U nás doma se dříve povidlový koláč pekl jenom z kynutého těsta, vůbec by mne nenapadlo, že by mohl být i jiný. V létě jsme však s manželem ve mlýně v Babiččině údolí ochutnali naprosto skvělý povidlový koláč z křehkého těsta. Tedy takovou dobrotu jsem dlouho nejedla. Tenounké těsto, hodně povidel a nahusto posypaný drobenkou.
Tak jsem si na něj před pár dny vzpomněla a zkusila na víkend udělat obdobný z trošku zdravějších surovin. S manželem jsme si na něm oba dva opravdu pochutnali.
Ze špaldové mouky, třtinového cukru, vajíčka, tuku či másla, kypřícího prášku, vanilkového cukru a případně trošky mléka si uděláme koláčové těsto. Necháme chvilenku odpočinout. Poté ho rozválené přendáme na tukem vymazaný pekáček či plech. Prsty upravíme na správnou velikost, aby těsto bylo všude stejně vysoké.
Povidla si před nandáním na těsto můžeme rozmíchat s troškou rumu či rumového aroma, následně natřeme těsto.
V míse si poté vyrobíme drobenku, kterou koláč hojně posypeme. Dáme do trouby a máme hotovo.300g - mouka hladká špaldová100g - třtinový cukr1ks - vejce celé100g - máslo či Heru1ks - vanilkový cukr - sáček3/4ks - prášek do pečiva - sáčekks - mléko dle potřeby600g - švestková povidla ks - na drobenku:4-5lžíce - ovesné vločky jemné Emco s vlákninou3lžíce - mouka hrubá4-5lžíce - cukr třtinový1lžička - mletá skořice100g - máslo či Herupříprava - 15vaření - 45