Vyzkoušejte rybízovou nadílku schovanou ve vláčném a nadýchaném makovém těstě. Recept jako stvořený pro rychlé letní pečení. Moučník hotový během pár chvilek se zaručeným finálním úspěchem.
Jako sladidlo jsem použila med. Buchta je ve výsledku voňavá, lehká a neuvěřitelně vláčná.
Na velmi snadný hrníčkový makovec budete potřebovat:
- 1 a 1/2 hrnku špaldové mouky (pokud vám nelahodí, použijte klasickou bílou hladkou. Z jiného těsta cukrárenská je skvělá volba)
- 1/2 hrnku mletého máku
- 1 hrnek medu
- 1 kypřící prášek do pečiva bez fosfátů
- 3 vajíčka
- špetku soli
- 120 ml smetany
- 1/2 hrnku kokosového oleje
- strouhanou kůru z 1 limetky
- 3/4 hrnku čerstvého rybízu
Množství odpovídá formě o průměru 26 cm nebo pekáči o velikosti cca 25 x 30 cm.
Postup:
- Troubu předehřejte na 175 °C.
- Formu vyložte pečícím papírem nebo vystříkejte tukovým sprejem.
- Oddělte bílky od žloutků a vyšlehejte z nich tuhý sníh. Odložte ho stranou.
- Žloutky s medem vymíchejte do husté krémové pěny.
- Přilijte olej a spojte se žloutkovo-medovou směsí.
- Nalijte smetanu (nebo rostlinný krém) a dobře promíchejte.
- Přisypte prosátou mouku s kypřícím práškem a mákem.
- Přidejte limetkovou kůru a propracujte do hladkého těsta bez hrudek.
- Nakonec zlehka vmíchejte bílkový sníh.
- Těsto nalijte do formy, povrch zasypte rybízem a vložte do trouby.
- Pečte cca 55 - 60 minut. Záleží na velikosti použité formy. Před samotným vyndáním proveďte test se špejlí. Pokud ji vytáhnete z těsta suchou a čistou, máte pečeno.
- Moučník nechte vychladit.
Servírujte jemně poprášené třtinovým moučkovým cukrem třeba k čaji o páté nebo jako sladkou tečku za večerní zahradní párty.
Mimo letní sezónu použijte rybíz mražený.
Testováno rodinou a přáteli!
PS: nechce se vám péci? Pak si připravte lahodný nepečený dort s rybízem a tvarohem. Den můžete nastartovat výtečným rybízovým dezertem a do zásoby si připravit fantastický sirup s rybízem a levandulí.
Pohodové (skoro)letní dny přeje Slávka Fran.
1 a 1/2hrnek - Špaldová mouka (můžete zaměnit za cukrárenskou Z jiného těsta)1/2hrnek - Mletý mák3ks - Vajíčka1hrnek - Med1ks - Kypřící prášek bez fosfátů1špetka - Sůl1/2hrnek - Kokosový olej120ml - (Rostlinná) smetana1ks - Strouhaná limetková kůra3/4hrnek - Čerstvý červený rybízpříprava - 15vaření - 55-60