Zdravá zelňačka

Vytisknout recept
Zelňaček existuje více variant – například podle barvy červená nebo bíla nebo podle oblasti či krajů, např. moravská, krkonošská, slovácká, šumavská, slovenská nebo maďarská. Pokud se do ní dají houby, říká se jí kyselica a takto se připravuje například na valašsku.
Kategorie Polévka
Kuchyně Česká
Čas přípravy 30 minutes
Čas vaření 30 minutes
Celkový čas 1 minute
Porce 8 porcí
Uvařila NelaVávrová

Ingredience

  • 1 ks velké cibule 200 g
  • 20 ml olivový olej extra panenský
  • ½ lžíce mleté sladké papriky příp. pálivé
  • ½ lžičky mletého kmínu
  • 4 ks středně velkých brambor 500 g zbavených slupky
  • 30 g hladké pšeničné bílé mouky
  • 30 g celozrnné pšeničné mouky
  • 1,2 litru hovězího vývaru
  • 2 ks bobkového listu
  • 400 g kysaného zelí
  • 50 g přírodního sladidla bez kalorií krupice
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky pepře
  • Ostatní
  • 200 g křupavých tofu kostek případně hovězího masa z vývaru, kvalitní vysokoprocentní šunky (nad 90 % masa) nebo párky Šmakoun
  • zakysaná smetana 8%
  • petrželka

Instrukce

  • Připrav si tofu.
  • Oloupej cibuli a nakrájej ji nadrobno. Brambory oloupej a nakrájej na drobné kostičky.
  • Do hrnce dej olivový olej, nechej ho chvíli zahřát, přidej cibuli a nechej ji za stálého míchání zesklovatět (2 – 3 minuty).
  • Sniž plamen a k cibuli přidej kmín a papriku, promíchej a přidej mouku. Za stálého míchání restuj cca 1 – 2 minuty, dokud se cibule ve směsi neobalí. Dávej pozor, ať papriku nespálíš, zhořkla by.
  • Postupně přilévej vývar a dobře míchej kvedlačkou, aby se mouka rozmíchala a nevznikly hrudky. Pak nechej tekutinu vařit pod pokličkou až do bodu varu (musí začít bublat).
  • Mezitím slij ze zelí nálev, ale schovej si ho na případné dokyselení polévky, a zelí neproplachuj. Pokud je moc dlouhé, můžeš ho nakrájet na menší části.
  • Jakmile polévka vře, přidej brambory, zelí a bobkový list, sniž plamen a přiklopené pozvolna vař 20 – 30 minut.
  • Na konci vaření vytáhni bobkový list, ochutnej, zda jsou brambory měkké, přidej sladidlo, ochutnej a podle chuti případně okysel nálevem ze zelí, dosol a dopepři, případně doslaď.
  • Nakonec vmíchej osmažené tofu.
  • Při podávání přidej do talíře lžíci zakysané smetany, která polévku krásně zjemní. A můžeš posypat troškou nasekané petrželky.
2 Komentářů
  1. Lenka Hudečková 1 rokem ago

    Hmmm, zelňačku máme moc rádi, zahušťuji bramborami, nemusím mít žádnou mouku…ani cukr 🙂

  2. Zelňačku máme doma moc ráda, poslední léta dělám dle receptu od kamarádky, přidávám sušené houby a sušené švestky. Je to lahoda.

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account