Vysoká hladina cholesterolu patří k závažným rizikovým faktorům srdečně-cévních chorob, které jsou nejčastější příčinou úmrtí nejen České republice. Každým rokem přibývá osob s vysokou hladinou špatného LDL cholesterolu. Současně ale také přibývá mnoho mýtů ohledně vzniku vysoké hladiny cholesterolu.
Jaké jsou nejčastější mýty o cholesterolu?
1. Všechen cholesterol je špatný
Mnoho lidí si myslí, že cholesterol je pro naše tělo špatný. Není to ale úplně pravda. Naše tělo ho do určité míry potřebuje. Je součástí každé buňky v lidském těle a je důležitou stavební jednotkou nervů, mozkových buněk a některých hormonů. Z tohoto důvodu je pro náš organismus nepostradatelný. Na druhou stranu ho ale nesmíme mít v těle nadbytek. „Cholesterol se dělí na „hodný“ HDL cholesterol a „zlý“ LDL cholesterol – jedná se vlastně o dva různé přenašeče cholesterolu v krvi. HDL dopravuje cholesterol z krve do jater, a tak chrání cévy před jeho usazováním. Pozor bychom si měli dát na LDL cholesterol. Ten se ukládá do stěn cév a může tak zapříčinit vznik srdečních onemocnění jako je například infarkt nebo mrtvice,“ říká prof. MUDr. Michal Vrablík, garant projektu Srdce v hlavě.
2. Žloutky jsou nezdravé
K nejčastějším mýtům o cholesterolu patří také ty ohledně potravin. Především „dohady“ o vajíčkách, resp. žloutcích (ty totiž obsahují cholesterol). V některých případech lékaři proti nim nic nemají, jindy je lidem s vysokým cholesterolem nedoporučují. Nicméně podle některých vědeckých studií konzumace žloutků u lidí cholesterol zvyšuje pouze mírně. Nebojte se proto vajíček. Konzumace sedmi vajec týdně je považována za bezpečnou i z hlediska „hlídání hladin cholesterolu“.
3. Nikdy nejezte červené maso
Co se týká cholesterolu, má z potravin podobně jako vejce špatnou pověst i červené maso. Ano, hovězí a především vepřové maso obsahuje cholesterol, ale především nasycené mastné kyseliny – a ty jsou zodpovědné za negativní vliv na hladiny cholesterolu v krvi. Zříkat se masa ale nemusíte úplně. Vybírejte si libové kousky, například z hovězího svíčkovou, plec nebo kýtu. Vyhněte se viditelně tučnému masu a při přípravě volte jiné metody než smažení. Ale i o červeném mase platí: neexistuje nezdravá potravina, jenom nezdravé množství. Při konzumaci červeného masa je střídmost na místě, ale vyřazovat jej z jídelníčku zcela není nutné.
4. „Jsem hubený a nic mě nebolí“. Nemohu mít tudíž vysoký cholesterol
Vysoký cholesterol obvykle nemá žádné příznaky, tudíž ani nebolí. A objevit se může i u lidí, kteří jsou štíhlí a nemají problém s kily navíc. Hladina cholesterolu není závislá na váze, ale na celkovém životním stylu, genetice a kondici.
„Lidé by si hladinu cholesterolu měli pravidelně kontrolovat i pokud se cítí dobře a nemají nadváhu. Nejlépe je využít systému preventivních prohlídek, v rámci kterého se ve stanovených intervalech měří hladiny cholesterolu v krvi. Smutným medicínským faktem je, že většina lidí ani neví, že má nezdravou hladinu cholesterolu a k lékaři se dostanou, až když je příliš pozdě – při infarktu či cévní mozkové příhodě,“ konstatuje prof. MUDr. Michal Vrablík.
5. Tučná jídla ovlivňují hladinu cholesterolu
Ano, do určité míry je to pravda, ale ne všechna tučná jídla jsou pro nás špatná. Samozřejmě jídla jako je bůček, sádlo nebo tučné sýry nejsou zdravá ani pro lidi, kteří nemají problém s cholesterolem. Ale i pokud máte vyšší hladinu cholesterolu, mohou pro vás být některá tučná jídla vhodná. Zdravé jsou například mořské ryby jako je losos. Obsahují pro tělo přínosné omega-3 mastné kyseliny, které mají na metabolismus vliv příznivý. Olivový olej je také dobrým zdrojem „správných“ mastných kyselin. Dále do jídelníčku zařaďte oříšky. Toto jsou všechno potraviny, ve kterých je obsažen pro tělo přínosný tuk s pozitivním vlivem na spektrum tuků v krvi.
Foto: Shutterstock
5 častých mýtů o cholesterolu. Vadí vajíčko či červené maso?
-
Lepší imunitu, náladu i více energie dodá pravidelný šálek matchy
Kristýna Solničková||#, Krása a zdraví, inspirace, nápoje, tipy
Účinky matchy jsou prověřeny více než 800 lety používání. Tento mletý japonský zelený čaj osvěžuje mysl, příznivě působí na...
-
S cholesterolem vám pomůže česnek i kurkuma
Redakce Ženy s.r.o.||Krása a zdraví
Snídáte ovesné vločky? Jestli ne, měli byste vědět, že při regulaci cholesterolu mohou sehrát zásadní roli. Stejně jako kurkuma...
-
SOS spálená pokožka od sluníčka: Jak si doma rychle ošetřit zarudnutí od slunce
Lucie Janotová||#, Krása a zdraví, kosmetika, péče o tělo, tipy
Nebojte se, nebudeme vás teď poučovat o ochranném oblečení proti slunci nebo správném opalovacím faktoru, který si máte mazat...
-
Můj život s rakovinou
Redakce Ženy s.r.o.||Krása a zdraví
Před devíti lety dostala paní Hana pod stromeček knížku „Nesmíš to nikdy vzdát“. Bylo to po 21 letech, kdy...
-
26. Příběh vagíny: Intimita online aneb kdo se nebojí mluvit o ženském zdraví (část druhá)
Redakce Ženy s.r.o.||Krása a zdraví, dole bez starostí, péče o sebe, zdraví
Článek, který vám poradí, koho sledovat na sociálních sítích tak, abychom mohli být společně #dolebezstarostí. ...
-
Jak začít běhat? Začněte s 4 týdenním plánem
Redakce Ženy s.r.o.||Krása a zdraví
Už nějakou dobu přemýšlíte o aktivitě, která vás dostane zpět do fyzické kondice? Zkuste si jít zaběhat! Přinášíme vám...
-
Alopecie: Několik důležitých faktů, které nelze opomíjet
Redakce Ženy s.r.o.||Krása a zdraví, péče o sebe, tipy, vlasy
Vypadávání vlasů je pro každého z nás poměrně velkým strašákem. Vždyť vlasy patří ke každému z nás a rozhodně dokážou změnit vzhled....
-
Jak vybrat perfektní odstín rtěnky podle barvy vašich vlasů?
Petra Kubal||Krása a zdraví, kosmetika
Jedna skupinka žen jich má na poličce vyskládaných několik, od červené přes fialovou až k nude. Druhá skupina žen si...