Masové chia kuličky v husté rajčatové omáčce. Oběd bohatý na bílkoviny, vlákninu a cenné vitamíny.

Vytisknout recept
Kategorie Hlavní jídlo
Čas přípravy 25 minutes
Čas vaření 40 minutes
Uvařila JaroslavaFrančíková

Ingredience

  • 1 kg Mleté hovězí maso v Bio kvalitě
  • 3 stroužek Česnek
  • 1 ks Cibule
  • 2 lžíce Chia semínka
  • 1 ks Vejce
  • 7 lžíce Rajský protlak
  • 250 g Rajčata zavařená v konzervě
  • 2 lžíce Provensálské bylinky
  • 1 špetka Sůl, pepř
  • 4 ks Čerstvý tymián
  • 1 lžíce Čerstvý koriandr
  • 3 lžíce (Kukuřičná) strouhanka
  • 1 ks Citrón (kůra + šťáva)
  • 1 špetka Mletá skořice
  • 2 - 3 lžíce Třtinový cukr

Instrukce

  • Hledáte tip na rychlý, vydatný a zdravý oběd, který si zamilují i děti? Vyzkoušejte tyto masové kuličky v husté rajčatové omáčce podávané s těstovinami. Jsou bohaté na bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny a vitamíny A, B a E.
    Příprava je nenáročná a výsledek přímo famózní.
    Co budete potřebovat?
    1 kg mletého hovězího masa v Bio kvalitě3 stroužky (českého) česneku1 cibuli2 PL provensálských bylinek2 PL CHIA semínek1 vajíčko7 PL rajčatového protlaku1 konzervu zavařených rajčat (cca 250 g)špetku solišpetku mletého pepře1 PL čerstvého koriandru (na ozdobení)3 PL kukuřičné strouhanky na zahuštění masové směsi1 citron (kůru i šťávu)špetku mleté skořice2-3 PL třtinového cukru
    Jak postupovat?
    Předehřejte si troubu na 190 °C.
    Vytvořte CHIA gel. Semínka nasypte do mističky, zalijte 4-5 PL studené vody, zamíchejte a nechte nabobtnat asi 7 minut.
    Mleté maso dejte do mísy. Přidejte vajíčko, provensálské bylinky, prolisovaný česnek, najemno nasekanou cibuli, CHIA gel a 3 PL rajčatového protlaku. Osolte a opepřete. Dobře promíchejte. Zahustěte dle potřeby (kukuřičnou) strouhankou.
    Vytvořte masové kuličky o průměru cca 5 cm. Vložte do zapékacího kastrolu, který má pokličku. Přidejte 4 větvičky čerstvého tymiánu a polovinu konzervy zavařených rajčat. Podlijte trochou vody. Přiklopte a vložte do trouby. Pečte asi 40 minut, dokud povrch krásně nezezlátne.
    Kuličky přendejte do mísy a udržujte je v teple.
    Omáčku vytvoříte:
    Výpek z kuliček slijte do vedlejšího kastrůlku. Přidejte 4 PL rajčatového protlaku, druhou polovinu konzervovaných rajčat a dochuťte solí, pepřem, mletou skořicí a cukrem dle potřeby. Vymačkejte šťávu a nastrouhejte kůru z citronu. Provařte a zredukujte do husté omáčky. Ponorným tyčovým mixérem ji upravte do hladké textury.
    Podávejte s vašimi oblíbenými těstovinami, které si připravíte podle návodu. Na talíři pokrm posypte čerstvým nasekaným koriandrem.
    Dobrou chuť.
     
     

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account