Vydatná krémová polévka se žampiony a celerem. Zasytí, zahřeje a dodá cenné vitamíny

Vytisknout recept
Polévka, co lahodí oku, tělu i duši. Jemná, krémová, sytá, výživná a nadupaná vitamíny a minerálními látkami. Krémové (hnědé) žampiony se báječně doplňují s aromatickým celerem. Vznikne vyvážená a lahodná kompozice barev, chutí a vůní.
Celer dodává tělu vitamín C a B. Je bohatým zdrojem kyseliny listové. Dále v něm najdete draslík, hořčík, vápník a železo. Celer slouží pro náš organismus jako takový desinfekční prostředek. Ochraňuje před bakteriemi a plísněmi a má zklidňující účinek na náš trávicí systém.
Řapíkatý celer obsahuje rovněž vitamín C a B. Chrání náš metabolismus a pomáhá tělu zbavovat se toxinů. Obsahuje draslík, vápník a zinek.
Vyzkoušejte a přesvěčte se. Příprava je snadná a rychlá a výsledek vás přímo ohromí. 
Co budete potřebovat?
  • 250 g hnědých krémových žampionů (1 balení)
  • cca 250 g celeru (asi 1/4 středně velké bulvy)
  • 2 stvoly řapíkatého celeru
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1 cibule
  • 3 PL dýňového oleje (pokud nemáte, použijte ten, který lahodí vaší chuti)
  • 1 PL čerstvého tymiánu
  • 1 PL soli
  • špetku mletého pepře
  • špetku muškátového oříšku
  • 100 ml (sójové) smetany na vaření
Abyste dosáhly krémové a husté přírodní konzistence, je potřeba na 1 litr vývaru použít alespoň 500 g zeleniny. Nemusíte pak zahušťovat jinou přísadou (jíškou, škrobem, moukou).
Žampiony opláchněte a svlékněte jim hlavičky. Nakrájejte je na plátky.
Celer oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Řapíky celeru překrájejte na menší kousky.
V kastrolu zahřejte (dýňový) olej a na něm zpěňte nakrájenou cibuli. Přidejte žampiony s nastrouhaným celerem a krátce orestujte. Podlijte vývarem, přidejte řapíkatý celer a vařte asi 20 minut do změknutí zeleniny. Přidejte sůl, pepř, tymián a muškátový oříšek. Ještě krátce provařte. 
Tyčovým mixérem směs rozmixujte do jemné a hladké textury. Zalijte smetanou a zamíchejte. Servírujte posypané čerstvou natí koriandru nebo nasekanou pažitkou. Pokud máte na zahradě čerstvě rozkvetlé sedmikrásky, využijte jejich léčivou moc a sílu a ozdobte si polévku jimi.
250g - Celer (asi čtvrtka menší bulvy)
2ks - Řapíkatý celer (2-3 stvoly)
250g - Krémové žampiony
1l - Zeleninový vývar
100ml - (sójová) smetana na vaření
1lžíce - Sůl
1špetka - Mletý pepř
3lžíce - Dýňový olej
1lžíce - Čerstvý tymián
1špetka - Muškátový oříšek
1ks - Cibule
příprava - 20
vaření - 25
Kategorie Polévka
Uvařila JaroslavaFrančíková

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account