Bílkoviny jsou zcela zásadním mikronutrientem, který potřebujeme denně přijímat k tomu, aby tělo správně fungovalo.

Které potraviny jsou na bílkoviny bohaté?

1) Všechny druhy masa

Svaly jsou primárně tvořené bílkovinou a svaly rovná se maso. Není proto překvapením, že právě maso je potravinou, která patří k těm nejbohatším, co se obsahu bílkovin týče.

Mezi ty vůbec nejlepší zdroje patří kuřecí či krůtí prsa (cca 25 gramů bílkovin na 100 gramů hmoty), chybu ale neuděláte ani hovězím steakem, vepřovým masem, jehněčím, králičím nebo třeba masem z divoké zvěře. Opomenout nesmíme ani ryby – například tuňáka či lososa.

Pokud nejste vrcholovými sportovci či kulturisty, drobné rozdíly obsahu bílkovin v jednotlivých typech masa pro vás nebudou příliš podstatné. Vaše volba záleží tedy na chuti nebo na dalším složení (podíl tuků, zastoupení vitamínů a minerálů).

Nejlepší volbou je ale rozmanitá strava a konzumované druhy masa tedy pravidelně střídat.

2) Vlašské ořechy a další druhy oříšků

Pro mnoho lidí je překvapivé, když se řekne, že ořechy jsou bohaté na protein. Například v mandlích je přitom kolem 20 gramů bílkovin na 100 gramů potraviny. Skvělým zdrojem proteinů jsou i vlašské ořechy, pistácie nebo kešu ořechy.

Pozor ale na to, že ořechy jsou také velice bohaté na tuky. Ořechy tak rozhodně nemohou sloužit jako primární zdroj bílkovin. V přiměřeném množství by ale neměly chybět v žádném zdravém jídelníčku. Doporučená denní dávky ořechů se pohybuje kolem jedné hrsti denně.

3) Vejce

Skvělým zdrojem bílkovin jsou vajíčka. Je jedno, jak je upravíte – zda budou uvařená natvrdo, míchaná, nebo třeba v polévce či jiném pokrmu. Bílkoviny se nacházejí jak v bílku, tak ve žloutku. Nedává příliš smysl vajíčka oddělovat a třeba dokonce vyhazovat žloutky, jako to dělají někteří kulturisté. Obě složky vajec jsou v přiměřeném množství zdraví prospěšné a měli byste je do svého jídelníčku jednoznačně zařadit.

4) Sýry

Mléčné výrobky obecně patří mezi potraviny bohaté na bílkoviny. Konkrétně ale musíme zmínit sýry. Například takový parmezán obsahuje asi 35 gramů bílkovin na 100 g sýra. To je úctyhodný podíl. Upozornit ale samozřejmě musíme i na to, že podobně jako v případě ořechů jsou i sýry tučné a konzumovat je proto musíte s rozumem.

5) Luštěniny

Posledním skvělým zdrojem bílkovin, který uvedeme, jsou luštěniny. Chybu neuděláte s čočkou, hráškem nebo třeba sójou. Můžete si z nich připravit chutné polévky, saláty, nebo je využít jako přílohu. Také zde ale musíme varovat, že kromě proteinů obsahují luštěniny také vysoký podíl sacharidů a jsou tak poměrně kalorické. Nadměrná konzumace tedy může vést k obezitě.

V ideálním případě bystě měli všechny tyto zdroje kombinovat, různorodost v příjímání bílkovin je vítána. Tyto potraviny budou pro svoji kvalitu a výživový přínos pro naše tělo součástí každé v dnešní době velmi populární krabičkové diety.

Foto: Depositphotos

Tagy:
3 Komentářů
  1. MariannaFabušová 3 roky ago

    Zaujímavý článok,vďaka za top rady

  2. Romana Mlynářová 3 roky ago

    Samé dobroty 🙂

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account