Výživný domácí chléb. S vlákninou a vitamíny

Vytisknout recept
Opusťte představy a mýty o tom, že pečení domácího chleba je kdovíjaká věda. Nehledejte v tom vůbec nic složitého ani nemožného. Vždyť upéci si svůj křupavý bochníček je takové malé poselství předávané všem ostatním členům rodiny. V každém kousku se skrývá pohoda, radost a pocity štěstí, které jako když v dnešním uspěchaném světě najdete.
Vyzkoušejte bochníček plný energie, vlákniny a vitamínů. 
Doba přípravy: 15 minut + 1 a ½ hodiny kynutí, doba pečení 60 minut
Připravte si:
  • 3 hrnky pšeničné BIO celozrnné mouky (600 g)
  • ½ kostky čerstvého droždí (21 g)
  • 1 ČL soli (solím méně)
  • 1 KL třtinového cukru (patří k podpoře kvásku)
  • 1 PL CHIA semínek
  • 2 PL lněného semínka (drcené)
  • 450 ml teplé vody
  • 4 snítky čerstvého tymiánu
  • 3 PL kokosového oleje (rozehřátého)
  1. Začněte kváskem. Do 100 ml teplé vody nasypte cukr a rozdrobte droždí. Nechte vzejít.
  2. CHIA semínka nechte nabobtnat ve 3 PL studené vody. Svůj objem znásobí a vytvoří gel.
  3. Do mísy prosejte mouku, osolte a promíchejte.
  4. Přisypte lněná semínka a čerstvé lístky tymiánu.
  5. Nalijte kokosový olej a dolijte zbytkem vody.
  6. Přidejte CHIA gel.
  7. Nakonec přidejte vzešlý kvásek a důkladně směs promíchejte.
  8. Zadělejte hladké a vláčné těsto, které dejte na teplé místo kynout zhruba na 90 minut.
Těsto má řidší konzistenci a peče se v chlebíčkové formě.
Troubu si předehřejte na 200 °C. Formu vymažte trochou kokosového oleje (pokud nepoužíváte silikonovou).
Zkynuté těsto přendejte do formy, rovnoměrně roztáhněte k okrajům a ještě nechte asi 5 minut dokynout. Poté vložte do trouby.
POZOR!
Hlídejte si na počátku teplotu. Prvních 5 minut se chléb peče při teplotě 200 °C. Pak ji snižte na 180 °C a dopečte zbývající čas při této teplotě.
Doba pečení je 60 minut. Před vyndáním z trouby proveďte test se špejlí. Pokud zůstane čistá a suchá, chléb je pečený.
Můj tip 1: pokud se vám konzistence těsta bude zdát příliš řídká nebo naopak hustá, jednoduše přidejte mouku či vodu. Záleží na mouce, jakou použijete. 
Po vyjmutí z trouby nechte chléb vychladit.
Můj tip 2: asi po deseti minutách upečený chléb vyjměte z formy a zabalte do čisté a suché utěrky. Kůrka je jemnější a tolik se při řezu nedrobí.
Chléb výtečně chutná s lahodnou domácí pomazánkou.
3hrnek - Pšeničná celozrnná BIO mouka (lze použít i hladkou bílou)
1/2ks - Droždí
1lžička - Sůl
1/2lžička - Třtinový cukr
1lžíce - Chia semínka
2lžíce - Lněné semínko
450ml - Teplá voda
4ks - Čerstvý tymián
3lžíce - Kokosový olej (rozehřátý) (+ kapka na vymazání formy)
příprava - 15
vaření - 60 + 90 minut kynutí
Kategorie Přílohy
Uvařila JaroslavaFrančíková

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account