Opusťte představy a mýty o tom, že pečení domácího chleba je kdovíjaká věda. Nehledejte v tom vůbec nic složitého ani nemožného. Vždyť upéci si svůj křupavý bochníček je takové malé poselství předávané všem ostatním členům rodiny. V každém kousku se skrývá pohoda, radost a pocity štěstí, které jako když v dnešním uspěchaném světě najdete.
Vyzkoušejte bochníček plný energie, vlákniny a vitamínů.
Doba přípravy: 15 minut + 1 a ½ hodiny kynutí, doba pečení 60 minut
Připravte si:
- 3 hrnky pšeničné BIO celozrnné mouky (600 g)
- ½ kostky čerstvého droždí (21 g)
- 1 ČL soli (solím méně)
- 1 KL třtinového cukru (patří k podpoře kvásku)
- 1 PL CHIA semínek
- 2 PL lněného semínka (drcené)
- 450 ml teplé vody
- 4 snítky čerstvého tymiánu
- 3 PL kokosového oleje (rozehřátého)
- Začněte kváskem. Do 100 ml teplé vody nasypte cukr a rozdrobte droždí. Nechte vzejít.
- CHIA semínka nechte nabobtnat ve 3 PL studené vody. Svůj objem znásobí a vytvoří gel.
- Do mísy prosejte mouku, osolte a promíchejte.
- Přisypte lněná semínka a čerstvé lístky tymiánu.
- Nalijte kokosový olej a dolijte zbytkem vody.
- Přidejte CHIA gel.
- Nakonec přidejte vzešlý kvásek a důkladně směs promíchejte.
- Zadělejte hladké a vláčné těsto, které dejte na teplé místo kynout zhruba na 90 minut.
Těsto má řidší konzistenci a peče se v chlebíčkové formě.
Troubu si předehřejte na 200 °C. Formu vymažte trochou kokosového oleje (pokud nepoužíváte silikonovou).
Zkynuté těsto přendejte do formy, rovnoměrně roztáhněte k okrajům a ještě nechte asi 5 minut dokynout. Poté vložte do trouby.
POZOR!
Hlídejte si na počátku teplotu. Prvních 5 minut se chléb peče při teplotě 200 °C. Pak ji snižte na 180 °C a dopečte zbývající čas při této teplotě.
Doba pečení je 60 minut. Před vyndáním z trouby proveďte test se špejlí. Pokud zůstane čistá a suchá, chléb je pečený.
Můj tip 1: pokud se vám konzistence těsta bude zdát příliš řídká nebo naopak hustá, jednoduše přidejte mouku či vodu. Záleží na mouce, jakou použijete.
Po vyjmutí z trouby nechte chléb vychladit.
Můj tip 2: asi po deseti minutách upečený chléb vyjměte z formy a zabalte do čisté a suché utěrky. Kůrka je jemnější a tolik se při řezu nedrobí.
Chléb výtečně chutná s lahodnou domácí pomazánkou.3hrnek - Pšeničná celozrnná BIO mouka (lze použít i hladkou bílou)1/2ks - Droždí1lžička - Sůl1/2lžička - Třtinový cukr1lžíce - Chia semínka2lžíce - Lněné semínko450ml - Teplá voda4ks - Čerstvý tymián3lžíce - Kokosový olej (rozehřátý) (+ kapka na vymazání formy)příprava - 15vaření - 60 + 90 minut kynutí