Připravte si ji v pohodlí domova a objevte její sílu. Pomůže vám například se zpomalením stárnutí i lepší kontrolou hladiny cukru v krvi!
Příprava bezlepkové mandlové mouky? Nesmírně jednoduchá! Jediné, co potřebujete, jsou mandle a mixér. Výsledek se pak dá použít do koláčů, cukroví, chlebů a dalších dobrot. Někdo mandlovou moukou z větší části nahrazuje tu klasickou, pšeničnou, a sází na ni třeba i při přípravě zdravé pizzy. Tak proč byste to nemohli zkusit i vy?
Namáčení i skladování
Přes noc nechte namočit jeden šálek mandlí. Ty ráno důkladně osušte, dejte je do mixéru a ten zapněte na nejvyšší výkon. Míchejte, dokud nezískáte konzistentní práškovou formu. Jemnou a načechranou mandlovou mouku skladujte ve vzduchotěsné nádobě mimo přímé sluneční světlo. A proč je mandlová mouka lepší než většina ostatních druhů?
Nutriční profil
Má nízký obsah sacharidů, je plná živin a vyniká slabou, sladší chutí. Může také poskytovat více zdravotních výhod než tradiční pšeničná mouka, konkrétně například snižuje hladiny „špatného“ LDL cholesterolu. 28 gramů obsahuje 163 kalorií, 14,2 gramů tuku, 6,1 gramů proteinu, 5,6 gramů sacharidů, 3 gramy vlákniny, dále pak vitamin E, mangan, hořčík, měď a fosfor.
Co se týče uvedeného „éčka“, tak tento vitamin působí jako antioxidant, který zabraňuje poškození volnými radikály, jež urychlují stárnutí a zvyšují riziko srdečních chorob a rakoviny. Několik studií spojilo vyšší příjem vitaminu E s nižším výskytem Alzheimerovy choroby. Zanedbatelné není ani množství hořčíku. Ten se zase podílí na lepší kontrole hladiny cukru v krvi.
Vhodná i na obalování?
Odhaduje se, že mezi 25 až 38 % lidí s diabetem 2. typu trpí nedostatkem hořčíku a jeho korekce prostřednictvím stravy nebo doplňků může významně snížit hladinu cukru v krvi, zlepšit funkci inzulinu a bojovat proti vysokému krevnímu tlaku. Už jen proto je příjem mandlové mouky více než žádaný. Proto se nebojte obalit v ní maso, nebo s její pomocí obohatit svůj oblíbený nedělní dezert. Akorát počítejte s tím, že tento druh mouky „nenafukuje“ těsto tak jako v případě mouky pšeničné. Pečivo je tak plošší.
Foto: Shutterstock
Autorka: Karolína Dostálová
Mouka, která obzvláštní vaše recepty, a navíc je bez lepku? Ta mandlová!
-
Světový den diabetu: Již každý desátý Čech trpí tímto onemocněním, proto dbejme na prevenci
Redakce Ženy s.r.o.||Krása a zdraví, péče o sebe, zajímavosti
Každoročně si 14. listopadu připomínáme Světový den diabetu, jehož cílem je klást důraz na prevenci onemocnění a zdravý životní styl....
-
Proč se nevyplatí podceňovat náměsíčnost
Redakce Ženy s.r.o.||Krása a zdraví
Náměsíčnost je poměrně častý jev. Většinou bývá neškodná. Lidé se probouzí, aniž by si uvědomovali, co dělají, nesmyslně bloumají...
-
Jak vybrat džíny, které vám padnou jako druhá kůže?
Redakce Ženy s.r.o.||Krása a zdraví
Milujeme je, nosíme nejčastěji, jsou univerzální, cítíme se v nich mladě, takže máme ve skříni vyřádkované minimálně patery, a stále...
-
Jak nosit černé tričko? V šatníku tento univerzální kousek oblečení využijete na maximum
Petra Kubal||Krása a zdraví
Najdeme ho v šatníku každé z nás. Možná ho trochu opomíjíme, ale tomu je konec. Můžete s ním totiž vytvořit parádní...
-
Můj život s rakovinou
Redakce Ženy s.r.o.||Krása a zdraví
Před devíti lety dostala paní Hana pod stromeček knížku „Nesmíš to nikdy vzdát“. Bylo to po 21 letech, kdy...
-
Náladovost v době menstruace? Které z esencí užívat pro lepší pocit na duši i po těle,
MonikaTomíčková||Krása a zdraví
Je obecně známo, že v období menstruace (včetně premenstruace) a těhotenství se rozšiřuje naše vnímavost. My ženy jsme od narození intuitivní a...
-
První letošní lyžování je tu. Nedostatečná pojistka se vám na horách může vymstít
Redakce Ženy s.r.o.||Krása a zdraví
Když se chystáme na zahraniční dovolenou v létě, je pro nás většinou samozřejmostí sjednat si cestovní pojištění. Vydáváme-li se...
-
Jak na to, aby vaše pleť byla stále zázračně svěží a plná života? Stárněte do krásy!
KatkaU||Krása a zdraví
Ačkoliv jsou to právě ženy, kterým se často přičítá zvýšená snaha o provozování zdravého životního stylu, ne vždy je...