Vyzkoušíme tyto tipy:
Rozhodně se vyhněte jen záměně bílého cukru za třtinový. Energeticky jsou na tom totiž téměř stejně a tmavší cukr rozhodně není dietnější.
Jedinou výhodnou alternativou cukru je v podstatě sirup z kořene čekanky. „Jeho základem, a to ze 71 %, je rozpustná vláknina inulin, která má na zdraví pozitivní účinky. Čekankový sirup obsahuje malé procento cukru, díky čemuž téměř nepřispívá ke kalorické hodnotě pokrmu, ale zároveň má stejnou sladivost jako bílý cukr nebo med,“ upozorňuje odbornice.
Sladivost můžete získat i z přirozeně sladkých surovin, jako je med, skořice, sušené ovoce, ořechy, vysokoprocentní čokoláda, banán či mrkev.
Nahraďte tradiční bílou pšeničnou mouku celozrnnou, špaldovou, teffovou či pohankovou.
„První zmíněná z nich má nižší glykemický index, špaldová zase vysoký podíl minerálních látek a mnohem výhodnější složení bílkovin. Teffová je bezlepková a oplývá výjimečnými nutričními hodnotami. Teff je oceňován pro obsažené bílkoviny, které se v rostlinné stravě vyskytují spíše sporadicky, má vysoký obsah vápníku, vlákniny a železa,“ doporučuje Šimková.
Cukroví se chystám péct klasické a pak jen malinko uzobávat, peču hlavně kvůli rodičům…Děti jsou již dospělé a o to své se postarají.