Připravte si ji v pohodlí domova a objevte její sílu. Pomůže vám například se zpomalením stárnutí i lepší kontrolou hladiny cukru v krvi!
Příprava bezlepkové mandlové mouky? Nesmírně jednoduchá! Jediné, co potřebujete, jsou mandle a mixér. Výsledek se pak dá použít do koláčů, cukroví, chlebů a dalších dobrot. Někdo mandlovou moukou z větší části nahrazuje tu klasickou, pšeničnou, a sází na ni třeba i při přípravě zdravé pizzy. Tak proč byste to nemohli zkusit i vy?
Namáčení i skladování
Přes noc nechte namočit jeden šálek mandlí. Ty ráno důkladně osušte, dejte je do mixéru a ten zapněte na nejvyšší výkon. Míchejte, dokud nezískáte konzistentní práškovou formu. Jemnou a načechranou mandlovou mouku skladujte ve vzduchotěsné nádobě mimo přímé sluneční světlo. A proč je mandlová mouka lepší než většina ostatních druhů?
Nutriční profil
Má nízký obsah sacharidů, je plná živin a vyniká slabou, sladší chutí. Může také poskytovat více zdravotních výhod než tradiční pšeničná mouka, konkrétně například snižuje hladiny „špatného“ LDL cholesterolu. 28 gramů obsahuje 163 kalorií, 14,2 gramů tuku, 6,1 gramů proteinu, 5,6 gramů sacharidů, 3 gramy vlákniny, dále pak vitamin E, mangan, hořčík, měď a fosfor.
Co se týče uvedeného „éčka“, tak tento vitamin působí jako antioxidant, který zabraňuje poškození volnými radikály, jež urychlují stárnutí a zvyšují riziko srdečních chorob a rakoviny. Několik studií spojilo vyšší příjem vitaminu E s nižším výskytem Alzheimerovy choroby. Zanedbatelné není ani množství hořčíku. Ten se zase podílí na lepší kontrole hladiny cukru v krvi.
Vhodná i na obalování?
Odhaduje se, že mezi 25 až 38 % lidí s diabetem 2. typu trpí nedostatkem hořčíku a jeho korekce prostřednictvím stravy nebo doplňků může významně snížit hladinu cukru v krvi, zlepšit funkci inzulinu a bojovat proti vysokému krevnímu tlaku. Už jen proto je příjem mandlové mouky více než žádaný. Proto se nebojte obalit v ní maso, nebo s její pomocí obohatit svůj oblíbený nedělní dezert. Akorát počítejte s tím, že tento druh mouky „nenafukuje“ těsto tak jako v případě mouky pšeničné. Pečivo je tak plošší.
Foto: Shutterstock
Autorka: Karolína Dostálová
Mouka, která obzvláštní vaše recepty, a navíc je bez lepku? Ta mandlová!
-
Nejlepší zdroje viaminu C, které vaše imunita ocení
Redakce Ženy s.r.o.||Krása a zdraví
Najdeme ho v ovoci a zelenině, podílí se na spoustě důležitých ptocesů v našem organismu a bez dlouho bychom...
-
-
Největší mýty o menstruaci, které musíte vědět
Redakce Ženy s.r.o.||Krása a zdraví
Přestože je menstruace přirozeným, biologickým procesem, mnohé nepřestává udivovat. Někteří také okolo ní spřádají různé povídačky, polopravdy nebo rovnou...
-
Víte co to je barefoot? Fenomén, který se vrací k tomu nejpřirozenějšímu pro vaše chodidla
KristinaGrey||Krása a zdraví
Proč chodit naboso Příroda vytvořila lidskou nohu pro co nejefektivnější pohyb. Chodidlo je dokonalý mechanismus, který tvoří 19 svalů,...
-
Pozor na zubní kámen! Ohrožuje vaše zuby i vaše zdraví
Redakce Ženy s.r.o.||Krása a zdraví
Stále více lidí trápí nehezký zubní kámen, který nejen vizuálně kazí náš úsměv, ale také podporuje vznik paradontózy, přispívá...
-
Když jde o život: jak postupovat při příznacích mozkové mrtvice
Redakce Ženy s.r.o.||Krása a zdraví
Cévní mozková příhoda (CMP) označovaná také jako mozková mrtvice nebo odborně iktus je třetí nejčastější příčinou úmrtí v ČR....
-
Jak se zbavit celulitidy jednou provždy? Jde to do hodiny a bez bolesti!
MartinaRichterová||Krása a zdraví, krása, péče o tělo
Po pevné a štíhlé postavě touží snad každá žena. V mnoha případech ani zdravý životní styl nezajistí 100% výsledky. Proti...
-
Od klobouků k módě: jak se Coco Chanel stala nejslavnější návrhářkou na světě?
Lucie Janotová||Krása a zdraví, inspirativní ženy, móda
Přední francouzský módní dům Chanel nepochybně udělal trvalý dojem na dámskou Haute Couture (vysoké umění krejčovské). Od svých skromných...