Matesova zelňačka
Ingredience
- 1 ks kysané zelí (bez nálevu - nálev uchovat - pokud je zelí kyselé jako šťovík, raději ho propláchneme)
- 2 ks Dobrá masitá klobása (nejlépe maďarského typu pro barvu)
- 1 hrst Sušené nebo čerstvé hřiby (sušené předem namočíme do trochy vody)
- 2 ks Cibule na drobno
- 1 ks Smetana
- 2 lžíce Hladká mouka
- dle chuti Sůl, pepř, sladká paprika, bobkový list
- 1/2 l Vývar nebo bujon v kostce
Instrukce
- Zelňačka patří mezi oblíbené polévky. Svojí vydatností a hustotou dokáže zasytit, zahřát i pohladit duši. Vlastně neznám nikoho, kdo by ji nejedl, i když nějaké výjimky asi budou. Co rodina, to vlastní recept. Dnes vám nabízím ten náš.Na rozehřáté trošce oleje zpěním cibulku, oheň zeslabím a pomaličku ji nechám opékat. Jakmile má náznak růžovění, přihodím houby (čerstvé) a na tenká kolečka nakrájenou klobásu. Mícháme, ať se nám to nespálí. Ve správný moment tam přihodíme zelí, které jsme trošku překrájeli a promícháme a taky 2 kousky bobkových listů. Pokud jsme nepoužili čerstvé houby a máme sušené, tak jejich čas nastal právě teď. Vlijeme je do zelí i s vodou, ve které jsme je máčeli. Přisypeme trošku sladké papriky, aby jsme dostali hezkou barvičku. Chvilku provaříme za stálého míchání. Teď je správná chvíle na vlití vývaru a promíchání celého obsahu, aby se vše spojilo. A vaříme ...... Až máme zelí měkké "tak akorát", rozmícháme si v trošce vody hladkou mouku a přes sítko ji vlijeme do polévky. Tímto se nám zahustí až moc. Abychom získali tu správnou konzistenci, vezmeme sladkou smetanu a pomalinku ji lejeme do polévky a zároveň mícháme. A to děláme tak dlouho, až jste s její hustotou spokojeni. Po deseti minutách provaření, polévku ochutnáme a podle chuti dosolíme, opepříme a dosladíme. Je možné, že bude potřebovat i do kyselit, což uděláme nikoliv octem, ale odloženou vodou ze zelí.Dochutíme zelňačku do lahodné konzistence a ještě 5-10 vaříme.Pak už servírujeme a povrch zdobíme zelenou čerstvou natí. Dobré chutnání 😉