Říká se, že polévka je grunt a maso špunt. A my dodáváme, že zelí je plné vitaminů a zakysaná smetana plná chuti. Taky jste v tom sychravém počasí okamžitě dostali chuť na poctivou domácí zelňačku, která vás zaručeně postaví na nohy? Zvlášť když máte stejně jako my v oblibě lokální pokrmy z tuzemských surovin a chcete si uvařit syté, hutné jídlo na zahřátí, které chutná skvěle i pár dní uleželé.
TIP! Ještě nemáte „tu svoji“ oblíbenou klobásu? Zkuste třeba hovězí klobásu ze Zemědělského družstva Kokory, která letos získala ocenění Regionální potravina v Olomouckém kraji. V Karlovarském kraji v této soutěži uspěla pikantní klobása se sýrem od společnosti Karlovarské uzeniny s.r.o. Na Ústecku v tomtéž klání zabodovala jehněčí klobása z PRŠUTÉRIE Chovaneček s.r.o. Pro fajnšmekry má výrobce PROMINENT CZ s.r.o. připravenou klobásu s medvědím česnekem, která zase zvítězila na Liberecku.
Postup:
- Zelí i s nálevem dejte do hrnce, zalijte vývarem (200 ml) a nechte vařit na mírném plamenu cca 10 minut.
- Zalijte zbytkem vývaru, přidejte bobkový list, nové koření, pepř a na kostičky pokrájené oloupané brambory a osolte. Vařte, dokud brambory nezměknou.
- Smíchejte mouku se smetanou ke šlehání a postupně směs přilijte k polévce.
- Máslo nechte rozpustit na pánvičce a přidejte k němu mletou papriku. I tuto směs přidejte do polévky a nechte provařit.
- Přidejte na kolečka nakrájenou klobásu a dochuťte cukrem.
1ks - balíček bílého kysaného zelí1l - zeleninový vývar2ks - brambory2ks - oblíbená klobása100ml - 33% smetana ke šlehání2lžíce - hladká mouka1lžíce - máslo2lžíce - mletá sladká paprika2ks - bobkový list2ks - kuličky nového koření3ks - kuličky pepře1/2lžíce - cukr krupice1špetka - sůl1lžíce - zakysaná smetana k servírovánípříprava - 15vaření - 60