Polévka z mladých kopřiv. Lehce pikantní, svěží a lahodně krémová

Vytisknout recept
Lahodná, krémová, lehce pikantní, typická jarní a finančně nenáročná. 
Pár dobrých důvodů, proč si ji připravit.
Mladé výhonky kopřiv jsou typické pro jarní jídelníček. Pokrmy z nich připravené jsou bohaté na vitamín C, třísloviny, histamin a celou řadu minerálních látek. Napomáhají například proti revmatickým a zánětlivým onemocněním v organismu. Působí proti chudokrevnosti a jsou vynikajícím desinfekčním prostředkem.
Lahodně krémový polévkový krém vás mile překvapí svou lehce pikantní chutí, snadnou a rychlou přípravou. Zařaďte kopřivy do svého jarního jídelníčku a očistěte své tělo přírodní cestou.
Co budete na přípravu polévky potřebovat?
  • 1 středně velkou cibuli
  • 2 hrsti mladých výhonků (horních špiček) kopřiv (30 g)
  • 6 ks středně velkých brambor (500 g)
  • 1 a 1/2 l zeleninového vývaru
  • 2 PL soli
  • 1 ČL mletého kmínu
  • špetku mletého černého pepře
  • špetku cayenského pepře
  • špetku mletého muškátového oříšku
  • 100 ml (sójové) smetany
  • 1 PL kukuřičného škrobu
  • 3 PL oblíbeného oleje (používám olivový)
Kopřivy si nejprve spařte vařící vodou. Poté je propláchněte ve studené. Zachovají si svou svěží a čerstvě zelenou barvu. Odložte stranou.
Brambory oškrábejte a nakrájejte na malé kousky. Čím menší se vám podaří, tím rychleji budete moci polévku servírovat.
V kastrolu rozehřejte olej a na něm zpěňte nakrájenou cibuli. Přidejte pokrájené brambory a krátce orestujte. Podlijte vývarem a povařte 10 minut. Přisypte kopřivy a provařte dalších 10 minut. Tyčovým mixérem polévku rozmixujte. Osolte, opepřete, přidejte muškátový oříšek a cayenský pepř (právě ten dodá spolu s kopřivami celému pokrmu lehce pikantní nádech).
Ve smetaně rozmíchejte kukuřičný škrob a vlijte do vřícího krému. Nechte provařit asi 2 minuty.
Horký krém servírujte posypaný zelenou petrželovou natí.
Dobrou chuť.
 
 
 
1ks - Cibule
2hrst - Mladé výhonky kopřiv (horní špičky)
6ks - Brambory (středně velké)
1 a 1/2l - Zeleninový vývar
1lžička - Mletý kmín
2lžíce - Sůl
1špetka - Mletý pepř
1špetka - Cayenský pepř
1špetka - Muškátový oříšek
100ml - (Sójová) smetana
1lžíce - Kukuřičný škrob
3lžíce - (Olivový) olej
příprava - 20
vaření - 25
Kategorie Polévka
Uvařila JaroslavaFrančíková

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account