťávu z řapíkatého celeru může být trochu obtížné. Ale ne když víte, jak na to! Je jedno, jaký máte...
-
Díky józe posílíte svaly, srdce i nervy
Redakce Ženy s.r.o.||Krása a zdraví
Rizikové období viróz je opět tady, takže na posílení imunity se klade velký důraz. O důvod víc, proč zkusit...
-
Nikdy jsem nebyla hubená, ale tlustá také ne, říká mladá maminka, která zhubla 20 kilogramů
PetraL. Krajčinovič||Krása a zdraví, hubnutí, zdraví
Přinášíme vám příběh mladé maminky, která se rozhodla zatočit s nadváhou a přitom se nešidit na jídle, mlsat a...
-
Co vám může hrozit, pokud si pochutnáváte na syrových rybách
Redakce Ženy s.r.o.||Krása a zdraví
Ryby jsou zdravé a lidské tělo je potřebuje. Tak pravda to pochopitelně je, ale pokud je milujete v syrovém stavu,...
-
Barevná bunda, halenka a sukně. Tři podzimní kousky oblečení, které nezklamou
Petra Kubal||Krása a zdraví
Babí léto pomalu říká sbohem a o slovo se hlásí opravdový podzim. Ranní mlha, mráz, ale i odpolední lehké...
-
10 chytrých tipů na hubnutí, které vás na jaře dostanou do formy
Lucie Janotová||Krása a zdraví, hubnutí, péče o tělo
Ano, do plavek je ještě daleko, ale pokud jste na tom stejně jako já, pak vaše novoroční předsevzetí už...
-
Trendy pohodlné boty, které užijete na podzim i v zimě
Lucie Janotová||Krása a zdraví
Mokasíny, kozačky nebo sněhule… Nemůžete se v záplavě nových trendů bot zorientovat? Nevadí! Uděláme to za vás. Vybrali jsme...
-
Co dělat, když držíte dietu, ale partner vám není oporou
Redakce Ženy s.r.o.||Krása a zdraví
Ve vztahu se běžně podporujeme, pomáháme si a sdílíme dobré i špatné. Když se ale jeden z partnerů rozhodne, že...