Neváhejte a uvařte si tuto pikantní, lehce nasládlou a dokonale prohřívací polévku, která vám ještě navíc pomůže spálit kalorie.
Dodá organismu celou řadu důležitých látek a cenných vitamínů. Řapíkatý celer obsahuje vitamín C, dále pak bílkoviny, vlákninu, vitamíny B1 a B2, karoten, draslík, hořčík, fosfor, sodík, vápník a železo. Podporuje činnost ledvin.
Mrkev dodává tělu betakaroten, který se přeměňuje v důležitý vitamín A. Je vynikajícím zdrojem draslíku, hořčíku, vápníku a vitamínů B, C a E.
Kokosové mléko je bohaté na sacharidy, zdravé tuky a minerály. Obsahuje draslík, fosfor, mangan, selen, zinek a železo. Dále pak velmi prospěšné omega mastné kyseliny a celou řadu vitamínů skupiny B, vitamín C a K.
Chilli papričky dodávají kapsaicin, který je známý pro své antibakteriální, antikarcinogenní a analgetické vlastnosti. Obsahují vitamíny, jakými jsou například céčko, béčko a vitamín A.
Co budete potřebovat?
- kousek pórku (10 cm)
- 3 ks mrkve
- 3 stvoly řapíkatého celeru
- 1 chilli papričku
- kousek čerstvého zázvoru (asi 2 cm)
- 500 ml zeleninového vývaru
- 100 ml kokosového mléka
- sůl dle chuti (obvykle 2 ČL)
- čerstvě mletý citronový pepř
- 1 PL kukuřičného škrobu
- 3 PL kokosového nebo olivového oleje
- 1 PL sladké chilli omáčky
- 2 PL čerstvě nasekaných zelených bylinek (petrželová nať, koriandr, pažitka, tymián)
- 2 PL sušených kokosových chipsů
Jak postupovat?
Zeleninu omyjte. Pórek nakrájejte na kolečka. Mrkev nastrouhejte na hrubém struhadle a celer nařežte na tenké plátky.
V kastrolu rozehřejte olej a na něm zpěňte pórek. Přidejte mrkev, řapíkatý celer a krátce restujte, dokud zelenina nepustí šťávu. Zalijte vývarem a vařte 10 minut. Potom přidejte nastrouhaný zázvor, chilli omáčku, sůl a pepř. Nechte projít varem. Ponorným tyčovým mixérem směs rozmixujte do hladkého krému.
V kokosovém mléce rozmíchejte škrob a polévku zahustěte. Povařte ještě 1 - 2 minuty.
Nakonec vmíchejte nakrájenou chilli papričku a nechte ji v polévce prohřát.
Využijte sílu čerstvých jarních bylinek a polévku podávejte hustě posypanou koriandrem, petrželovou natí, pažitkou a tymiánem. Zasypte ještě pro potěšení a pohodu sušeným kokosem.
Dobrou chuť a příjemný gurmánský zážitek.*enzo*
100g - Pórek (asi 10 cm kousek)3ks - Mrkev3ks - Řapíkatý celer1ks - Chilli paprička1plátek - Čerstvý zázvor 500ml - Zeleninový vývar100ml - Kokosové mléko2lžička - Sůl1špetka - Čerstvě mletý pepř1lžíce - Kukuřičný škrob3lžíce - Olej (olivový, kokosový)1lžíce - Sladká chilli omáčka2lžíce - Čerstvé zelené bylinky na posypání2lžíce - Sušené kokosové chipsypříprava - 20vaření - 20