Kynutý jablečný koláč se skořicovou drobenkou
Ingredience
- 3 ks Žloutek
- 250 g Polohrubá mouka
- 100 g Celozrnná mouka
- 20 g Droždí
- 200 ml Mléko
- 50 ml Olej
- 1 lžíce Cukr
- 1 špetka Sůl
- 1 kg Jablka
- 1 lžíce Máslo
- 50 g Hrubá mouka
- 50 g Třtinový cukr
- 5 g Skořice
- Kokos
Instrukce
- Do mísy dáme mouku, do středu mouky cukr a žloutky. Kolem krajů nasypeme sůl a nalijeme olej, na cukr rozdrobíme droždí a přilijeme vlažné mléko. Hned vypracujeme těsto, které necháme alespoň hodinu vykynout.Mezitím si jablka omyjeme a zbavíme jádřinců, neloupeme, nakrájíme na kostičky, do pánve dáme máslo a med a když se rozpustí tak přidáme jablka, orestujeme a necháme asi 5 minut dusit pod pokličkou. Do teplé směsi vmícháme pudinkový prášek a necháme vychladnout. Vyšleháme bílky se špetkou soli do tuhého sněhu a lehce vmícháme do jablečné směsi.Na drobenku si smícháme máslo s cukrem, hrubou moukou a skořicí.Plech vymažeme tukem a vysypeme kokosem. Vykynuté těsto propracujeme a na válu vyválíme placku na velikost plechu, přeneseme na plech a vytvarujeme okraje aby byly lehce vyvýšené. Na těsto dáme náplň a posypeme skořicovou drobenkou.Pečeme na 175 stupňů Celsia cca 20 minut.