Nechce se tomu ani věřit, ale nové archeologické nálezy z Peru totiž ukázaly, že na prvním popcornu si pochutnávali původní obyvatelé Ameriky již před téměř 7 000 lety.

Kukuřice byla s největší pravděpodobností poprvé domestikována asi před 9000 roky v oblasti dnešního Mexika. Z tohoto centra se začala postupně šířit, až se postupně stala jednou z nejdůležitějších zemědělských plodin.

Podle nových nálezů z peruánských archeologických lokalit Paredones a Huata Prieta znali původní obyvatelé Peru úpravu kukuřice na mouku i „popcorn“ již okolo roku 4 700 př. n. l., tedy o celých 1000 let dříve, než si vědci dříve mysleli.

V těchto dobách lidé nahřívali písek nad ohněm a v něm pak kukuřici pražili.

Za vynálezem popcornu do mikrovlnné trouby z roku 1971 pak stojí Američan Jim Watkins. V prvních dvou letech Jim Watkins dodával popcorn pro mikrovlnné trouby po celých Spojených Státech svou dodávkou. Dnes popcorn pro mikrovlnné trouby není jen výrobkem, ale celým výrobním odvětvím. 

Popcorn je potravinou velmi levnou, s nízkou energetickou hodnotou (zvláště pokud je připraven bez tuku), vysokým obsahem vlákniny a menším obsahem některých stopových prvků. Z těchto důvodů dietologové doporučují nahradit popcornem některé jiné, pro zdraví člověka méně přínosné pochoutky, jako jsou např. brambůrky nebo pražené solené arašídy 

Většinou se popcorn vylepšuje příchutěmi. Nejčastější variantou je slaný popcorn, dále pak sýrový, šunkový, česnekový atd. Popcorn se objevuje i ve sladké chuťové variantě (např. karamelový). Existují i míchané chuťové variace (např. šunkovo-sýrový).

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account