Co mají společného arašídy s červenými fazolemi? Obě potraviny patří ke zdrojům lektinů. Proč zrovna i vy tyhle látky potřebuje a v čem dalším je hledat?
Lektiny patří k druhům proteinů neimunitního původu vyskytujících se ve všech formách života, včetně jídla. V malém množství mohou přinést několik zdravotních výhod. Pokud to však s nimi přeženete, snížíte schopnost těla absorbovat živiny.
Lektiny jsou někdy označovány jako antinutrienty. Jak konkrétně fungují, zůstává záhadou, i když výzkum na zvířatech ukazuje, že se určité typy lektinů vážou na buňky střevních stěn. To jim umožňuje s buňkami komunikovat a podílet se na podpoře imunitní funkce a buněčném růstu. Kde je hledat?
Červené fazole
Červené fazole patří mezi nejbohatší zdroje rostlinných bílkovin. Jsou také skvělou zásobárnou sacharidů s nízkým glykemickým indexem, což znamená, že do krve uvolňují cukry pomaleji než ostatní potraviny. Navíc mají vysoký obsah rezistentního škrobu a nerozpustné vlákniny. Obojí pomáhá při hubnutí a zlepšuje celkový stav střev.
Červené fazole se také mohou pochlubit životně důležitými vitaminy a minerály, jako je železo, draslík, folát a vitamin K1. Syrové fazole však obsahují i vysoké hladiny lektinu zvaného fytohemaglutinin. Pokud je však budete jíst syrové nebo nedostatečně vařené, mohou způsobit extrémní nevolnost, zvracení a průjem. (Reakci může vyvolat pouhých pět fazolí.)
Sójové boby
Sójové boby jsou fantastickým zdrojem bílkovin a nejkvalitnějšího rostlinného proteinu, což je činí zvláště důležitými pro vegetariány. Nouzi nemají ani o vitaminy a minerály, zejména molybden, měď, mangan, hořčík a riboflavin. Lze v nich nalézt také rostlinné sloučeniny zvané isoflavony, které jsou spojeny s prevencí rakoviny a sníženým rizikem osteoporózy.
Výzkum ukazuje, že sójové boby mohou pomoci snížit hladinu cholesterolu, riziko obezity a diabetu 2. typu. Sójové boby jsou dalším jídlem, jenž obsahuje vysoké hladiny lektinů. Stejně jako u červených fazolí se ujistěte, že je vaříte dostatečně dlouho při vysoké teplotě.
Pšenice
Pšenice je hlavní potravou pro 35 % světové populace. Rafinované pšeničné výrobky mají vysoký glykemický index (GI), což znamená, že mohou způsobit zvýšení hladiny cukru v krvi. Celozrnná pšenice má podobný GI, ale na druhou stranu vyšší obsah vlákniny, což může prospět střevnímu zdraví.
Někteří lidé lepek netolerují. Pokud s ním problém nemáte, pšenice může být dobrým zdrojem mnoha vitaminů a minerálů, jako je selen, měď a folát. Sluší se také dodat, že zejména pšeničné klíčky mají vysoký obsah lektinů. Zdá se však, že jsou téměř eliminovány vařením. Možná bude lepší vsadit na jistější kartu…
Arašídy
Arašídy mají vysoký obsah mono- a polynenasycených tuků, což z nich činí skvělý zdroj energie. Mají také dostatek bílkovin a poskytují širokou škálu vitaminů a minerálů, jako je biotin, vitamin E a thiamin.
Arašídy jsou také bohaté na antioxidanty a byly spojeny se zdravotními přínosy, jako je snížené riziko srdečních chorob a žlučových kamenů. Na rozdíl od některých ostatních potravin na tomto seznamu se zdá, že lektiny v arašídech nejsou zahříváním redukovány.
Foto: Shutterstock
Lektiny: proč je potřebujeme ke zdraví a kde je hledat?
-
Jak na přírodní detoxikaci jater?
Redakce Ženy s.r.o.||Krása a zdraví
Na jaře a v létě často hřešíme, co se dobrého jídla a pití týče. A tak není divu, že...
-
Karcinom prsu: reálný strašák každé ženy
KristinaGrey||Krása a zdraví
Rakovina prsu je nejčastějším nádorovým onemocněním žen a její výskyt každým rokem vzrůstá. Ve věkové kategorii 20–55 let je...
-
Tři jednoduché kroky vedoucí ke krásné pleti
Redakce Ženy s.r.o.||Krása a zdraví
O péči o pleť už bylo napsáno mnoho. Přesto ale mnoho z nás stále opakuje základní chyby, kterými své...
-
Jak si vyfoukat vlasy: nejlepší triky pro rovný i kudrnatý účes
Lucie Janotová||Krása a zdraví, tipy, vlasy
Fénování vlasů může být velice otravná kratochvíle. I ty nejlehčí fény vám totiž snadno po pár minutách držení nad...
-
Vyzkoušejte líčení podle největších hvězd padesátých let
KatkaU||Krása a zdraví
Když se díváme na filmy z 50. let, mnohdy si posteskneme, jaká je škoda, že je tato éra neodvratně...
-
Stárnutí pleti se nevyhneme, můžeme jej ale výrazně zpomalit s pomocí přírody
Redakce Ženy s.r.o.||Krása a zdraví
Máte pocit, že pokaždé, když spatříte svůj odraz v zrcadle, objevíte na svém obličeji novou vrásku? Nedá se nic dělat,...
-
Jak si natočit vlasy: Tipy, díky kterým bude vše jednodušší
Lucie Janotová||Krása a zdraví
Moje menší přiznání: i přes všechny dostupné technologie a nejnovější kosmetické produkty je pro mě účes a la nedbalé...
-
Zatočte s vysokým tlakem pomocí přírodních prostředků
Redakce Ženy s.r.o.||Krása a zdraví
Není váš tlak tak docela v normě? To chce okamžitý zásah špenátu, celeru nebo bílého jogurtu. Tyhle potraviny jsou...