Matesova zelňačka

Vytisknout recept
Zelňačka patří mezi oblíbené polévky. Svojí vydatností a hustotou dokáže zasytit, zahřát i pohladit duši. Vlastně neznám nikoho, kdo by ji nejedl, i když nějaké vyjímky asi budou. Co rodina, to vlastní recept. Dnes vám nabízím ten náš.
Na rozehřáté trošce oleje zpěním cibulku, oheň zeslabím a pomaličku ji nechám opékat. Jakmile má náznak růžovění, přihodím houby (čerstvé) a na tenká kolečka nakrájenou klobásu. Mícháme, ať se nám to nespálí. Ve správný moment tam přihodíme zelí, které jsme trošku překrájeli a promícháme a taky 2 kousky bobkových listů. Pokud jsme nepoužili čerstvé houby a máme sušené, tak jejich čas nastal právě teď. Vlejeme je do zelí i s vodou, ve které jsme je máčeli. Přisypeme trošku sladké papriky, aby jsme dostali hezkou barvičku. Chvilku provaříme za stálého míchání. 
Teď je správná chvíle na vlití vývaru a promíchání celého obsahu, aby se vše spojilo. A vaříme ...... 
Až máme zelí měkké "tak akorát", rozmícháme si v trošce vody hůadkou mouku a přes sítko ji vlejeme do polévky. Tímto se nám zahustí až moc. Abychom získali tu správnou konzistenci, vezmeme sladkou smetanu a pomalinku ji lejeme do polévky a zároveň mícháme. A to děláme tak dlouho, až jste s její hustotou spokojeni. Po deseti minutách prováření, polévku ochutnáme a podle chuti dosolíme, opepříme a dosladíme. Je možné, že bude potřebovat i dokyselit, což uděláme nikoliv octem, ale odloženou vodou ze zelí.
Dochutíme zelňačku do lahodné konzistence a ještě 5-10 vaříme.
Pak už servírujeme a povrch zdobíme zelenou čerstvou natí.
 
Dobré chutnání  😉
 
 
1ks - kysané zelí (bez nálevu - nálev uchovat - pokud je zelí kyselé jako šťovík, raději ho propláchneme)
2ks - Dobrá masitá klobása (nejlépe maďarského typu pro barvu)
1hrst - sušené nebo čerstvé hřiby (sušené předem namočíme do trochy vody)
2ks - cibule na kostičky
1ks - smetana
2lžíce - hladká mouka na zahuštění
dle chutiks - sůl, pepř, sladká paprika, bobkový list, cukr
0,5l - vývar (lepší jakýkoliv vařený, v případě nouze vývar z kostky)
příprava - 15
vaření - 40
Kategorie Polévka
Uvařila IvaRudá

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account