Irská káva. Naprosto dokonalý nápoj, který, jak pozoruji, umíme v českých kavárnách (až na světlé výjimky) dokonale zkazit. Setřesme ovšem ze sebe nepříjemné zážitky z prapodivných cukráren a pojďme se navnadit na novou představu o pravé irské kávě.
Zřejmě se nezmýlíme, když si tipneme, že pochází z Irska a že to nebude žádný čajíček pro dámičky. Peprný poměr kávy a pravé irské whisky si spolehlivě vytříbí své příznivce hned na první olíznutí lžičky.
Svůj původ má Irish Coffee překvapivě v Irsku a pro skutečnost, aby se bleskurychle stala transkontinentálním fenoménem, měla vskutku ten nejlepší předpoklad. Poprvé ji totiž namíchal jakýsi Ir Sheriden přímo v letištní kavárně. Nevrlí cestující, uvíznutí uprostřed zimní kalamity v letištní hale, okamžitě pookřáli a zatímco jim rozmrzaly špičky u nosů, vyptávali se Sheridena na jeho tajný recept: “To bude pravá brazilská káva…” pošušňávali si. Na což jim Sheriden s vítězoslavným úsměvem na tváři (fantazie redakce) opáčil: “To je pravá IRSKÁ káva!” A touto událostí můžeme považovat novou éru ve světě kávy, éru Irish Coffee, za oficiálně zahájenou.
Podoba pravé irské kávy je neměnná a jasně daná, tj. variace nežádoucí. Připravuje se z filtrované kávy, irské whiskey a třtinového cukru, pokryté dvoucentimetrovou pěnou jemně našlehané, stále tekuté smetany. Celá dokonalost spočívá v kombinaci chutí horké kávy a studené šlehačky spolu s elegancí servírování. Dostanete-li irskou kávu v hrnečku, buďte zásadně nespokojeni. Irská káva vyžaduje přinejmenším křišťálově naleštěnou skleničku na vysoké nožičce.
Zřejmě pro svou nedotknutenou image se popíjí už 73 let pocelém světě, každoročně slaví svůj National Irish Coffee Day a nechybí v nabídce žádné kavárny ani tady u nás. 
Takže… komu se sbíhají sliny?  

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account