V dnešní době je třeba využívat sílu přírody, a tak mě napadlo přidat smrk, dělám ze smrku sirup tedy z mladých výhonků, které jsou zářivě zelené. Sbírá se od začátku dubna do půli května, podle toho ve které oblasti žijete. Dnes se dá koupit i sušený a přidávat do čajové směsi, já je přidala do sušenek a byly úžasné.
K čemu slouží?
Podporuje imunitu – má vysoký obsah vitaminu C
Rozpouští hleny čímž zmírňuje rýmu a kašel, zpomaluje příznaky nachlazení
Je velkým pomocníkem při zánětech šlach, svalů i nervů,při revma
Někteří smrk používají na zevní ošetření ran
Co potřebujeme?
-
smrkové výhonky
1 kg cukru (dle vaší preference, klasický, nebo třeba třtinový)
4-6 ks chemicky neošetřených citrónů (používáte je celé)
velká lahev (3-5l)
potravinová folie
provázek, gumička
cedník, plátýnko
lahve na hotový sirup
Postup
Smrkové výhonky opláchneme studenou vodou
Citron nakrájíme na plátky
Do sklenice začneme skládat jednotlivé vrstvy nejdříve cukr, poklademe pár plátků citronu, na ně dáme cca 5 cm silnou vrstvou smrkových výhonků, postup takto opakujeme do naplnění sklenice a spotřebování ingrediencí, poslední je vrstva cukru
Přes hrdlo dáme potravinovou folii a postavíme lahev na slunné místo
Za 2 – 3 týdny se vytvoří hustá šťáva, kterou slijeme do menších lahví přes plátno
Uchováváme na chladném a tmavém místě
Doporučené denní dávkování pro dospělou osobu je jedna polévková lžíce, pro děti pak jedna lžička čajová.