Rakytníková domácí marmeláda
Ingredience
- 2 kg Cukr
- 2 kg Rakytník
- 2 ks Želírovací gelfix 1:1
- 1/2 ks Vanilkový pudink
Instrukce
- Jak jsem vařila domácí rakytníkovou marmeládu… Z rakytníku můžete zpracovat vše, listy kořen, ale přece jen bobule jsou nejsnadnější na zpracování.Rakytníkovou šťávu na odšťavňovači zpracujete v cukuletu, samozřejmě nejlépe následně v poměru 1:1 s přídavkem cukru, jinak budete přímo překyselení. Ovšem natrhat rakytníkové bobulky je o život. Trny jsou velmi ostré a nesnesitelně píchají do rukou, ale pokud chcete vitamínovou bombu, musíte trny jednoduše ignorovat. Takže na domácí zdravou rakytníkovou marmeládu potřebujete: 2kg …zralé bobulky Rakytníku řešetlákového2kg …cukru krystal2 sáčky Gelfixu 1:1na hodně kyselé ovoce Plody rakytníku omyjeme, důkladně povaříme, směs propasírujeme, přidáme Gelfix dle návodu a nakonec cukr (je potřeba hodně, jelikož rakytník je velmi kyselý)…nakonec jsem přidala půlku vanilkového pudinku, ten je důležitý! chuť je pak zajímavější…Pudink je třeba řádně rozmíchat, aby se neutvořily hrudky…Uvařenou marmeládu ihned vlijeme do připravených skleniček, obrátíme víčkem dolů na 2 minutky, aby se víčko pěkně chytlo a to je vše …