Perníkový koláč s nektarinkou. Směs aromatického koření v medovém těstě vykouzlí v kuchyni atmosféru pohody a štěstí.

Vytisknout recept
Receptů na obměnu perníků jsem vyzkoušela snad stovky. Tento druh moučníku miluje celá rodina a když se zeptám, co upéci na nedělní stůl, odpověď je pokaždé téměř jednoznačná: PERNÍK! Snad možná proto, že připomíná vánoční čas. Vůně badyánu, skořice a medu jsou opravdu jedinečné a sváteční.
Pravý perník by měl chutnat po směsi koření anýzu, badyánu, hřebíčku, skořici, fenyklu a muškátovém oříšku. Pokud si koření rády drtíte sami, aby bylo opravdu čerstvé a provonělo váš domov, přidejte do hmoždíře i pár kuliček nového koření a pepře. Směs získá pikantnější a ostřejší příchuť a z perníku se stane moučník s kapku vyšším levelem.
Obohatit tento vynikající dezert můžete přidáním pár kousků čerstvého ovoce. Vyzkoušela jsem snad všechny druhy, které příroda nabízí. Od typicky českých jablíček až po tropickou papáju. Určitě s žádným neuděláte chybu a pokaždé si smlsnete.
Co s jednou osamocenou nektarinkou, která už na míse měkne a volá po rychlé konzumaci? Přidejte ji do voňavého perníku!
Na domácí perník s nektarinkou o cca 10 kouskách si přichystejte:
  • 1 a 1/2 hrnku špaldové mouky (používám zdravější verze, klidně zaměňte za hladkou bílou. Nejvíce se mi osvědčila Babiččina volba dortová anebo Z jiného těsta cukrárenská)
  • 1 ks pudinkového prášku (bezlepkového) s čokoládovou příchutí
  • 1 ks kypřící prášek bez fosfátů
  • špetku soli
  • 1 ČL perníkového koření
  • 1 PL kakaového prášku
  • 150 ml kokosového oleje
  • 3/4 hrnku medu
  • 1/2 hrnku vlažného (rostlinného) mléka
  • 2 vajíčka
  • strouhanou kůru z 1 limetky
  • 1 nektarinku
 
Postup:
  1. Předehřejte troubu na 180 °C.
  2. Formu o průměru 26 cm vyložte pečícím papírem anebo vystříkejte tukovým sprejem.
  3. Bílky oddělte od žloutků a vyšlehejte z nich tuhý sníh. Odložte ho stranou.
  4. Žloutky v míse vyšlehejte s medem do husté pěny. 
  5. Přilijte ke směsi olej s mlékem a dobře spojte do hladké textury.
  6. Přisypte prosátou mouku s kypřícím práškem, pudinkovým práškem a kakaem. Provoňte kořením a limetkovou kůrou a zpracujte do těsta vláčného a bez hrudek.
  7. Těsto nalijte do formy, povrch posypte nektarinkou nakrájenou na menší kousky.
  8. Vložte do trouby a pečte cca 55 minut.
  9. Před vyndáním se přesvěčte, zda je perník dobře propečený špejlí. Když ji vytáhnete z těsta suchou a čistou, máte pečeno.
  10. Perník nechte vychladit.
  11. Pro ještě větší požitek můžete povrch zalít bílou čokoládou.
 
Dobrou chuť a léto plné zážitků!
 
1 a 1/2hrnek - Špaldová mouka (můžete zaměnit za cukrárenskou Z jiného těsta)
1ks - Pudinkový prášek (bezlepkový) s čokoládovou příchutí
1ks - Kypřící prášek do pečiva bez fosfátů
3/4hrnek - Med
150ml - Kokosový olej
1/2hrnek - (Rostlinné) mléko
2ks - Vajíčka
1špetka - Sůl
1lžíce - Kakaový prášek
1lžička - Směs perníkového koření (badyán, anýz, hřebíček, skořice)
1ks - Limetková kůra strouhaná
1ks - Nektarinka
příprava - 20
vaření - 55-60
Kategorie Dezert
Uvařila JaroslavaFrančíková

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account