Povidlový koláč (nekynutý)

Vytisknout recept
U nás doma se dříve povidlový koláč pekl jenom z kynutého těsta, vůbec by mne nenapadlo, že by mohl být i jiný. V létě jsme však s manželem ve mlýně v Babiččině údolí ochutnali naprosto skvělý povidlový koláč z křehkého těsta. Tedy takovou dobrotu jsem dlouho nejedla. Tenounké těsto, hodně povidel a nahusto posypaný drobenkou.
Tak jsem si na něj před pár dny vzpomněla a zkusila na víkend udělat obdobný z trošku zdravějších surovin. S manželem jsme si na něm oba dva opravdu pochutnali.
Ze špaldové mouky, třtinového cukru, vajíčka, tuku či másla, kypřícího prášku, vanilkového cukru a případně trošky mléka si uděláme koláčové těsto. Necháme chvilenku odpočinout. Poté ho rozválené přendáme na tukem vymazaný pekáček či plech. Prsty upravíme na správnou velikost, aby těsto bylo všude stejně vysoké.
Povidla si před nandáním na těsto můžeme rozmíchat s troškou rumu či rumového aroma, následně natřeme těsto.
V míse si poté vyrobíme drobenku, kterou koláč hojně posypeme. Dáme do trouby a máme hotovo.
300g - mouka hladká špaldová
100g - třtinový cukr
1ks - vejce celé
100g - máslo či Heru
1ks - vanilkový cukr - sáček
3/4ks - prášek do pečiva - sáček
ks - mléko dle potřeby
600g - švestková povidla
ks - na drobenku:
4-5lžíce - ovesné vločky jemné Emco s vlákninou
3lžíce - mouka hrubá
4-5lžíce - cukr třtinový
1lžička - mletá skořice
100g - máslo či Heru
příprava - 15
vaření - 45
Kategorie Dezert
Uvařila Jaroslava Korpášová

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account