Mrkev patří mezi velmi oblíbenou zeleninu, která chutná nejen dětem. Že by mohla někomu ublížit? Tak to je realita. Tahle běžná součást jídelníčku je totiž schopná i zabíjet! Jste na seznamu ohrožených?
Mrkev obsahuje vodu, bílkoviny, tuk, vlákninu, cukr, vitaminy C, E, B6, B12 či karoten, ale také minerály, jako je sodík, draslík, vápník, mangan, železo nebo fosfor. Navzdory jejímu působivému nutričnímu složení však platí, že tato hojně využívaná zelenina může způsobit nebezpečné alergické reakce.
Balvan na prsou
Alergická reakce na mrkev bývá jedním z prvků syndromu orální alergie, který je známý také jako syndrom alergie na pyl. Mezi typické příznaky patří svědění jazyka, úst, rtů, uší nebo krku, otok v oblasti úst či škrábání v krku. To jsou ovšem ty mírnější potíže. Příležitostně se objevuje kopřivka, dýchací problémy, kašel, kýchání, rýma a těžký pocit na hrudi. Ve vzácných případech může dojít k anafylaxi. Tato život ohrožující alergická reakce způsobuje, že se tělo dostane do šoku, což vyžaduje okamžitou lékařskou pomoc. Kdo by si měl dávat pozor?
Je zajímavé, že pacienti s alergií na mrkev mají také v 70 procentech potravinovou alergii na jablka a lískové oříšky. Velmi častá je i reakce na břízu, jelikož březový pyl obsahuje proteiny podobné těm v mrkvi. Někteří „válčí“ také s petrželí, pastinákem, celerem, koprem, koriandrem, kmínem a fenyklem.
Musí se pro krásu trpět?
Ti, kdo alergií trpí (v ohrožení jsou hlavně jedinci s rodinnou anamnézou), by se měli vyvarovat mrkvi syrové i vařené. Jelikož však oranžovou kořenovou zeleninu obsahují i marinády, zeleninové šťávy, koktejly, hotová jídla či konzervované polévky, nebezpečí číhá na každém kroku. A to i v kosmetickém průmyslu.
Mrkev se může ukrývat i v některých výrobcích osobní hygieny, například pleťových vodách, obličejových maskách a mýdlech. Ovšem jako u každé jiné alergie platí, že nejlepší léčbou je zabránění kontaktu s uvedenou zeleninou. Při potížích je vhodné zvážit použití antihistaminik.
Mrkev v zastoupení
Každý, kdo má podezření na alergii, by měl navštívit lékaře. Pokud má nějaké příznaky anafylaxe, včetně nízkého krevního tlaku, slabého pulsu, mdlob, ztráty vědomí, potíží s dýcháním nebo oteklého jazyka, není na co čekat. A čím mrkev nahradit při vaření? Alternativou jsou sladké brambory a zimní dýně, tedy ty, které mají pevnou slupku a před kuchyňskou úpravou se musí loupat.
Foto: Shutterstock
Autorka: Šárka Mikulová

0 Komentářů

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account