Vysoký krevní tlak patří k velmi častým zdravotním komplikacím. Jen u nás na něj trpí až 2 milióny lidí. V kombinaci s vysokým cholesterolem může být vysoký tlak příčinou infarktu či mozkové mrtvice, a to zejména u lidí nad 55 let. Kolem vysokého tlaku, i navzdory jeho častému výskytu, koluje mezi pacienty řada mýtů a dezinformací. Jaké jsou ty nejčastější?

Vysoký krevní tlak na sobě poznám

Mnoho lidí se nezaobírá svým tlakem, protože se domnívá, že ho na sobě pozná. Faktem ale je, že jak vysoký tlak, tak zejména cholesterol, jsou onemocnění, která nebolí a v prvotním období nemají ani žádné příznaky. „Smutnou pravdou je, že většina lidí se o svém vysokém tlaku dozví až při náhodné kontrole u lékaře. Přitom základem úspěšné léčby je právě jeho včasné odhalení. Naše tělo potřebuje krevní tlak k oběhu krve v žilách a tepnách. Je zcela normální, že nám krevní tlak kolísá. Pokud ale častěji dosahuje vyšších hodnot, jedná se o hypertenzi, tedy vysoký krevní tlak. Měří se pomocí dvou hodnot. První číslo odpovídá tlaku krve v levé komoře srdeční při jejím stahu (tzv. systolický krevní tlak), druhé číslo značí tlak krve v cévách v okamžiku uvolnění stahu srdce (tzv. diastolický krevní tlak),“ říká prof. MUDr. Michal Vrablík, garant projektu Srdce v hlavě.

Nesmím vůbec pít kávu

Mnoho lidí s vyšším krevním tlakem přestane poté, co se dozví o své diagnóze, okamžitě pít kávu. Ano, káva při větším množství krátkodobě zvyšuje krevní tlak. Pokud ale za den nevypijete více než 3 kávy (maximálně 300 mg kofeinu), tak se jí z dlouhodobého hlediska nemusíte obávat.  Do denního maxima 300 mg kofeinu se ale počítá také pití černého čaje a energetických nápojů. Energetické nápoje jsou nevhodné i z důvodu, že obsahují cukry a chemikálie. Přísun kofeinu tedy nejlépe zredukujte pouze na kávu.  

Stačí pouze omezit kuchyňskou sůl

Při kardiologických problémech byste rozhodně měli omezit sůl. Ta obsahuje sodík, který má významný vliv na výši krevního tlaku.  Lidé často sice omezí kuchyňskou sůl či ji nahradí „zdravější“ variantou se sníženým obsahem sodíku, ale neomezí již konzumování ostatních potravin, které také obsahují sůl. Je proto důležité sledovat obaly potravin a číst, kolik procent soli obsahují. Světová zdravotnická organizace doporučuje, aby u zdravé populace denní příjem soli nebyl více než 5 g. U lidí s vysokým tlakem to jsou jen 3 g.  Pozor si dávejte i při konzumaci uzenin, sýrů, solených oříšků, minerálních vod s obsahem sodíku, bujónů, instantních potravin či nakládané zeleniny. Sůl obsahuje samozřejmě i chléb (1,42 g na 100 g).


Sport je pro kardiaky nebezpečný

„Někteří lidé s kardiologickými problémy se obávají sportovat, protože si myslí, že se jejich stav zhorší. Samozřejmě nemusíte začít běhat maratony nebo se zničit v posilovně. Základem bezpečného pohybu pro kardiaky je jeho pravidelnost a přiměřenost zdravotnímu stavu. Pravdou ale je, že aerobní pohyb pomáhá v boji proti vysokému tlaku. Správná a pravidelná aktivita dokáže významně snížit systolický tlak. V ideálním případě bychom si na pohyb měli najít čas každý den. Vhodnou pohybovou aktivitou je kolo, mírný běh či svižná chůze i jóga. Silová cvičení v posilovně nejsou zcela zapovězena ani osobám s vysokým krevním tlakem, ale je třeba dohled zkušeného instruktora,“ říká prof. MUDr. Michal Vrablík, garant projektu Srdce v hlavě.

Pacienti s vysokým tlakem a vysokou hladinou cholesterolu by měli znát rizikové potraviny a obecně škodlivé aktivity, na druhou stranou není třeba podléhat mýtům a zbytečně se omezovat. Kombinace zdravého životního stylu a moderních léků dokáže pacientům s rozvíjejícím se kardiovaskulárním onemocněním zachovat kvalitní život. 

Foto: Shutterstock

Tagy:
0 Komentářů

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account