Receptů na obměnu perníků jsem vyzkoušela snad stovky. Tento druh moučníku miluje celá rodina a když se zeptám, co upéci na nedělní stůl, odpověď je pokaždé téměř jednoznačná: PERNÍK! Snad možná proto, že připomíná vánoční čas. Vůně badyánu, skořice a medu jsou opravdu jedinečné a sváteční.
Pravý perník by měl chutnat po směsi koření anýzu, badyánu, hřebíčku, skořici, fenyklu a muškátovém oříšku. Pokud si koření rády drtíte sami, aby bylo opravdu čerstvé a provonělo váš domov, přidejte do hmoždíře i pár kuliček nového koření a pepře. Směs získá pikantnější a ostřejší příchuť a z perníku se stane moučník s kapku vyšším levelem.
Obohatit tento vynikající dezert můžete přidáním pár kousků čerstvého ovoce. Vyzkoušela jsem snad všechny druhy, které příroda nabízí. Od typicky českých jablíček až po tropickou papáju. Určitě s žádným neuděláte chybu a pokaždé si smlsnete.
Co s jednou osamocenou nektarinkou, která už na míse měkne a volá po rychlé konzumaci? Přidejte ji do voňavého perníku!
Na domácí perník s nektarinkou o cca 10 kouskách si přichystejte:
- 1 a 1/2 hrnku špaldové mouky (používám zdravější verze, klidně zaměňte za hladkou bílou. Nejvíce se mi osvědčila Babiččina volba dortová anebo Z jiného těsta cukrárenská)
- 1 ks pudinkového prášku (bezlepkového) s čokoládovou příchutí
- 1 ks kypřící prášek bez fosfátů
- špetku soli
- 1 ČL perníkového koření
- 1 PL kakaového prášku
- 150 ml kokosového oleje
- 3/4 hrnku medu
- 1/2 hrnku vlažného (rostlinného) mléka
- 2 vajíčka
- strouhanou kůru z 1 limetky
- 1 nektarinku
Postup:
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Formu o průměru 26 cm vyložte pečícím papírem anebo vystříkejte tukovým sprejem.
- Bílky oddělte od žloutků a vyšlehejte z nich tuhý sníh. Odložte ho stranou.
- Žloutky v míse vyšlehejte s medem do husté pěny.
- Přilijte ke směsi olej s mlékem a dobře spojte do hladké textury.
- Přisypte prosátou mouku s kypřícím práškem, pudinkovým práškem a kakaem. Provoňte kořením a limetkovou kůrou a zpracujte do těsta vláčného a bez hrudek.
- Těsto nalijte do formy, povrch posypte nektarinkou nakrájenou na menší kousky.
- Vložte do trouby a pečte cca 55 minut.
- Před vyndáním se přesvěčte, zda je perník dobře propečený špejlí. Když ji vytáhnete z těsta suchou a čistou, máte pečeno.
- Perník nechte vychladit.
- Pro ještě větší požitek můžete povrch zalít bílou čokoládou.
Dobrou chuť a léto plné zážitků!
1 a 1/2hrnek - Špaldová mouka (můžete zaměnit za cukrárenskou Z jiného těsta)1ks - Pudinkový prášek (bezlepkový) s čokoládovou příchutí1ks - Kypřící prášek do pečiva bez fosfátů3/4hrnek - Med150ml - Kokosový olej1/2hrnek - (Rostlinné) mléko2ks - Vajíčka1špetka - Sůl1lžíce - Kakaový prášek1lžička - Směs perníkového koření (badyán, anýz, hřebíček, skořice)1ks - Limetková kůra strouhaná1ks - Nektarinkapříprava - 20vaření - 55-60