Kešu ořechy patří do čeledi Anacardiaceae. Ledvinovník západní (Anacardium occidentale) je středně velký, rozložitý, poloopadavý tropický strom, vysoký cca 12 metrů. Roste v přímořských, polosuchých oblastech tropů. Svůj původ má v severovýchodní části Jižní Ameriky, již v 16. století se pěstoval i v Indii, kam se dostal s portugalskými mořeplavci. Postupně se rozšířil do ostatních tropických oblastí, především do východní Afriky. Semenoje uloženo v plodu ledvinovitého tvaru zavěšeném na jedlé zdužnatělé stopce, která má svíravou chuť a svým vzhledem připomíná hrušku. Tyto plody jsou označovány buď jako ořech nebo kešu-jablko.

Z botanicého hlediska nejsou ořechy kešu ořechy ani peckovice, ale nažky. Doba sběru nažek je červenec – září. Jeden strom může vyprodukovat až 50 kg kešu oříšků za 1 rok. Oříšky kešu se konzumují syrové (tj. částečně opražené) nebo pražené s přídavkem soli. U některých jedinců mohou vyvolávat alergie. 
Využití jednotlivých částí rostliny:

    Plody – nažky (oříšek kešu) – oddělené nažky se praží a loupou. I s použitím mechanizace je to velmi pracné, ale nezbytné.
    Slupka, v které je ukryto semeno, obsahuje dráždivou látku, která se neutralizuje až teplem.
    Skořápky (osemení) – obsahují smolnatý olej (kardol), který se průmyslově zpracovává, odolává hnití.
    Zdužnatělé stopky – obsahují vitamin C, používají se k výrobě vína a šťávy.
    Plod – (ořechy nebo tzv. kešu- jablka) – z kvašených plodů se vyrábí likér.
    Oplodí – balzám obsažený v oplodí slouží k přípravě nesmazatelného inkoustu.
    Kmen – kvalitní a velmi cenné dřevo, které odolává hnití.
    Kůra, větve, kešu- jablka – krmení dobytka.

Kešu ořechy obsahují:

    tuky – nasycené, polynasycené a velké množství nenasycených mastných kyselin, které snižují hladinu cholesterolu v krvi
    sacharidy
    bílkoviny
    vlákninu
    betakaroten
    vitamíny skupiny B (např. B1, B2, B5, B9-kyselina listová)
    vitamin D
    vitamin E
    železo
    zinek
    hořčík – společně se slunečnicovými semínky nejvyšší obsah z ořechů a semen
    draslík
    fosfor

Pozitivní vliv kešu ořechů na naše zdraví:

    mají léčebný účinek na oči, sliznici i kůži – vlivem velkého množství karotenoidů
    posilují nervovou soustavu – snižují podrážděnost, deprese, nervozitu
    pomáhají při únavě a slabosti
    tlumí křeče podrážděného střeva
    snižují hladinu cholesterolu v krvi
    pomáhají při bolestivé menstruaci
    podporují regeneraci
    odstraňují chudokrevnost (anémii)
    podporují růst buněk
    účastní se na tvorbě spermií
    pomáhají při angíně pectoris
0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account