1kskysané zelí (bez nálevu - nálev uchovat - pokud je zelí kyselé jako šťovík, raději ho propláchneme)
2ksDobrá masitá klobása (nejlépe maďarského typu pro barvu)
1hrstSušené nebo čerstvé hřiby (sušené předem namočíme do trochy vody)
2ksCibule na drobno
1ksSmetana
2lžíceHladká mouka
dle chutiSůl, pepř, sladká paprika, bobkový list
1/2lVývar nebo bujon v kostce
Instrukce
Zelňačka patří mezi oblíbené polévky. Svojí vydatností a hustotou dokáže zasytit, zahřát i pohladit duši. Vlastně neznám nikoho, kdo by ji nejedl, i když nějaké výjimky asi budou. Co rodina, to vlastní recept. Dnes vám nabízím ten náš.Na rozehřáté trošce oleje zpěním cibulku, oheň zeslabím a pomaličku ji nechám opékat. Jakmile má náznak růžovění, přihodím houby (čerstvé) a na tenká kolečka nakrájenou klobásu. Mícháme, ať se nám to nespálí. Ve správný moment tam přihodíme zelí, které jsme trošku překrájeli a promícháme a taky 2 kousky bobkových listů. Pokud jsme nepoužili čerstvé houby a máme sušené, tak jejich čas nastal právě teď. Vlijeme je do zelí i s vodou, ve které jsme je máčeli. Přisypeme trošku sladké papriky, aby jsme dostali hezkou barvičku. Chvilku provaříme za stálého míchání. Teď je správná chvíle na vlití vývaru a promíchání celého obsahu, aby se vše spojilo. A vaříme ...... Až máme zelí měkké "tak akorát", rozmícháme si v trošce vody hladkou mouku a přes sítko ji vlijeme do polévky. Tímto se nám zahustí až moc. Abychom získali tu správnou konzistenci, vezmeme sladkou smetanu a pomalinku ji lejeme do polévky a zároveň mícháme. A to děláme tak dlouho, až jste s její hustotou spokojeni. Po deseti minutách provaření, polévku ochutnáme a podle chuti dosolíme, opepříme a dosladíme. Je možné, že bude potřebovat i do kyselit, což uděláme nikoliv octem, ale odloženou vodou ze zelí.Dochutíme zelňačku do lahodné konzistence a ještě 5-10 vaříme.Pak už servírujeme a povrch zdobíme zelenou čerstvou natí.Dobré chutnání ;-)